Το χωριό Τουρκολέκα είναι σε όλους σχεδόν γνωστό ως η γενέτειρα του ΝΙΚΗΤΑΡΑ του Τουρκοφάγου. Είναι ίσως το μοναδικό χωριό του πρώην Δήμου Φαλαισίας και νυν Δήμου Μεγαλόπολης, που διατηρεί ακόμα νέους ανθρώπους που ζουν και δραστηριοποιούνται στον τόπο τους, παρά τις ομολογουμένως δύσκολες συνθήκες διαβίωσης.
Οι περισσότεροι απόδημοι Τουρκολεκαίοι έχουν επισκευάσει τις πατρικές τους κατοικίες και επισκέπτονται ...
πολύ συχνά το χωριό τους ενώ την καλοκαιρινή περίοδο ο τόπος μας γεμίζει από ζωή με τον ερχομό πολλών συμπατριωτών μας από τα αστικά κέντρα αλλά και από την ξενιτιά.
"Ο Ξενώνας του χωριού .Εμείς προσπαθούμε για την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου μας.Η πολιτεία θα μας ανταμείψει γι΄ αυτό;"
Από τα παλαιότερα χρόνια οι γονείς μας και οι παππούδες μας είχαν εμπορικές συναλλαγές με χωριά της Μεσσηνίας (Οιχαλία, Μερόπη, Μελιγαλά, κ.α ) λόγω της εγγύτερης απόστασης σε σχέση με το Λεοντάρι και βέβαια τη Μεγαλόπολη.
Στο τέλος της δεκαετίας του 50, η πολιτεία, βλέποντας τις ανάγκες του χωριού μας, έκανε την πρώτη διάνοιξη, βοηθώντας τους χωρικούς να μετακινούνται προς τη Μεσσηνία. Στο τέλος της δεκαετίας του 60 κατασκευάστηκε αγροτικός δρόμος από το χωριό μας μέχρι τα Καλύβια Μεσσηνίας βελτιώνοντας τις συνθήκες μετακίνησης των συμπατριωτών μας.
"Το άγαλμα του Νικηταρά. Στήθηκε με χρήματα των απανταχού της γης Τουρκολεκαίων για να τιμήσουν την προσφορά του στον απελευθερωτικό αγώνα της πατρίδας μας".
Ο χωμάτινος αυτός δρόμος παρέμεινε για τα επόμενα 30 χρόνια χωρίς την παραμικρή βελτίωση ενώ πολλές φορές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, λόγω των βροχοπτώσεων, χαλούσε με αποτέλεσμα να περιμένουν οι συμπατριώτες μας πότε θα πάνε τα μηχανήματα της Νομαρχίας να τον επισκευάσουν ενώ αρκετές φορές η επισκευή γινόταν με προσωπική εργασία των Τουρκολεκαίων.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τουρκολεκαίων «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» στο τέλος της δεκαετίας του 90 μετά από πολλές πιέσεις και παραστάσεις στη Νομαρχία, ο τότε Νομάρχης (να είναι καλά) κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος κατανοώντας το πρόβλημα του χωριού μας διέθεσε τα πρώτα χρήματα για την κατασκευή (ασφαλτόστρωση) ενός τμήματος του δρόμου, περίπου 2,5 ΚΜ και τη μελέτη για άλλα 4ΚΜ.
"Το κάστρο της Ωριάς.Το τελευταίο φρούριο που αλώθηκε από τους Οθωμανούς το 1460 Ένας επιπλέον λόγος ασφαλτόστρωσης του δρόμου που θα βοηθήσει την περαιτέρω ανάπτυξη του χωριού μας."
Οι καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007 δημιούργησαν τεράστια προβλήματα (ίσως τα μεγαλύτερα στο νομό Αρκαδίας) στη ζωική και φυτική παραγωγή του χωριού μας ενώ καταστράφηκαν ολοσχερώς πάνω από 25 κατοικίες συμπατριωτών μας, και πολλές αποθήκες, στάβλοι κ.α . Την αποφράδα αυτή ημέρα (25 Αυγούστου 2007) πάνω από 300 ψυχές είχαν εγκλωβιστεί στο Τουρκολέκα, γιατί δεν υπήρχε οδός διαφυγής. Ο θεός μας βοήθησε που στη μεγάλη μας ατυχία (την καταστροφή του χωριού μας) δεν θρηνήσαμε θύματα.
Πρόσφατα το υπουργείο οικονομικών αποδέσμευσε 10 εκατ. Ευρο από το «Ταμείο Μολυβιάτη» για έργα υποδομής στις πυρόπληκτες περιοχές. Μετά από σύσκεψη του περιφερειάρχη κ. Π. Τατούλη, του αντιπεριφερειάρχη κ. Ε. Γιαννακούρα και του δημάρχου μας κ. Π. Μπούρα αποφασίστηκε να χρηματοδοτηθεί το παραπάνω έργο με το ποσό των 1,5 εκατ. Ευρώ.
κ. Περιφερειάρχη, κ. Αντιπεριφερειάρχη, κ. Δήμαρχε ο σύλλογός μας σας ευχαριστεί για το ενδιαφέρον σας και την έμπρακτη αγάπη για το χωριό μας. Λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης που περνά η πατρίδα μας είναι πολύ δύσκολο να διατεθούν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι η τελευταία μας ελπίδα για να κατασκευαστεί ο δρόμος και δεν πρέπει χαθεί αυτή η ευκαιρία.
Γιατί πρέπει να κατασκευαστεί ο δρόμος αυτός;
• Γιατί το χωριό μας είναι ίσως το πιο ζωντανό χωριό της περιοχής με αρκετούς νέους ανθρώπους που επιμένουν να ζουν και να εργάζονται στον τόπο τους.
• Έχει μεγάλες δυνατότητες αγροτικής ανάπτυξης ιδιαίτερα σε νέες δυναμικές (έξυπνες) καλλιέργειες.
• Έχει δυνατότητες για μεγαλύτερη, από την υπάρχουσα, κτηνοτροφική ανάπτυξη λόγω και της μεγάλης έκτασης που έχει.
• Γιατί θα δώσει γρηγορότερη και ευκολότερη πρόσβαση στα κέντρα περίθαλψης του νομού Μεσσηνίας (Νοσοκομείο Καλαμάτας) για τους κατοίκους του χωριού μας.
• Γιατί θα δώσει γρηγορότερη και ευκολότερη πρόσβαση για όσους ασχολούνται με το κυνήγι, την πεζοπορία και την ορειβασία.
• Γιατί κοντά στο χωριό μας είναι το Κάστρο της Ωριάς (το τελευταίο φρούριο του ελληνισμού που έπεσε το 1460) και μπορεί να αναπτυχθεί και τουριστικά. Ήδη έχει γίνει ένα κομμάτι πεζοδρόμησης για ευκολότερη πρόσβαση στο κάστρο.
• Γιατί στο χωριό μας υπάρχει ξενώνας (δημιούργημα του συλλόγου μας) που μπορεί κάποιος επισκέπτης να φιλοξενηθεί.
• Γιατί θα αναβαθμιστεί γενικότερα η ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Μεγαλοπόλεως.
• Γιατί η πολιτεία πρέπει έστω και για μια φορά να φανεί γενναιόδωρη στη γενέτειρα του ΝΙΚΗΤΑΡΑ μιας και στη διάρκεια του βίου του τον αγνόησε και τον αδίκησε.
κ. Περιφερειάρχη, κ. Αντιπεριφερειάρχη, κ. Δήμαρχε οι συνέλληνες το 2007 από το υστέρημά τους βοήθησαν να επισκευαστούν και να κατασκευαστούν τα κατεστραμένα σπίτια μας. Δεν εγκαταλείψαμε το χωριό μας στα δύσκολα, μείναμε εκεί στον πύρινο εφιάλτη εν γνώσει του κινδύνου που υπήρχε για να σώσουμε το χωριό μας.
Βοηθήστε επιτέλους να τελειώσει αυτός ο δρόμος. Πολλά δεν είναι τα 50 και πλέον χρόνια αναμονής;
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΟΥΡΚΟΛΕΚΑΙΩΝ « Η ΕΝΟΤΗΤΑ»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog