Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Επιμελητήριο Αρκαδίας : ζητά την ανάκληση της ΚΥΑ για το ΧΔΒΑ στη Μεγαλόπολη

ΑΙΤΗΜΑ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΚΟΙΝΗΣ Υ.Α. 200969/5-7-2011 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΛΙΓΝΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ Α.Ε.–Ν. ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Την επανεξέταση της απόφασης για την κατασκευή και λειτουργία χώρου διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων στο λιγνιτικό κέντρο Μεγαλόπολης της ΔΕΗ και την οριστική λύση του προβλήματος, ζητούν σε επιστολή τους ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Μπουντρούκας και η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας στον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ.Παπακωνσταντίνου.


Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, συμμεριζόμενο τις αντιδράσεις των φορέων και του επιχειρηματικού κόσμου της Μεγαλόπολης, συνηγορεί στο αίτημα των φορέων της περιοχή για την ανάκληση της κοινής υπουργικής απόφασης 200969/5-7-2011 για την κατασκευή και λειτουργία χώρου Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΔΒΑ) στη περιοχή της Μεγαλόπολης, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν σας ότι η περιοχή της Μεγαλόπολης είναι μια ήδη επιβεβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή λόγω της επί δεκαετιών λειτουργίας των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την εξώρυξη του λιγνίτου από την ΔΕΗ ΑΕ.
Μέχρι σήμερα οι διαβεβαιώσεις της αρμόδιας υπηρεσίας της ΔΕΗ, αλλά και των υπευθύνων των
αρμοδίων υπουργείων και δημοσίων φορέων, για ενέργειες και δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων έχουν αποβεί άκαρπες. (Εγκαταστάσεις παραγωγής φωτοβολταϊκών – αναπλάσεις των σημείων εξώρυξης – δημιουργία ΒΙΟ.ΠΑ. κ.λ.π).

Αποκορύφωμα αποτελεί η ως άνω υπουργική απόφαση, η οποία χωρίς να λάβει υπόψη της τις περιβαλλοντικές συνέπειες, την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής αλλά και την οικονομική παρακμή του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής δημιουργεί άλλο ένα αρνητικό σημείο με μακροχρόνια επιβλαβή αποτελέσματα. Με την ενέργεια αυτή όλη η περιοχή και ιδιαίτερα η επιχειρηματική κοινότητα της Μεγαλόπολης να υποστεί άλλο ένα σοβαρό αναπτυξιακό πλήγμα.
Η περιοχή της Μεγαλόπολης αποτελεί έναν τόπο με σημαντικής αξίας φυσικές και πολιτιστικές ομορφιές και τεράστιες δυνατότητες τουριστικής και οικολογικής ανάπτυξης και αντί αυτού παλεύει με τη διαρκή οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική υποβάθμιση, την παρακμή και την επιβεβαρυμένη υγεία των χιλιάδων κατοίκων της περιοχής (με νεοπλασίες, διάφορες μορφές καρκίνου, αναπνευστικά προβλήματα, τις τελευταίες πυρκαγιές του 2007 ).
Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε καταστροφική για την περιοχή και την ανάπτυξή της τη δημιουργία ενός τέτοιου χώρου και ζητούμε να επανεξετάσετε το δίκαιο αίτημα όλων των φορέων της περιοχής για την εξεύρεση μιάς οριστικής λύσης του προβλήματος.

Με εκτίμηση,

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ


Το παραπάνω έγγραφο κοινοποιήθηκε:
1. ΔΗΜΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
2. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΟΜΟΥ
3. ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog