Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

«Ανθρακες» ο λιγνίτης Κορώνης. «Φρένο» απο Μανιάτη σε ερώτηση Κουσελά !!

Την λήξη της επιχειρούμενης «επένδυσης» δημιουργίας λιγνιτωρυχείου στο Δήμο Πύλου- Νέστορος (περιοχή Κορώνης), σήμανε ο υφυπουργός ενέργειας Μανιάτης, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του Βουλευτή Μεσσηνίας Δημήτρη Κουσελά.
Ο κ. Μανιάτης, στην πρωτολογία του ενημέρωσε, πως τόσο η περιφέρεια Πελοποννήσου όσο και η ΔΕΗ, έχουν ενημερώσει το υπουργείο, πως η συγκεκριμένη επένδυση έχει ουσιαστικά προβλήματα ενώ δεν προκύπτουν στοιχεία που να αιτιολογούν, τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί.
Ήταν όμως απόλυτος ο υφυπουργός, στην δευτερολογία του, όπου έδωσε την πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία δεν προχώρησε στην αδειοδότηση τριών ορυχείων λιγνίτη, που είχαν τις σχετικές εγκρίσεις.
Πόσο μάλλον στην συγκεκριμένη…επένδυση, η οποία δεν είναι σε γνώση του Υπουργείου. Άλλωστε, υποστήριξε ο υφυπουργός, δεν προωθούνται τέτοιου είδους επενδύσεις, πολύ δε περισσότερο όταν δεν έχουν την σύμφωνη γνώμη των φορέων της τοπικής κοινωνίας και των Βουλευτών του νομού. Στην περίπτωση αυτή την σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πύλου-Νέστορος και της Περιφέρειας Πελοπόννησου.

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στην ενημέρωση που είχε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου (απόφαση Π. Σ), διάβασε έγγραφο της Περιφέρειας με τις ελλείψεις που υπάρχουν στη μελέτη, ενώ αίσθηση προκάλεσε η ενημέρωση που είχε από την ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα η ΔΕΗ αποκαλύπτει πως δεν έχει ΓΝΏΣΗ για την επιχειρούμενη επένδυση και τονίζει πως η ποιότητα του λιγνίτη της συγκεκριμένης περιοχής, είναι υψηλής θερμικής ενέργειας, ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ για την Μεγαλόπολη. Μόνο το 5% μπορεί να αναμειχθεί με το λιγνίτη της Μεγαλόπολης.
Ο υφυπουργός πρόσθεσε με …νόημα πως ο λιγνίτης της Κορώνης, είναι κατάλληλος για την Μελίκη (Φλώρινα), λέγοντας χαρακτηριστικά «…και ο νοών νοείτο…».
Φανερά ικανοποιημένος ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δ. Κουσελάς επεσήμανε στον κ.Μανιάτη πως η περιοχή έχει ανάγκη επενδύσεων σύμφωνα με τον χαρακτήρα που έχει δρομολογηθεί από τους κοινωνικούς φορείς.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα για τους πολίτες. Οι κραυγές και τα ψέματα κάποιων πολιτικών εκμεταλλευτών του νομού οδηγούσαν σε λάθος δρόμο την κοινή γνώμη.
Η αποκεντρωμένη Διοίκηση και η Περιφέρεια Πελοποννήσου απέδειξαν την πλήρη αλήθεια, ειδικά στην περίπτωση όπου η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου σε συνεργασία με τον Γ. Γ της Αποκεντρωμένης Τάσο Αποστολόπουλο πήραν δίμηνη παράταση για την εξέταση της Περιβαλλοντολογικής Μελέτης.
Δεν έπεσαν στην παγίδα αυτών που «κραύγαζαν» προκειμένου να παρέλθει το εκ του νόμου 35νθημερο και να μην έχει λόγο η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος απο τις εξελίξεις είναι ο Δήμαρχος Πύλου- Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΥ - moriasnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog