Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Τι θα πράξουν οι Δήμαρχοι της Αρκαδίας; Θα δώσουν λίστες με υπαλλήλους που θα οδηγηθούν σε απόλυση;

Πρόκειται για ένα πολύ κρίσιμο ερώτημα το οποίο ήδη θα έπρεπε να είχαν απαντήσει οι πέντε Δήμαρχοι της Αρκαδίας, από την περασμένη Τετάρτη βράδυ, όταν και ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο που προβλέπει ουσιαστικά απολύσεις υπαλλήλων στους δήμους (και όχι μόνο).

Προς το παρόν, μόνο ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας, Γιάννης Μαρνέρης, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπακούσει στα όσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο και κατά συνέπεια δεν πρόκειται να δώσει καμία λίστα με υπαλλήλους ΙΔΑΧ που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και εν συνεχεία, θα οδηγηθούν οριστικά στην απόλυση.

Τα χαρτιά τους δεν έχουν ανοίξει ακόμα οι Δήμαρχοι Βόρειας Κυνουρίας Μανώλης Σκαντζός, Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος, Μεγαλόπολης Παναγιώτης Μπούρας και Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

«Από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου καταργούνται οι οργανικές θέσεις οι οποίες απαριθμούνται στη συνέχεια κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα.:

 Οι θέσεις των κατηγοριών ΔΕ και ΥΕ των ειδικοτήτων Διοικητικού, Διοικητικού – Λογιστικού, Διοικητικού – Οικονομικού και Διοικητικών Γραμματέων των υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό ή με διαδικασία επιλογής σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής ή με ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας και εφόσον ο αριθμός των υπαλλήλων αυτών: αα) είναι μεγαλύτερος των δέκα (10) ανά φορέα και ββ) ανέρχεται σε ποσοστό μικρότερο του 30% του συνολικού αριθμού των υπαλλήλων των ως άνω κλάδων και ειδικοτήτων που υπηρετούν στον οικείο φορέα. Στο συνολικό αριθμό των υπαλλήλων του φορέα που λαμβάνεται ως μέγεθος αναφοράς υπολογίζονται οι μόνιμοι πολιτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας. Από την εφαρμογή της διάταξης αυτής εξαιρούνται οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης, τα νοσοκομεία και η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Οι υπάλληλοι των οποίων οι οργανικές θέσεις καταργούνται τίθενται σε διαθεσιμότητα σύμφωνα με την υποπαράγραφο Ζ.2 του παρόντος.

Εντός τριών (3) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος, οι Διευθύνσεις προσωπικού των φορέων που καταλαμβάνονται από τις υποπαραγράφους Ζ2 και Ζ3 αποστέλλουν στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κατάλογο των ονομάτων των υπαλλήλων οι οποίοι:

α) τίθενται σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης της οργανικής τους θέσης.

β) τίθενται σε αυτοδίκαιη  αργία.

Εντός δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος, οι Διευθύνσεις προσωπικού των φορέων της περίπτωσης 1 αποστέλλουν στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης:

α. τον αριθμό των οργανικών θέσεων που καταργούνται σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο του παρόντος, καθώς και αντίγραφα των ατομικών διοικητικών πράξεων θέσης σε διαθεσιμότητα των υπαλλήλων που, κατά τη δημοσίευση του παρόντος, καταλαμβάνουν τις καταργούμενες οργανικές θέσεις.

β. τις πράξεις με τις οποίες τίθενται, μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, σε αυτοδίκαιη αργία υπάλληλοι, κατ’ εφαρμογή της υποπαραγράφου Ζ.3 του νόμου αυτού.»

 ΤΙ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ

Σε ότι αφορά τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ΚΕΔΕ σε σχετική απόφασή της τονίζει τα εξής:

• Εκφράζει την πλήρη διαφωνία της με την διαθεσιμότητα των εργαζομένων που οδηγεί τους δήμους σε αδυναμία εκπλήρωσης του ρόλου τους.

• Η συνεχιζόμενη μισθολογική υποβάθμιση των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δημιουργεί εκρηκτικό κλίμα στο εσωτερικό των δήμων και επιφέρει παράλυση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

• Η απαγόρευση προσλήψεων Υ.Ε. μέχρι το 2016 ειδικότερα στις ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσίες τις οδηγεί στη διάλυσή τους.

Τέλος δηλώνει ότι οι δήμοι δεν θα γίνουν συμμέτοχοι σ’ αυτήν τη διαδικασία και προτρέπει τους αιρετούς να μη έχουν καμία συμμετοχή.

Και τούτο διότι:

• Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέχρι τώρα δεν αντιμετώπισε μόνο τις τεράστιες περικοπές των πόρων για τη λειτουργία των ΟΤΑ, αλλά και την τραγική μείωση προσωπικού εξαιτίας της συνταξιοδότησης πολύ μεγάλου αριθμού τακτικών υπαλλήλων χωρίς την αντικατάστασή τους και πάνω από 60% υπαλλήλων ορισμένου χρόνου, οι οποίοι είναι αυστηρά απαραίτητοι για τους δήμους.

• Επιπλέον πολύ σημαντικές αρμοδιότητες που μεταβιβάστηκαν στους δήμους ασκούνται εκ των ενόντων, ενώ μεγάλος αριθμός νησιωτικών δήμων και μικρών ορεινών στηρίζονται αποκλειστικά στο πολιτικό προσωπικό, αφού κάποιοι δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο. Την ίδια στιγμή η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει την αποκλειστική ευθύνη και προσπαθεί να κρατήσει όρθιο το κοινωνικό κράτος μέσα από τις δομές και τις δράσεις της καθώς και να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της καθημερινότητας του πολίτη.

• Πέραν όμως όλων των παραπάνω δεδομένων οι δήμοι καλούνται από την 1 Ιανουαρίου 2013 να ασκήσουν 200 νέες αρμοδιότητες που αφορούν όλο το παραγωγικό φάσμα και τη λειτουργία του κράτους.»

http://www.kalimera-arkadia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog