«Το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι αυστηρά Περιφερειακό, καθώς και πολυτομεακό και πολυταμειακό, γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξουν 13 Περιφερειακά προγράμματα για την Ελλάδα, με όλα τα ταμεία ενσωματωμένα, ακόμα και το αγροτικό» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, χαρακτηρίζοντας παράλληλα μείζον πολιτικό ζήτημα την έμπρακτη εμπιστοσύνη της Κυβέρνησης στο θεσμό των Περιφερειών, κατά την πρώτη συνάντηση εργασίας ενόψει της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 -2020, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Δημάρχων, της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, επιχειρηματιών και εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Απριλίου 2013 στην Τρίπολη.
Το ενδιαφέρον στην 5η Προγραμματική Περίοδο θα εστιαστεί στην καινοτομία, στην έξυπνη εξειδίκευση και στην εφαρμοσμένη έρευνα, δήλωσε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι οι υποδομές θα έχουν μικρό μερίδιο, καθιστώντας συνεπώς την ανταποδοτικότητα των επενδύσεων σε αυτές μείζονος σημασίας σε σχέση με το στόχο της απορροφητικότητας.
Ο Περιφερειάρχης τόνισε επίσης ότι οι στόχοι της Συνθήκης της Λισαβόνας για την εδαφική και κοινωνική συνοχή μπορούν ν’ αποτελέσουν το καλύτερο διαπραγματευτικό εργαλείο πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να εφαρμοστούν πολιτικές για να ξεπεραστεί η κρίση, «αλλάζοντας ταυτόχρονα την αρρωστημένη αντίληψη ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή κρίση με τα αποτυχημένα εργαλεία του παρελθόντος».
Πρώτη μας προτεραιότητα όσον αφορά την αλλαγή νοοτροπίας, είπε ο Περιφερειάρχης, είναι να απενοχοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα, αλλά και στον τομέα των επενδύσεων να στηρίξουμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες και τον κορμό της Ελληνικής κοινωνίας αποτελούν και αποδόσεις άμεσες προσφέρουν. «Γίνεται λόγος για την ανάγκη μεγάλων επενδύσεων. Στην πράξη, ωστόσο, αυτές δεν σταθμίζονται με τις ανάγκες της Ελληνικής οικονομίας, ενώ στην καλύτερη των περιπτώσεων θα αρχίσουν να αποδίδουν μετά από μια πενταετία» δήλωσε ο κ. Τατούλης.
Αναφερόμενος στον τομέα της αγροτικής και κτηνοτροφικής οικονομίας, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι μπορούν να προκύψουν άμεσα οφέλη στην βελτίωση κατά 7-8% του ΑΕΠ της Πελοποννήσου, με την αύξηση κατά 10-15 % των τομέων αυτών, η οποία είναι εφικτή με διοικητικές αποφάσεις και μόνο. Πρόσθεσε επίσης ότι η αγροτική και κτηνοτροφική οικονομία συναρτάται άμεσα με τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αλλά και την έρευνα και την καινοτομία.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως ανέφερε ο κ. Τατούλης, έχει συστήσει το Πελοποννησιακό Σύμφωνο Ποιότητας, για την πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων της, όπως επίσης και για τις υπηρεσίες εστίασης και τουρισμού, στηρίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο το brand «Πελοπόννησος», προσφέροντας συνάμα δωρεάν ένα σημαντικό εργαλείο προς τους παραγωγούς. «Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων που κάνει η Περιφέρεια για την ενίσχυση των υποδομών στήριξης της επιχειρηματικότητας» δήλωσε ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι σε ένα μήνα, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα ανακοινωθεί επίσημα το πρόγραμμα για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με χρηματοδότηση από το ΥΠΑΑΤ με 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπάρχει και συμφωνία με Γαλλική εταιρεία για την προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων, «η οποία μας δεσμεύει να αναπτύξουμε τον τομέα αυτό κατά 35 % τα επόμενα 5 χρόνια».
Όσον αφορά το τουριστικό προϊόν, ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι η προσδοκία για φέτος είναι ότι θα υπάρξει αύξηση κατά 22 %, πολύ περισσότερο από το μέσο όρο αύξησης στη χώρα, και χαρακτήρισε ως πρώτο καλό μήνυμα τον τριπλασιασμό των σχολείων που επισκέφθηκαν την Πελοπόννησο, μέσα από την πρωτοβουλία της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης με τίτλο «Αγαπώ και Προβάλλω τον τόπο μου».
Σχετικά με το Ινστιτούτο Έρευνας και Καινοτομίας, ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι θα έχει σημείο αναφοράς την εφαρμοσμένη τεχνολογία, όχι ως αφηρημένη έννοια, αλλά θα συνδέεται με την παραγωγική διαδικασία, εφόσον θα συνάδει με συγκεκριμένες προσυμφωνημένες επιχειρηματικές δραστηριότητες, ενώ «συγκεκριμένα συμβόλαια θα προικίσουν το Ινστιτούτο».
«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν το Α και το Ω της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και αυτή τη στιγμή υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Αν δεν στηριχθούν οι υγιείς και βιώσιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις τότε τα πράγματα θα είναι πολύ σοβαρά και για την οικονομία και για την ανεργία» τόνισε ο Περιφερειάρχης και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου να συστήσει το Περιφερειακό Ταμείο Ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για παροχή ρευστότητας και εγγυήσεων. Για το ταμείο αυτό ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι θα έχει ανακυκλούμενους πόρους και ότι στόχο έχει να μοχλεύσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα με την ιδιωτική δραστηριότητα. «Στόχος μας είναι να ενισχύει διαρκώς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση της χώρας, αποτελώντας ένα δίχτυ ασφαλείας σε ένα εντελώς ανασφαλές οικονομικό περιβάλλον».
Ο Περιφερειάρχης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του δηλώνοντας ότι για την εδαφική και κοινωνική συνοχή δεν φέρει την αποκλειστική ευθύνη η εθνική κυβέρνηση, αλλά μερίδιο έχει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι δομές της καταδεικνύοντας την έλλειψη ενιαίας πολιτικής κατεύθυνσης.
«Θα βγούμε από την κρίση, κυρίως γιατί δεν έχουμε αξιοποιήσει ούτε το 10 % των δυνάμεών μας. Πιστεύουμε ότι αν η κυβέρνηση μας δώσει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε το στρατηγικό μας σχεδιασμό θα έχουμε γρήγορα αποτελέσματα και στην πραγματική οικονομία και στο εκρηκτικό ζήτημα της ανεργίας» δήλωσε τέλος ο Περιφερειάρχης.
Της τοποθέτησης του Περιφερειάρχη προηγήθηκε η ανάλυση του κύριου άξονα στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νέα προγραμματική περίοδο, της καινοτομίας δηλαδή και της έξυπνης εξειδίκευσης από τον κ. Νίκο Χρυσάνθου, της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Σεπτέμβριο του 2013, σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Χρυσάνθου, θα πρέπει να υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα σχέδια των επιχειρησιακών προγραμμάτων σε συνδυασμό με τις δράσεις έξυπνης εξειδίκευσης, της συνδυασμένης δηλαδή αξιοποίησης των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, της καινοτομίας και των επενδύσεων. Το ιδιαίτερο σημείο ενδιαφέροντος, όπως πρόσθεσε ο κ. Χρυσάνθου εστιάζεται στον Περιφερειακό χαρακτήρα των σχεδίων αυτών και, για πρώτη φορά, στην από κάτω προς τα πάνω προσέγγιση.
Ο κ. Παναγιώτης Θάνου, εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε., τόνισε ότι κύριο όχημα της νέας αρχιτεκτονικής 2014 – 2020, της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης, όπως θα ονομάζεται, θα είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Εκ μέρους της ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων ο κ. Jorge – Andres Sanchez – Papaspilio παρουσίασε την έκθεση για τη στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης για την έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογική ανάπτυξη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και τόνισε ότι το μοντέλο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα μαζί με τη μόχλευση της οικονομίας, τα οποία ήδη αποτελούν κτήμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα αποτελέσουν βασικές αρχές που θα διαπνέουν τα διαρθρωτικά ταμεία.
Τις θέσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την έξυπνη εξειδίκευση, εκ μέρους της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, τις ανέπτυξε ο κ. Παναγιώτης Κούτρης. Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην ημερίδα, αλλά και εκπρόσωποι φορέων και παραγωγικών τάξεων, οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις των οποίων θα ενσωματωθούν στα συμπεράσματα και στο σχέδιο που θα σταλεί προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog