Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Φωτοβολταϊκή μονάδα ισχύος 2,989.08ΜW στο δήμο Τρίπολης

Φωτοβολταϊκός Σταθμός ισχύους 2.989.08MW θα τοποθετηθεί  στη θέση "ΣΤΑΥΡΙ Τ7" δήμου Τρίπολης.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Η μονάδα θα εγκατασταθεί επί κενής αγροτικής έκτασης στη θέση «Σταυρί Τ7», του δήμου Τρίπολης, της Π.Ε. Αρκαδίας.
Το γήπεδο στο οποίο θα χωροθετηθεί η εγκατάσταση είναι συνολικής επιφάνειας 82.191,79m2. Βρίσκεται εκτός ΖΟΕ (Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου), εκτός ΓΠΣ (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο) και δεν υπάρχουν πλησίον του στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Τέλος, δεν παρουσιάζει περιβαλλοντικό, δασοπονικό ή άλλο ενδιαφέρον και χρησιμοποιείται ως αγροτική έκταση. Η έκταση εγκατάστασης του σταθμού είναι ιδιωτική. Στην ευρύτερη περιοχή του γηπέδου εγκατάστασης συναντάμε λίγους μικρούς οικισμούς όπως είναι τα Αγιωργίτικα, σε απόσταση μεγαλύτερη των 2km και μεγαλύτερους όπως είναι ο Αχλαδόκαμπος που απέχει απόσταση που υπερβαίνει τα 6km. Το κοντινότερο αστικό κέντρο είναι η πόλη της Τρίπολης, που απέχει περίπου 11,5km από την περιοχή εγκατάστασης του υπό μελέτη έργου.

H θέση του αγροτεμαχίου.
Η προτεινόμενη θέση παρουσιάζει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα όπως:
- Είναι επαρκής και ασκίαστος χώρος
- Καλή πρόσβαση στη θέση εγκατάστασης
- Η προτεινόμενη περιοχή ανταποκρίνεται σε όλες τις προϋποθέσεις της Ελληνικής νομοθεσίας για την αποδοχή της εγκατάστασης. Στην γύρω περιοχή δεν υπάρχουν αρχαιολογικοί ή στρατιωτικοί χώροι και δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιών.
- Η σύνδεση με το ηπειρωτικό δίκτυο της ΔΕΗ και όχι με κάποιο ασθενές δίκτυο όπως αυτό των νησιών αποφεύγει την πιθανότητα πρόκλησης αστάθειας και ανεπιθύμητων μεταβατικών φαινομένων στο σύστημα παραγωγής και μεταφοράς, ενώ αντίθετα τεχνικές μελέτες αποδεικνύουν ότι μπορεί να βελτιώσει την ευστάθεια και την αξιοπιστία του εθνικού ενεργειακού συστήματος σε τοπικό επίπεδο.
- Είναι δυνατή η απορρόφηση όλης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από την ΔΕΗ με αποτέλεσμα να μην δημιουργείται η ανάγκη περιοδικής διακοπής λειτουργίας του Φ/Β πάρκου.

Το Φ/Β πάρκο θα λειτουργήσει ως «Ανεξάρτητος Παραγωγός» ηλεκτρικής Ενέργειας προς αποκλειστική πώληση στο ΔΕΣΜΗΕ, σύμφωνα με τους νόμους 2773/99, 3468/2006 και 3851/2010. Στο γήπεδο εγκατάστασης θα τοποθετηθούν όλες οι απαραίτητες διατάξεις για την υλοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας.
Το γήπεδο στο οποίο θα χωροθετηθεί η εγκατάσταση είναι συνολικής επιφάνειας 82.191,79m2.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
Το προτεινόμενο έργο αφορά την εγκατάσταση Φ/Β πάρκου στη θέση «Σταυρί Τ7», του Δήμου Τρίπολης, του Νομού Αρκαδίας, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την χρήση φιλικής προς το περιβάλλον ηλιακής ενέργειας. Το Φ/Β πάρκο θα έχει ονομαστική ισχύ 2,989.08MW. Ο φωτοβολταϊκός σταθμός θα αξιοποιεί το ηλιακό δυναμικό της περιοχής εγκατάστασης για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα διοχετεύεται στο Δίκτυο Μ.Τ της ΔΕΗ, μέσω καταλλήλων ηλεκτρολογικών διατάξεων, οι οποίοι θα βρίσκονται εντός του γηπέδου εγκατάστασης.

Το προτεινόμενο Φ/Β σύστημα είναι ισχύος 2,989.08 MW και αποτελείται από τον παρακάτω εξοπλισμό:
- 12966 φωτοβολταϊκές Γεννήτριες SUNTECH STP 230- 24/Wd,230W
- 6 Κεντρικούς Μετατροπείς ισχύος SMA Sunny Central SC500HE-11
- 3 Μετασχηματιστής 1000 KVA
- 3 κεντρικό Υποσταθμό ΧΤ/ΜΤ SMA SC1000MV-11
- 1 Υποσταθμό διανομής, 20/0.4kV
- Βάσεις στήριξης HILTI MSP-AL
- Σύστημα Ελέγχου και Μετρήσεων

Σύνδεση με το δίκτυο της  ΔΕΗ
Η σύνδεση του Φ/Β πάρκου με το ήδη υφιστάμενο δίκτυο της ΔΕΗ στην περιοχή θα επιτευχθεί μέσω μετασχηματιστή στη γραμμή Μέσης Τάσης. Πιο συγκεκριμένα η ενσωμάτωση του Φ/Β πάρκου θα γίνει στην γραμμή Μ.Τ της ΔΕΗ η οποία βρίσκεται στον αγροτικό δρόμο που διέρχεται από τα όρια του γηπέδου εγκατάστασης του υπό μελέτη έργου.
Το έργο περιλαμβάνει την κυρίως εγκατάστασή του στην προεπιλεγμένη έκταση και τη διασύνδεσή του με το δίκτυο μέσης τάσης της ΔΕΗ στην περιοχή, χωρίς να περιλαμβάνει άλλες συμπληρωματικές εργασίες ή απαραίτητα συνοδά έργα.
Η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας βασίζεται στο φωτοηλεκτρικό φαινόμενο. Η ηλιακή ακτινοβολία, που στην Ελλάδα έχει σχεδόν σ' όλη τη διάρκεια του έτους πολύ υψηλές τιμές, προσπίπτει στα φωτοβολταϊκά πλαίσια και η ηλιακή ενέργεια μετατρέπεται τελικά σε ηλεκτρική. Είναι επομένως προφανές, ότι η παραγωγική διαδικασία είναι απαλλαγμένη από το στάδιο εξασφάλισης της πρώτης ύλης.
Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια πωλείται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας αποκλειστικά στη ΔΕΗ. Η συνολική ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας του υπό μελέτη φωτοβολταϊκού πάρκου υπολογίζεται κατά προσέγγιση σε 4.430.000KWh.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Συνολικό κόστος έργου 9.298.072 ευρώ

ΕΙΔΙΚΕΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Λόγω της ιδιαιτερότητας των βιοτόπων και της σπάνιας πανίδας και χλωρίδας του νομού Αρκαδίας, αρκετές αρκαδικές περιοχές είναι προστατευόμενες και ενταγμένες στο δίκτυο NATURA 2000. Η προτεινόμενη θέση του υπό μελέτη Φ/Β πάρκου είναι εκτός των οριοθετημένων περιοχών του δικτύου NATURA 2000, δεν έχει κηρυχθεί Εθνικός Δρυμός, αισθητικό δάσος, διατηρητέο μνημείο φύσης ή προστατευόμενη περιοχή.

Δεν υφίστανται άλλες φυσικές περιοχές πού να χρήζουν ξεχωριστού ενδιαφέροντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog