Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ(Ζαχαριάς και Κατριβάνου): "στις φυλακές Τρίπολης αντί για 65 άτομα στοιβάζονται 201!!!"


Τρίπολη: Φυλακές υψίστης στοίβαξης ανθρώπων




Στις φυλακές της Τρίπολης, οι κρατούμενοι στοιβάζονται σε τρίπατα κρεβάτια, το ένα πάνω στο άλλο, τα οποία σε κάποια κελιά καταλαμβάνουν ακόμα και τους χώρους του διαδρόμου.
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να κινηθούν καθόλου μέσα στο κελί τους, κάθονται συνεχώς στο κρεβάτι τους, δεν μπορούν τελικά ούτε να ανασάνουν.
Σε μια φυλακή χωρητικότητας 65 ατόμων, κρατούνται αυτήν τη στιγμή 201 άνθρωποι.
Αυτήν τη βάναυση και απάνθρωπη εικόνα αντίκρισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάς και Βασιλική Κατριβάνου που επισκέφτηκαν τις φυλακές την Δευτέρα 27 Οκτωβρίου.

Η μεταχείριση αυτή αποτελεί αφ’ εαυτού βασανισμό και έναν από τους λόγους που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καταδίκασε το ελληνικό κράτος για τις άθλιες και εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης που επικρατούν στις φυλακές αυτές και επιδίκασε αποζημιώσεις 133.300 ευρώ σε βάρος του Δημοσίου.
Αντίστοιχα καταδικάζει πλέον συστηματικά την Ελλάδα για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές επιδικάζοντας ποσά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Η Ελλάδα, αντί να αναγκάζεται να καταβάλλει ως αποζημίωση αυτά τα χρήματα, θα μπορούσε να τα αξιοποιήσει για να βελτιωθούν οι απάνθρωπες συνθήκες κράτησης.
Οι μισοί κρατούμενοι είναι άποροι, πράγμα που τους στερεί τη δυνατότητα να προμηθεύονται  βασικά είδη υγιεινής από το κυλικείο όταν τελειώνουν όσα τους παρέχει η φυλακή (π.χ. τρία χαρτιά υγείας στον καθένα για ολόκληρο το μήνα), αλλά κυρίως να αγοράζουν τηλεκάρτες ώστε να μπορούν να επικοινωνούν με τους δικούς τους και τους δικηγόρους τους – όσοι βέβαια  έχουν την οικονομική δυνατότητα νομικής υποστήριξης.

Εδώ και πολύ καιρό, δεν δίνονται άδειες στους κρατούμενους. Δεν υπάρχει κοινωνική υπηρεσία, παρά μόνο μία ψυχολόγος που αδυνατεί, βέβαια, να ανταποκριθεί στις ανάγκες θεραπείας και στήριξης όλων των κρατουμένων που χρειάζονται βοήθεια.
Πολύ περισσότερο που η ίδια επιτελεί επιπροσθέτως και χρέη κοινωνικού λειτουργού.

Επειδή ο στόχος της φυλακής δεν είναι ασφαλώς το στοίβαγμα και η εξόντωση των κρατουμένων αλλά η προετοιμασία της επανένταξής τους στην κοινωνία, οι εξευτελιστικές και άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους στη φυλακή, όχι μόνο καταπατούν τα βασικά τους ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά αντιμάχονται και το συμφέρον ολόκληρης της κοινωνίας, μιας και δεν υπηρετούν ούτε τον σωφρονισμό με την απαραίτητη ψυχοκοινωνική στήριξη ούτε την επανένταξη των κρατουμένων.

Η πολιτεία δεν εφαρμόζει καν την ισχύουσα νομοθεσία για εναλλακτικούς τρόπους έκτισης των ποινών, δεν ενισχύει τον επιτυχημένο θεσμό των αγροτικών φυλακών, δεν εφαρμόζει τον νόμο για τα ναρκωτικά που ψηφίστηκε πριν ενάμιση χρόνο ούτε τον νόμο για την ηλεκτρονική επιτήρηση, που θα εξυπηρετούσαν την επανένταξη και θα ανακούφιζαν μεγάλο μέρος του κόσμου που κρατείται.

Είναι καιρός, και στην Τρίπολη και στη χώρα, να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση. Το απαιτεί το αίσθημα δικαίου, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου, το συμφέρον των κρατούμενων, των σωφρονιστικών υπαλλήλων, αλλά και όλης της κοινωνίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog