Το πρόγραμμα "Καλλικράτης", η ουσιαστικότερη μεταρρύθμιση για την ανατροπή της συγκεντρωτικής, γραφειοκρατικής, πελατειακής και αδιαφανούς λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης αποτελεί πλέον νόμο του κράτους. Είναι μια ριζοσπαστική θεσμική τομή, αναγκαία και επίκαιρη, που μαζί με την επιτάχυνση των έργων στην περιφέρεια, θα συμβάλει στην αντιστροφή του κλίματος απαισιοδοξίας, στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς και στην υιοθέτηση ενός νέου οράματος για τη χώρα.
Η σημασία της μεταρρύθμισης είναι μεγαλύτερη για την ελληνική περιφέρεια απ'ότι στα αστικά κέντρα, λόγω της συνεχιζόμενης διεύρυνσης του χάσματος σε όλους τους τομείς. Οι νέοι δήμοι, με τις ουσιαστικές αρμοδιότητες και την οικονομική αυτοδυναμία, θα είναι το εργαλείο για να αποκτήσει και η περιφέρεια τις υποδομές, που ήδη υπάρχουν στο κέντρο. Η διαφάνεια στη λειτουργία, η εξοικονόμηση πόρων και η αμεσότητα στην εξυπηρέτηση του πολίτη θα υπερβούν την κρίση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης, αλλά και την αίσθηση εγκατάλειψης που κυριαρχεί στην επαρχία.
Η Αρκαδία υποδέχθηκε τον "Καλλικράτη" με ελπίδα και προσδοκία. Η αρχική χωροθέτηση των δήμων, με κριτήρια που είχαν θεσπιστεί και από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης είχε ευρεία αποδοχή των δημοτών. Στην Γορτυνία με τις μορφολογικές ιδιαιτερότητες, η συνένωση δήμων με αναφορά σε τοποθεσίες-ορόσημα, τον Λάδωνα, τον Λούσιο, το Μαίναλο, είχε τα χαρακτηριστικά της ομογενοποίησης με στόχο την ανάπτυξη και οι μόνες επιφυλάξεις αφορούσαν τη μελλοντική διεύρυνση ή την οριοθέτησή τους.
Ομως η εμμονή ορισμένων παραγόντων στο ιδεολόγημα "4 επαρχίες, 4 δήμοι" και οι αποφάσεις γραφειοκρατικών οργάνων -κεκλεισμένων των θυρών- χωρίς καμία διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους -τους πολίτες- οδήγησε στην αιφνιδιαστική ανατροπή της αρχικής χωροθέτησης μονομερώς για τη Γορτυνία. Το "τσουβάλιασμα" της Γορτυνίας δέν είναι μόνο ανιστόρητο και δυσλειτουργικό, όπως θα φανεί στο μέλλον. Εχει ως αποτέλεσμα την αναζωπύρωση των φόβων για περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής, την ανησυχία για το κλείσιμο υπηρεσιών όπως τα Κέντρα Υγείας, την υποψία για εκμετάλλευση του θεσμού με σκοπό τη νομή της εξουσίας. Την αίσθηση της συντήρησης των παθογενειών που ο Καλλικράτης έρχεται να θεραπεύσει.
Η Γορτυνία χρειάζεται τον Καλλικράτη, ως μια από τις περιοχές της χώρας με το χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο, αλλά με τον υψηλότερο φυσικό και πολιτισμικό πλούτο. Δέν πρέπει να παγιδευτούμε στη σεναριολογία και την απόδοση ευθυνών. Πρέπει να αποτρέψουμε την υπονόμευση της μεταρρύθμισης, να συνεισφέρουμε στην συμμετοχή των πολιτών, να εντάξουμε τις αστείρευτες δυνάμεις της κοινωνίας στο νέο θεσμικό πλαίσιο. Οφείλουμε να ενεργοποιηθούμε με πολιτικά και αυτοδιοικητικά κριτήρια και όχι με στενά κομματικά, με γνώμονα το συμφέρον και την ανάπτυξη του τόπου, με σεβασμό στο περιβάλλον, την ιστορία και τους ανθρώπους της Γορτυνίας.
Γιάννης Γιαννόπουλος
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Νομαρχιακός Σύμβουλος Αρκαδίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog