Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Ριζοσπάστης
Σάββατο 10 Απριλίου 2010 ।
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά στην αντίστοιχη περίπτωση του Δήμου Μεγαλόπολης.
------------------------------------------------------
Στην απόλυση μητέρας με ειδικές ανάγκες, που μεγαλώνει μόνη της το ανήλικο παιδί της, μετά από 4 χρόνια συνεχούς εργασίας, προχώρησε ο Δήμος της Τρίπολης। Το θέμα έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας και Υγείας।
Οπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, η εργαζόμενη Ανδρομάχη Αποστόλου προσλήφθηκε το Σεπτέμβρη του 2005 στην Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης Τρίπολης (ΔΕΥΑΤ), μέσω του 4ετούς προγράμματος επιδότησης Νέων Θέσεων Εργασίας।
Ομως προσέφερε εργασία ανελλιπώς επί 4 συνεχή χρόνια, με πλήρες ωράριο, στο δημοτολόγιο του Δήμου Τρίπολης, καλύπτοντας πραγματικές ανάγκες। Αν και ήταν ενταγμένη σε πρόγραμμα πλήρους απασχόλησης δεν καταρτίστηκε σύμβαση εργασίας, όπως από την εργατική νομοθεσία είχε υποχρέωση ο εργοδότης να πράξει. Εφόσον δεν καταρτίστηκε σύμβαση, αυτοδίκαια η σχέση εργασίας μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου. Αν και στις 12/2/2009 στο ΔΣ της ΔΕΥΑΤ αποφασίστηκε να συνεχιστεί η εργασιακή σχέση της εργαζόμενης η απόφαση δεν υλοποιήθηκε και στις 4/9/2009 της απαγορεύτηκε να πάει στη δουλειά της στο Δήμο, με το... αιτιολογικό ότι είχε λήξει η σύμβασή της με τη ΔΕΥΑΤ! Ισχυρισμός παράνομος και καταχρηστικός, αφού τέτοια σύμβαση δεν είχε υπογραφεί ποτέ.
Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, πέντε εργαζόμενοι στο Δήμο Μεγαλόπολης που εργάστηκαν με το ίδιο πρόγραμμα, συνέχισαν να εργάζονται και μετά τη λήξη του προγράμματος με σύμβαση αορίστου χρόνου.Οι βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς ποια μέτρα θα πάρουν προκειμένου να υπάρξει ίση μεταχείριση της εργαζόμενης με τους εργαζόμενους της Δημοτικής Επιχείρησης Μεγαλόπολης, για την προστασία του δικαιώματος των ΑμΕΑ στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, για να σταματήσουν οι φορείς του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα να εφαρμόζουν και να επεκτείνουν τις βάρβαρες εργασιακές σχέσεις κ.ά.
Την απόλυση καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).
Ελπίζω πως η απόλυση των εργαζόμενων ΑμεΑ από το δήμο Μεγαλόπολης δεν έχει καμιά σχέση με τη δική μου. Θεωρώ, ότι βρέθηκα στο μάτι του κυκλώνα επειδή αρνήθηκα να εξυπηρετήσω μικροκομματικά και ατομικά συμφέροντα, που δεν έχουν καμιά θέση σε δημόσιες υπηρεσίες και στην εξυπηρέτηση κοινού. Όποιος θέλει, μπορεί ν’ ανοίξει ιδιωτικό γραφείο και από εκεί να εκμεταλλεύεται όσους πιστεύει ότι του είναι «χρησιμοποιήσιμοι». Μόνο που έτσι, για όσες υποσχέσεις δεν πραγματοποιήθηκαν, δεν θα μπορεί να χρεώνει αιτιάσεις στους εργαζόμενους. Δεν συναινώ σε δημόσια υπηρεσία να είμαι προσωπική υπάλληλος, σε οποιονδήποτε θεωρεί ότι πρέπει να χρησιμοποιεί την ιδιότητά του για δικά του συμφέροντα. Η διοίκηση του δήμου, με βούλα και υπογραφή τους, μου απαγόρευσε την είσοδο στην εργασία. Απόλυση δεν υπάρχει – το παραδέχτηκε δημόσια στην ARTVο αντιδήμαρχος Διοικ. Υπηρεσιών. Εν γνώσει των συνεπειών ; Ψεύδονται όταν λένε ότι ψάχνουν φόρμουλα για να με κρατήσουν και πως συγκινούνται τάχα, από το γεγονός ότι μεγαλώνω μόνη ένα 12χρονο παιδί. Ο ίδιος ο κώδικας Δήμων και κοινοτήτων, έχει προβλέψει για τα προγράμματα ΑμεΑ του ΟΑΕΔ για όσους προσλήφθηκαν πριν τις 31/12/2005. Δεκαράκι δεν δίνουν για το παιδί μου. Θέλουν να το δουν κάτω από τα δικά τους παιδιά, χωρίς δικαιώματα, εκπαίδευση, διακοπές, γιατί κάποιοι λόγω τσιγκουνιάς δεν κάνουν ούτε αυτό. Όταν ζητούσα νόμιμη άδεια για να πάω κάπου με το παιδί μου, άνοιγαν υπόγειο και ύπουλο πόλεμο. Κατέχω οργανική θέση στη ΔΕΥΑΤ, ( το επιβεβαιώνουν και οι ίδιοι με έγγραφο του Δ.Σ τους), έγινε κανονική πρόσληψη μέσω προγράμματος ΟΑΕΔ που αφορά τα ΑμεΑ και που γίνεται με εξαίρεση του 2190/94 του ν. περί ΑΣΕΠ, που ο ίδιος θεσμοθετεί την εξαίρεση. Φορέας διαχείρισής τους είναι ο ΟΑΕΔ. Για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τις δημοτικές επιχειρήσεις ανεξαιρέτως. Έγγραφες αρμοδίως απαντήσεις τους ενημερώνουν ότι είναι προγράμματα εργασίας και υπάγονται σε καθεστώς εργατικής νομοθεσίας. Δεν έχουν σχέση με προγράμματα μαθητείας ή κατάρτισης όπως τα stage, όπως ψευδώς αναφέρουν. Δεν εμπλέκεται δηλαδή ο εργαζόμενος στην συμφωνία που κάνει ο εργοδότης με τον ΟΑΕΔ, ούτε υπογράφεται σύμβαση ορισμένου χρόνου με τον ΟΑΕΔ. Ο εργοδότης με Π.Δ/γμα, οφείλει να καταρτίσει σύμβαση με τον εργαζόμενο. Αν παραλείψει να το κάνει, όπως εδώ, η εργασιακή σχέση τεκμαίρεται ως αορίστου χρόνου και για να λυθεί χρειάζεται απόλυση. Όμως απόλυση δεν υπάρχει, απλά μου απαγορεύουν την είσοδο. Που σημαίνει ότι κάθομαι σπίτι μου, τρέχουν υπερήμεροι μισθοί, τόκοι, αποζημιώσεις, πρόστιμα στο ΙΚΑ. Όμως το κόστος μετακυλίεται αυξανόμενο στους πολίτες, αφού οι προσωπικές εμπάθειες κάποιων που θεωρούν τις υπηρεσίες τσιφλίκι τους, σπαταλούν δημόσιους πόρους. Άραγε οι υπεύθυνοι υπάλληλοι θα διωχθούν πειθαρχικά ώστε να πληρώσουν από τη δική τους τσέπη για όλα αυτά; Η Περιφέρεια θα πάρει θέση;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλικά
Ανδρομάχη Αποστόλου