Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Κοινωνικό Φόρουμ Κορινθίας: Ζητούν εκπτώσεις για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελεύθερης Κατάδυσης

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας ζητά χαμηλότερες τιμές από τα καταστήματα για αθλητές και προπονητές συνοδούς

Τον Σεπτέμβριο 2011 θα διεξαχθεί στην Καλαμάτα το 4ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελεύθερης Κατάδυσης. Οργανωτής είναι η Παγκόσμια Ομοσπονδίας Ελεύθερης Κατάδυσης AIDA International.
Η περίοδος προετοιμασίας του Πρωταθλήματος θα ξεκινήσει στις 5 Σεπτεμβρίου 2011, ενώ οι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 15/09/11 και θα διαρκέσουν έως τις 25/09/11. Με την ευκαιρία αυτή, υπολογίζεται ότι θα διακινηθούν στην περιοχή 120 αθλητές και 60 συνοδοί από 30 διαφορετικές χώρες αλλά και πολλοί επισκέπτες.
Λόγω της οικονομικής κρίσης, η αρωγή της Ελλάδας είναι πενιχρή σε αυτό το παγκόσμιας εμβέλειας γεγονός.
Όπως ανακοίνωσε το «Γραφείο Υποδοχής Συνεδρίων & Θεματικών Μορφών Τουρισμού» του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, «για την επιτυχία του και την καθιέρωση της Μεσσηνίας ως υποδοχέα σημαντικών αθλητικών διοργανώσεων και γενικά ως τουριστικού προορισμού, μεταφέρουμε στις επιχειρήσεις μέλη του Επιμελητηρίου αίτημα των οργανωτών να εξετάσουν την πιθανότητα χορήγησης έκπτωσης για αγορές ή παροχή υπηρεσιών σε όσους φέρουν την κάρτα της διοργάνωσης (η έκπτωση θα αφορά αποκλειστικά αθλητές και προπονητές συνοδούς, όχι επισκέπτες).


Ενοχλεί το Κυριακάτικο παζάρι
Αναστάτωση με την ανακοίνωση της Κυριακάτικης αγοράς στην Τοπική Κοινότητα Αρφαρών

Αντίθετη με την ίδρυση της Κυριακάτικης αγοράς στην Τοπική Κοινότητα Αρφαρών, είναι η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Καλαμάτας. Αλλά και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας ζητά η πρόταση ίδρυσης Κυριακάτικης Αγοράς στην τοπική κοινότητα Αρφαρών να μην εξετάζεται στο στενό τοπικό πλαίσιο.
Ο πρόεδρος Ομοσπονδίας και των Σωματείων της που καλύπτει όλη την Μεσσηνία και ο Γενικός Γραμματέας Θεόδωρος Μπαζίγος και Δημήτριος Γαλανάκης, αντίστοιχα επισημαίνουν:
«Η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Καλαμάτας και Νομού Μεσσηνίας είναι αντίθετη με την ίδρυση της Κυριακάτικης αγοράς στην Τοπική Κοινότητα Αρφαρών, διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο ή κάθε κοινότητα θα θέλει να ιδρύσει μία τέτοια αγορά, με αποτέλεσμα ο αθέμιτος ανταγωνισμός και το παραεμπόριο που επακολουθεί θα επιφέρει το κλείσιμο των μικρών καταστημάτων (οπωροπαντοπωλεία- εμπορικά και λοιπά καταστήματα.)
Εμείς σαν Ομοσπονδία κάναμε μία σχετική έρευνα στους τοπικούς επαγγελματίες της Κοινότητας Αρφαρών και γύρων περιοχών, όπου όλοι οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες είναι αντίθετοι για αυτή την αγορά γιατί θα πλήξη κατά πολύ τα καταστήματα τους όπως μας είπαν, με τις 40 άδειες που θα δώσετε.
Με την σημερινή μάλιστα οικονομική κρίση που μαστίζει τον Ελληνικό λαό, από την απαράδεκτη πολιτική της σημερινής κυβερνήσεως, όπως την μείωση μισθών και συντάξεων, απολύσεις συμβασιούχων, καθώς και η συνεχής αύξησης υπηρεσιών και προϊόντων, ακόμη και τα πρώτης ανάγκης βασικά προϊόντα όπως τα τρόφιμα κ.λ.π. τον ΦΠΑ τον ανέβασαν στο 23%. ως είδος πολυτελείας!
Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να μην υπάρχει η ανάλογη κατανάλωση και ο απαιτούμενος τζίρος για να συντηρηθεί ένα κατάστημα, που σήμερα έχει περισσότερα έξοδα από ποτέ. Όπως ενοίκια, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Δημοτικά τέλη, ΤΕΒΕ, ΙΚΑ και μισθούς υπαλλήλων αν έχει. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους επειδή δεν υπάρχει προοπτική ανάπτυξης, συνεχώς κλείνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυξάνει αλματωδώς η ανεργία στην Πατρίδα μας.
Και έρχεται τώρα η Δημοτική αρχή να αποφασίσει βάζοντας στις τοπικές μικρές κοινωνίες το κερασάκι της τούρτας, με τις Κυριακάτικες αγορές που θέλει να ανοίξει, χωρίς να ρωτήσει την τοπική κοινωνία, χωρίς καμία ουσιαστική μελέτη αν μπορεί να σηκώσει μία τέτοια αγορά. Που το σίγουρο είναι ότι θα κλείσουν και τα καταστήματα που δίνουν ζωντάνια στις πόλεις και κωμοπόλεις αυτές και θα ερημώσουν οι δρόμοι της από τα κλειστά φώτα των καταστημάτων.
Επίσης από κάτι τέτοιες άλογες ενέργειες των λαϊκών αγορών, που οι 40 άδειες γίνονται 80 και 100, όπου εκεί ανθεί και διακινείται το παράνομο εμπόριο ελεύθερα, θυμίζοντας τριτοκοσμική χώρα και το ταλαίπωρο κράτος γενικότερα σου λέει ότι υστερεί από έσοδα, φόρους και ΦΠΑ γιατί φυσικά κανείς από αυτές τις εμπορικές δραστηριότητες δεν αποδίδει τα νόμιμα και τα βάρη πέφτουν στις νόμιμες στεγασμένες επιχειρήσεις που είναι τα μόνιμα θύματα!
Και φυσικά ο Δήμος αρκείτε στα όποια ψίχουλα πάρει από τις άδειες που θα δώσει, αλλά το βέβαιο είναι ότι θα χάσει πολύ περισσότερα και όχι μόνο! Ας το σκεφτούν καλλίτερα οι άρχοντες και μην ανοίγουν πληγές εκεί που δεν υπάρχουν!

Το Επιμελητήριο

Αλλά και ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Μεσσηνίας Γεώργιος Καραμπάτος, με επιστολή του στην αντιδήμαρχο της τοπικής κοινότητας Αρφαρών, σημειώνει:

«Κυρία Αντιδήμαρχε,
Σε συνέχεια του πιο πάνω σχετικού σας εγγράφου, θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα:
Η πρόταση ίδρυσης Κυριακάτικης Αγοράς στην τοπική κοινότητα Αρφαρών δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξετάζεται στο στενό τοπικό πλαίσιο, αλλά θα πρέπει να αξιολογείται με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή μας. Κι αυτό διότι:
Μια τέτοια αγορά δεν απευθύνεται μόνο στους κατοίκους της όποιας τοπικής κοινότητας, αλλά σε (δυνητική) πελατεία της ευρύτερης περιφέρειάς της.
Όμως στην ευρύτερη περιοχή μας υπάρχει μια τοπική Αγορά (το στεγασμένο εμπόριο) που διέρχεται μια καταλυτική κρίση λόγω του μεγάλου περιορισμού της ζήτησης προϊόντων. Κατά συνέπεια, η δημιουργία πόλων εμπορίου, που θα ανταγωνίζονται το στεγασμένο εμπόριο, και μάλιστα από ευνοϊκή θέση (κυρίως με μειωμένα λειτουργικά έξοδα), δεν θα ήταν ό,τι πιο φρόνιμο στις παρούσες συνθήκες.
Ταυτόχρονα στην περιοχή μας υπάρχουν και άλλες υπαίθριες αγορές (π.χ. Καλαμάτας, Κοπανάκι κ.α.), που επίσης, σε συνθήκες κάθετου περιορισμού της ζήτησης θα υποστούν σοβαρές συνέπειες από την ίδρυση μιας νέας κυριακάτικης αγοράς σε κοντινή απόσταση.
Τέλος, είναι γνωστό, ότι οι αγορές αυτές, ακόμη και αν ξεκινήσουν ως ελεγχόμενες, καταλήγουν να εξελιχθούν συνήθως σε κέντρα παραεμπορίου και παραοικονομίας, κυρίως λόγω της αδυναμίας των ελεγκτικών μηχανισμών να παρέμβουν αποτελεσματικά.
Για τους άνω λόγους, πιστεύουμε ότι η ίδρυση της προτεινόμενης αγοράς θα πρέπει να εξεταστεί, αφού εκπονηθεί μελέτη κόστους-οφέλους, που να λαμβάνει υπόψη της τις εξελίξεις στη ζήτηση προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή, την τυχόν δυνατότητα άντλησης νέας ζήτησης, η οποία με τις παρούσες συνθήκες παραμένει αβέβαιη, και γενικά όλες τις παραμέτρους κόστους (κοινωνικοοικονομικού και ιδιωτικοοικονομικού, συμπεριλαμβανομένων των συνεπειών του παραεμπορίου) αλλά και οφέλους για την τοπική κοινωνία και την ευρύτερη περιοχή.
Θα παρακαλούσαμε να τεθεί υπόψη μας η μελέτη αυτή, εφόσον προωθηθεί, προκειμένου να εκφέρουμε τεκμηριωμένη γνώμη επί του θέματος. Μέχρι τότε και για τους λόγους, που καταγράφουμε ανωτέρω, είμαστε αντίθετοι στην ίδρυση της εν λόγω αγοράς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog