H ενημέρωση για το νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), η εγκατάσταση των δεματοποιητών που θα αποτελέσουν ένα μεταβατικό στάδιο για την οριστική λύση που θα είναι οι μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων και η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της Περιφέρειας με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Φώτη Χατζημιχάλη και τη συμμετοχή εκπροσώπων των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων των νομών, καθώς και του προϊσταμένου της ΔΕΚΕ Γιώργου Παπαηλιού.
Από τους ΦΟΔΣΑ της Περιφέρειας παραβρέθηκαν οι κ. Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος από το ΦΟΔΣΑ Μεσσηνίας, Σταύρος Αργειτάκος από το ΦΟΔΣΑ Λακωνίας, Χαράλαμπος Παπαστελάτος από το ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου, Ευρωστίνης, Φενεού, Αλέξανδρος Πνευματικός από το ΦΟΔΣΑ Κορινθίας, Σωτήρης Νικολόπουλος από το ΦΟΔΣΑ Σικυωνιών, Βέλου, Στυμφαλίας και ο Αλέξανδρος Κοτσιάνης από το ΦΟΔΣΑ Αρκαδίας.
Μετά το τέλος της σύσκεψης ο Γενικός Γραμματέας απάντησε στις ακόλουθες ερωτήσεις των δημοσιογράφων:
ΕΡ. H Περιφέρειά μας είναι η τελευταία μεταξύ των 13 στον τομέα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Αυτό είναι ένα μεγάλο βαρίδι για σας;
ΑΠ. Είναι αλήθεια ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η τελευταία στην κατάταξη στη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα. Είναι μία κατάσταση η οποία όπως έχω πει πολλές φορές προσβάλει τον πολιτισμό μας και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Δυστυχώς πέρασαν πέντε χρόνια ουσιαστικά χαμένα στη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην εφαρμοστεί ο προηγούμενος Περιφερειακός σχεδιασμός, ο οποίος είχε αποφασιστεί το 2005. Αποφασίσαμε να αναθεωρήσουμε τον Περιφερειακό αυτό Σχεδιασμό και κινούμαστε με πολύ γρήγορους ρυθμούς σ’ αυτή την κατεύθυνση. Στόχος μας είναι μέσα στο 2010 να έχουμε ολοκληρώσει την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού, να έχουμε χωροθετήσει τις μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων και επομένως να έχουμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα ολοκληρωτικά, αποτελεσματικά και τελεσίδικα.
Αυτή είναι η προσπάθεια που καταβάλουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και για να προχωρήσει χρειαζόμαστε τη βοήθεια, τη συμπαράσταση και τη συνεργασία όλων των φορέων της περιοχής, αλλά και των πολιτών. Αυτή τη στιγμή όμως πέρα από την αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε κάποια άμεσα και μεσοπρόθεσμα προβλήματα. Η ολοκληρωμένη λύση θα δοθεί όταν ενισχύσουμε αποτελεσματικά κατ’ αρχήν το πρώτο στάδιο της διαχείρισης που είναι η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή. Σ΄αυτό χρειαζόμαστε τη βοήθεια και τη συμμετοχή των πολιτών, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Το δεύτερο στάδιο είναι η μεσοπρόθεση αντιμετώπιση του προβλήματος έως ότου στηθούν οι μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης. Για να φθάσουμε σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να συνεργαστούμε με τους αρμόδιους φορείς και να κινηθούμε με γρήγορους και αποτελεσματικούς ρυθμούς. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας είχαμε σήμερα τη συνάντηση με τους προέδρους των φορέων όλης της Περιφέρειας για να συζητήσουμε δύο θέματα: το θέμα της μεταβατικής αντιμετώπισης του προβλήματος που είναι η εγκατάσταση και η λειτουργία των δεματοποιητών, η οποία δεν αποτελεί τη λύση, αλλά ένα μέρος της λύσης εφ’ όσον η προοπτική της λειτουργίας τους δεν είναι απλώς η δεματοποίηση και η απόθεση κάπου των απορριμμάτων, αλλά είναι να μετατραπούν σε σταθμούς μεταφόρτωσης και τα απορρίμματα από το χώρο του δεματοποιητή να πηγαίνουν στη μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης για επεξεργασία.
Κάναμε μία καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί σήμερα και είδαμε τρόπους και διαδικασίες για να επιταχύνουμε την υλοποίηση αυτού του σταδίου.
Ένα δεύτερο θέμα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ που υπάρχουν στην Πελοπόννησο. Υπάρχουν 79 ανενεργοί ΧΑΔΑ που πρέπει να αποκατασταθούν και 71 που λειτουργούν ακόμη. Για την άμεση αποκατάσταση αυτών των ΧΑΔΑ ζήτησα από τους φορείς την εξουσιοδότηση να αναλάβει η Περιφέρεια την αποκατάσταση. Μελέτες υπάρχουν και η Περιφέρεια με πολύ συνοπτικές διαδικασίες, γρήγορες και αποτελεσματικές, διαθέτοντας και τους αναγκαίους πόρους θα προχωρήσει στην αποκατάστασή τους.
ΕΡ. Θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στο χρονικό διάστημα που ορίζεται από τα αρμόδια υπουργεία;
ΑΠ. Πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι και θέλω να τονίσω για μια ακόμη φορά ότι οι αποφάσεις οι δικές μας, η κίνησή μας και η αποτελεσματικότητά μας δεν πρέπει να εξαρτάται από την απειλή επιβολής ποινών από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ένα πρόβλημα δικό μας και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και να το λύσουμε μόνοι μας επειδή έτσι απαιτεί ο πολιτισμός της χώρας μας. Είναι ντροπή για μας να λέμε ότι πρέπει να αποκαταστήσουμε τους ΧΑΔΑ ή να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των απορριμμάτων επειδή το επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν το επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το επιβάλουν οι αρχές μας, το επιβάλει ο πολιτισμός μας, το επιβάλουν οι ανάγκες των πολιτών. Άρα κινούμαστε με γνώμονα τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των πολιτών παίρνοντας υπόψη βεβαίως και τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΕΡ. Οι αντιθέσεις των πολιτών που ήταν σημαντικές και πολλές τα προηγούμενα χρόνια πώς θα ξεπεραστούν; Σας φοβίζει αυτό το γεγονός;
ΑΠ. Με φοβίζει περισσότερο η ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων σήμερα σε ρέματα, σε χειμάρους και σε δασικές περιοχές, με τρομοκρατεί το ενδεχόμενο να υπάρξει έστω και μία πυρκαγιά ακόμη στην Πελοπόννησο από ανεξέλεγκτη χωματερή, με τρομάζει το πρόβλημα που δημιουργείται στον υπόγειο υδροφορέα από την αναξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων ή λυμματολάσπης ή αποβλήτων ελαιοτριβείων, τυροκομείων, σφαγείων κ.λπ. Αυτά είναι τα θέματα που με τρομοκρατούν και αυτά πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Η εγκατάσταση δεματοποιητών δεν με τρομάζει καθόλου. Η σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών είναι απαραίτητη, αλλά θεωρώ ότι υπάρχει πάντα όταν οι τοπικές κοινωνίες είναι ενημερωμένες και συμμέτοχες στην προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Εμένα είναι υποχρέωσή μου να ενημερώσω τις τοπικές κοινωνίες και ζητώ ταυτόχρονα από αυτές τη συμπαράσταση, τη βοήθεια και τη συμμετοχή στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Έχω πει πολλές φορές και το ξαναλέω ότι τα σκουπίδια που πρέπει να διαχειριστούμε είναι σκουπίδια που παράγει η κοινωνία μας. Δεν μας τα έχει φέρει κάποιος άλλος εδώ. Πρέπει λοιπόν η κοινωνία μας και εμείς ως πολιτεία να αντιμετωπίσουμε το θέμα και θα το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και αποφασιστικά όπου χρειάζεται και όπως χρειάζεται.
ΕΡ. Δέχεστε πιέσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση και την αρμόδια υπουργό;
ΑΠ. Εγώ δεν αισθάνομαι πίεση από την Υπουργό, με την οποία συνεργάζομαι στενά, αρμονικά και αποτελεσματικά. Αισθάνομαι την πίεση από το πρόβλημα γιατί όπως είπα και πριν χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Πέντε χρόνια τα θεωρώ χαμένα χρόνια. Και αυτό είναι κρίμα για την κατάσταση που υπάρχει στην Πελοπόννησο, για τους πολίτες και τους φορείς της, αλλά είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ευθύνη για τη διαχείριση και τη συλλογή των απορριμμάτων. Ευθύνη για τη διαχείρισή τους έχουν και οι φορείς διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων που υπάρχουν. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η πολιτεία έχει τη δική της ευθύνη. Καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του και όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Όπου υπάρχει εμπλοκή η λύση θα δίνεται από μας.
ΕΡ. Είστε ικανοποιημένος από τη συνεργασία σας με τους φορείς διαχείρισης οι οποίοι μέχρι τώρα δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν και ιδιαίτερα δραστήριοι;
ΑΠ. Είμαι ευχαριστημένος κατ’ αρχήν από τη συνεργασία. Δίνω ένα δίκιο στους φορείς γιατί η προηγούμενη ηγεσία της Περιφέρειας είχε αναλάβει ουσιαστικά την ευθύνη διαχείρισης του προβλήματος μόνη της και αυτό οδήγησε σε εξουσιοδοτήσεις, αλλά ταυτόχρονα και σε καθυστερήσεις και εμπλοκές. Εγώ έχω μια διαφορετική λογική. Το πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα της πολιτείας ή του Περιφερειάρχη. Το πρόβλημα είναι της κοινωνίας, των φορέων της και της πολιτείας. Άρα λοιπόν σε αυτή την προσπάθεια θα πάμε όλοι μαζί. Όμως εφόσον κάπου μπλοκάρει η αντιμετώπιση του προβλήματος, η ευθύνη ανήκει στην πολιτεία που θα αναλάβει τις ευθύνες της και θα κινηθεί με πολύ γρήγορες διαδικασίες. Το ίδιο θα κάνει η πολιτεία και επιβάλλοντας κυρώσεις εκεί που υπάρχει άρνηση συνεργασίας και δημιουργία προβλημάτων. Δεν πρόκειται να δεχθούμε να σαμποτάρεται η λύση του προβλήματος για πρόσκαιρα πολιτικά και μικροκομματικά οφέλη. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται δεκτό γιατί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες υπερβαίνει κατά πολύ τα συμφέροντα όλων μας. Το κόστος για τους πολίτες δεν είναι μόνο οικονομικό κόστος, αφού σήμερα κάθε δήμος πληρώνει 150 ευρώ τον τόνο για τη μεταφορά των απορριμμάτων και δεν ξέρουμε που πηγαίνουν αυτά τα απορρίμματα. Το πρόβλημα είναι και περιβαλλοντικό. Είναι πρόβλημα δημόσιας υγείας που προκαλείται από την καύση απορριμμάτων και τις διοξίνες που διαχέονται στην ατμόσφαιρα και στα εδάφη της περιοχής. Αυτές δημιουργούν προβλήματα στις τοπικές παραγωγές, στα προϊόντα που παράγονται και που καταναλώνουν οι πολίτες. Θέλω να δηλώσω ότι και σε αυτόν τον τομέα θα είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί. Δεν πρόκειται να ανεχθώ συνειδητή καύση απορριμμάτων από κανένα δήμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog