Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

«Πράσινη ανάπτυξη» στο Λεοντάρι Μεγαλόπολης!

Ομόφωνα ενέκρινε το Δημοτικό Σύμβουλοι Μεγαλόπολης, τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Πελοποννήσου, για την υλοποίηση του χρηματοδοτούμενου έργου (πράξης) «Πράσινες Αγροτικές ¨Κοινότητες¨- Νέο Πρότυπο Ανάπτυξης Τ.Κ. Λεονταρίου Δήμου Μεγαλόπολης», στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ».

(ΕΠΠΕΡΑΑ) 2007-2013, του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής, για το σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη λειτουργία κατάλληλων παρεμβάσεων στην αγροτική ¨Κοινότητα¨ Λεονταρίου του Δήμου Μεγαλόπολης, που θα υποστηρίξουν πολλαπλασιαστικά και επιδεικτικά το μοντέλο της «Πράσινης Ανάπτυξης», στα πλαίσια των στόχων του προγράμματος, οδηγώντας ουσιαστικά σε μηδενικό ισοζύγιο ενέργειας και εκπομπών CO2, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της περιοχής.

Το έργο στο σύνολό του περιλαμβάνει εργασίες:

- Βιοκλιματική Ανάπλαση κεντρικών περιοχών και κοινόχρηστων χώρων του οικισμού Λεονταρίου

- Ενεργειακή Αναβάθμιση κελύφους ιδιωτικών κτηρίων Λεονταρίου (π.χ. προσθήκη θερμομόνωσης, κουφώματα, ψυχρά υλικά, σκίαση) και εξοπλισμού τους (π.χ. θέρμανση, κλιματισμός, αερισμός, διανομή, έλεγχος και αυτοματισμοί)

- Ενεργειακή Αναβάθμιση κελύφους και εξοπλισμού δημόσιων κτηρίων Λεονταρίου (π.χ. σχολείο, κοινοτικό κατάστημα, ΚΑΠΗ κλπ)

- Εγκατάσταση Φ/Β σταθμού παραγωγής ενέργειας στην Τ.Κ. Λεονταρίου

- Προμήθεια και λειτουργία ηλεκτρικού οχήματος για ανακύκλωση υλικών

- Τεχνικός Σύμβουλος για την υποστήριξη των έργων της προτεινόμενης Πράξης

- Προμήθεια και εγκατάσταση σταθμού μέτρησης κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών CO2eq για την εκτίμηση της επίδρασης της προτεινόμενης Πράξης στην Τ.Κ. Λεονταρίου

- Δράσεις διάδοσης, ενημέρωσης με ενέργειες προβολής της Πράξης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, κατά την προετοιμασία έναρξης υλοποίησης της πράξης, αναφορικά με τη σκοπιμότητα και τα οφέλη μέσα από οποιοδήποτε κανάλι επικοινωνίας επιλέξει Δήμος (π.χ. ανάπτυξη ιστοσελίδας, παραγωγή ενημερωτικού υλικού σε προσβάσιμες μορφές, όπως έντυπα μεγάλων χαρακτήρων, εκτυπώσεις Braille, έντυπα easy to read, οργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων κ.λπ.).

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση του Έργου της προγραμματικής

σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 3.800.000,00 € συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α., εργολαβικού οφέλους, αναθεωρήσεων και απροβλέπτων, δαπανών αρχαιολογίας.

Το ποσό αυτό μπορεί να αναπροσαρμοσθεί με τη σύμφωνη γνώμη της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης σύμφωνα με τις υποδείξεις της αρμόδιας ΕΔΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ο Φορέας Υλοποίησης δεν μπορεί να αναλάβει συμβατικές δεσμεύσεις έναντι τρίτων, που υπερβαίνουν το παραπάνω ποσό, χωρίς προηγούμενη έγγραφη έγκριση από τον Κύριο του Έργου και την ΕΔΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Αντικείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης αποτελεί η μεταβίβαση της αρμοδιότητας υλοποίησης της Πράξης «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ “ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ” – ΝΕΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ T.K. ΛΕΟΝΤΑΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ» («το Έργο») από τον Κύριο του Έργου στο Φορέα Υλοποίησης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου και για τους σκοπούς της

σύμβασης ο Κύριος του Έργου αναθέτει στο Φορέα Υλοποίησης, δια μέσου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Πελοποννήσου, να λειτουργήσει ως δικαιούχος του Έργου έναντι της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΠΠΕΡΑΑ / της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής ή του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης και να εκτελέσει τις παρακάτω ενέργειες (ενδεικτικά):

1) Οργάνωση και σχεδιασμό υλοποίησης.

2) Σύνταξη ή/και Επικαιροποίηση διακηρύξεων.

3) Διενέργεια διαδικασιών ανάθεσης και επιλογής αναδόχου σύμφωνα με τη νομοθεσία Δημοσίων Συμβάσεων.

4) Υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.

5) Συνεργασία με τον κύριο του έργου για την σύνταξη και υποβολή τεχνικών δελτίων υποέργων.

6) Διαχείριση και παρακολούθηση της υλοποίησης του Έργου.

7) Παραλαβή του Έργου στο σύνολό του (στις περιπτώσεις τεχνικών έργων έως και την οριστική παραλαβή).

8) Παράδοση του Έργου σε πλήρη λειτουργία στον Κύριο του Έργου με πλήρη τεχνική και οικονομική τεκμηρίωση.

Ο Φορέας Υλοποίησης, δια των αρμοδίων οργάνων και του προσωπικού του, ασκεί όλα τα καθήκοντα της Προϊσταμένης Αρχής και της Διευθύνουσας Υπηρεσίας, όπως αυτά προβλέπονται στη νομοθεσία περί Δημοσίων Έργων.

Μεταβιβάζεται η αρμοδιότητα της Ταμειακής Διαχείρισης και των πληρωμών του «Έργου» από τον Κύριο του Έργου στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Έτσι ο «Φορέας για τη διενέργεια των πληρωμών (Υπόλογος» καλείται να εκτελεί τις παρακάτω ενέργειες:

1. Παρακολούθηση χρηματορροών

2. Εκτέλεση πληρωμών σε βάρος του προϋπολογισμού του Έργου.

ΠΗΓΗ - ΑΡΚΑΔΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog