Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ: ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

«Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες τους Δήμους Γορτυνίας, Μεγαλόπολης, Τρίπολης»

Συνοπτική παρουσίαση «ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ»

Οι «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες» επικεντρώνονται στην υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων του πληθυσμού μέσα από ένα ευρύ πλέγμα δράσεων, με κύριο στόχο την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων στο πλαίσιο της τοπικής ανάπτυξης.
Θα δοθεί έμφαση στο σχεδιασμό και υλοποίηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων σε τοπική κλίμακα, καθώς το πρόβλημα της επαγγελματικής και κοινωνικής ένταξης των ευπαθών ομάδων έχει πιο μεγάλη ένταση σε επίπεδο συγκεκριμένων γεωγραφικών ενοτήτων.
Η περιοχή παρέμβασης αποτελείται από τους καλλικρατικούς Δήμους της Τρίπολης, της Μεγαλόπολης και της Γορτυνίας που αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο της κεντρικής και Βορειοανατολικής Αρκαδίας.
Οι ομάδες στόχου στις οποίες επικεντρώνεται το Σχέδιο Δράσης, σύμφωνα και με τις διαπιστώσεις της ανάλυσης της υφιστάμενης κατάστασης που προηγήθηκε είναι:
-    Μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών με χαμηλά τυπικά προσόντα (με έμφαση στις γυναίκες)
-    Αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών (με έμφαση στις γυναίκες)
-    Άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας / απειλούμενα από φτώχεια
Οι Πράξεις που θα υλοποιηθούν συνιστούν αλληλοσυμπληρούμενη δέσμη δράσεων, συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο έργο και συνοψίζονται ως εξής:
-    Δράσεις δημοσιότητας και ευαισθητοποίησης για την προσέλκυση των ωφελούμενων και την προώθηση και επικοινωνία του Σχεδίου,
-    Συμβουλευτική κατά την υποδοχή και επιλογή των ωφελουμένων για την συμμετοχή τους στο σχέδιο, Συμβουλευτική Υποστήριξη με στόχο την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων, Επιχειρηματικός σχεδιασμός -εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων για την σύσταση ατομικών επιχειρήσεων και κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων,
-    Θεματικό εργαστήριο με θέμα : Καταπολέμηση των διακρίσεων στην απασχόληση ευπαθών ομάδων- ευκαιρίες και κίνητρα για την απασχόληση τους, Συμβουλευτική υποστήριξη των επιχειρήσεων απασχόλησης των ωφελουμένων,
-    Δράσεις Συμβουλευτικής Επιχειρηματικότητας : Συμβουλευτική υποστήριξη των ιδρυθεισών επιχειρήσεων κατά τα πρώτα στάδια της λειτουργίας, Συμβουλευτική υποστήριξη των επιχειρήσεων απασχόλησης των ωφελουμένων, Συμβουλευτική Υποστήριξη νέων επιχειρηματιών,
-    Επαγγελματική κατάρτιση των ομάδων στόχων, με παράλληλη Πρακτική Άσκηση σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις,
-    Δικτύωση μεταξύ αναπτυξιακών συμπράξεων, φυσική δικτύωση των ωφελουμένων με επιχειρήσεις συνεντεύξεις – forum Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, Ηλεκτρονική Δικτύωση των φορέων της αναπτυξιακής σύμπραξης,
-    Συντονισμός και Διαχείριση του έργου.

Με την εφαρμογή των δράσεων αυτών τα αποτελέσματα που αναμένεται να προκύψουν είναι:
Σύνολο ωφελουμένων:    90
Εκ των οποίων:   
αριθμός ωφελουμένων που θα ιδρύσουν νέα επιχείρηση:    15
αριθμός ωφελουμένων που θα προσληφθούν σε επιχειρήσεις:    25
αριθμός ωφελουμένων που θα υπογράψουν συμβάσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στον ιδιωτικό τομέα:   
αριθμός ωφελουμένων που θα προετοιμαστούν για ένταξη σε άλλα προγράμματα:    10
αριθμός κοινωνικών επιχειρήσεων και απασχολούμενων σε αυτές:    50
αριθμός θέσεων απασχόλησης που δημιουργούνται σε δυναμικούς κλάδους:    45

Οι τομείς ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας με στόχο την ένταξη στην αγορά εργασίας, αλλά και στην κοινωνία, των ωφελουμένων της προτεινόμενης πράξης που προέκυψαν από την σχετική μελέτη είναι αναλυτικά τα εξής:

-    Διαχείριση προσωπικού (Προσωπικό οικιακής βοήθειας, βοήθειας στο σπίτι, καθαριότητας, φύλαξης ηλικιωμένων και παιδιών, μικροεξυπηρετήσεις κάθε είδους κ.λπ).
-    Δραστηριότητες προστασίας περιβάλλοντος και πράσινης ανάπτυξης -Ανακύκλωση
-    Φύλαξη δημοσίων κτηρίων – πολιτιστικών μνημείων
-    Διαχείριση πρασίνου - Κηποτεχνία
-    Παροχή υπηρεσιών εστίασης
-    Επισκευές και συντήρηση κατασκευών και εξοπλισμού σε όλα τα τεχνικά ζητήματα επισκευαστικών εργασιών
-    Στην καλλιέργεια ενεργειακών φυτών και την παραγωγή βιοκαυσίμου.


Η διαδικασία επιλογής περιλαμβάνει συνοπτικά τα εξής στάδια:
-    Δημοσιοποίηση – προσέλκυση ωφελουμένων,.
-    Ενημέρωση υποψηφίων - Υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών.
-    Έλεγχος επιλεξιμότητας ωφελουμένων.
-    Σύνταξη καταλόγου με όλους τους υποψηφίους οι οποίοι συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά για να συμμετέχουν στο Σχέδιο (ανήκουν σε ομάδα-στόχο του Σχεδίου και να είναι κάτοικοι της περιοχής παρέμβασης), με αιτιολόγηση για τις απορριφθείσες αιτήσεις.
-    Πραγματοποίηση εξατομικευμένης διάγνωσης αναγκών και συμπλήρωση Ατομικού Σχεδίου Δράσης. Η διαδικασία γίνεται από εξειδικευμένο σύμβουλο απασχόλησης και ολοκληρώνεται σε 2-3 συνεδρίες για κάθε υποψήφιο.
-   Εφαρμογή κριτηρίων επιλογής από την Τριμελής Επιτροπή Επιλογής (για την διαμόρφωση της βαθμολογίας, η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει τα ερωτηματολόγια και το Ατομικό Σχέδιο Δράσης του κάθε ωφελούμενου, ενώ έχει την δυνατότητα να καλέσει και τους ωφελούμενους σε συνέντευξη καθώς και να ενημερωθεί από τους συμβούλους απασχόλησης) και σύνταξη καταλόγου των ωφελουμένων, που επιλέγονται για να συμμετάσχουν στο Σχέδιο, καθώς και των επιλαχόντων.
-    γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων στους ενδιαφερόμενους και εξέταση τυχόν ενστάσεων.
-    Οριστικοποίηση του καταλόγου των τελικών ωφελουμένων και προγραμματισμός των επόμενων δράσεων που αφορούν την ενδυνάμωση, κινητοποίηση, υποστήριξη, κατάρτιση και εν τέλει την προώθηση στην απασχόληση ή την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας των ωφελουμένων.
Τέλος οι αποκλειόμενες περιπτώσεις, αυτές δηλαδή που θα συγκεντρώσουν την μικρότερη βαθμολογία και δεν θα είναι εφικτό να υποστηριχτούν στα πλαίσια της παρούσας δράσης και θα γίνει προσπάθεια, από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη, όπου απαιτείται να τους παραπέμψει σε κοινωνικές υπηρεσίες και προνοιακές δομές για πιο εξειδικευμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

Στόχος Παρέμβασης

-    να ιδρύσουν επιχειρήσεις ,οι οποίες θα αξιοποιούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής τους.
-    να αποκτήσουν δεξιότητες που θα καλύψουν τις διαπιστωμένες ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων που θα τους προσλάβουν.
-    να αποκτήσουν τις προϋποθέσεις για να επιδοτηθούν /επιχορηγηθούν από άλλα επενδυτικά προγράμματα.
-    πρόσληψη και απασχόληση  ωφελούμενων από επιχειρήσεις για τουλάχιστον ένα τρίμηνο.

Αιτήσεις

Εταιρεία Ανάπτυξης Πελοποννήσου «Αγαπήνωρ»
25ης Μαρτίου 14, 22100 Τρίπολη, Τηλ: 2710230233
Δήμος Γορτυνίας
Δημητσάνα , Τηλ : 2795060300 , 2795060110
Δήμος Μεγαλόπολης
Παπαναστασίου 30,22200 Μεγαλόπολη, Τηλ : 2791360315
Δήμος Τρίπολης
Αταλάντης 45 & Λαγοπάτη, 22100 Τρίπολη , Τηλ: 2713610434

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog