Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Κλείνουν και τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βυτίνας

Θέλουν να συγκεντρώσουν 4000 δημοσίους υπαλλήλους για απόλυση- Κλείνουν ακόμα τις βιβλιοθήκες σε Μολάους και Αρεόπολη στη Λακωνία, της Ανδρίτσαινας στην Ηλεία και του Πεταλιδίου και Καλαμάτας στη Μεσσηνία

Στις 46 βιβλιοθήκες που "μπήκαν" στο στόχαστρο της Κυβέρνησης για να κλείσουν ή συγχωνευθούν, ώστε να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 4000 δημοσίων υπαλλήλων που πρέπει να απολυθούν μέχρι το τέλος του έτους, συμπεριλαμβάνεται και η Δημόσια Βιβλιοθήκη Βυτίνας.

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Βυτίνας στεγάζεται σ’ ένα αναπαλαιωμένο παραδοσιακό κτίριο λίγα μέτρα από την πλατεία της Βυτίνας. Το κτίριο είναι Δωρεά Παναγιώτη και Αικατερίνης Παπαζαφειροπούλου, και έχει παραχωρηθεί από το Δήμο στη Βιβλιοθήκη για τη στέγασή της.

Εκεί λειτουργούσε στα 1897 και σχολή κορασίδων Βυτίνας. Η Βιβλιοθήκη στεγάζεται σ'αυτό το χώρο από το 1987, όταν το κτίριο αναπαλαιώθηκε με δαπάνη του συλλόγου Απανταχού Βυτιναίων και Φίλων της Βυτίνας, για στέγαση της Βιβλιοθήκης.

Έχει δύο ορόφους και η συνολική επιφάνειά του, είναι 130™

Η Βιβλιοθήκη της Βυτίνας ακολούθησε την τύχη του κρυφού Σχολειού που λειτουργούσε στη Μονή Κερνίτσας από το 1680 μέχρις ότου μεταφέρθηκε στο Ελληνικό Σχολείο. Ο πρώτος Ιδρυτής της Δημόστας Βιβλιοθήκης Βυτίνας ήταν ο Ιερομόναχος Άνθιμος Παπαρρηγόπουλος το 1808 Συνιδρυτές τον υπήρξαν οι αδελφοί Βασίλειος και Κων/νος Οικονομίδης οι οποίοι δώρισαν τους πρώτους 50 τόμους. Ο Παναγιώτης Ταγκόπουλος με προσφορά 82 τόμων, ο δάσκαλος της σχολής Βυτίνας Γ. Τσαφαρόπουλος που δώρησε ολόκληρη τη Βιβλιοθήκη του 181 τόμους και ο Παναγιώτης Παπαζαφειρόπουλος λαογράφος και Σχολάρχης της Σχολής Βυτίνας 90 τόμους. Έτσι άρχισε πρίν από την επανάσταση του 1821 η λειτουργία της Βιβλιοθήκης η οποία αποτελούσε πηγή φωτός για τους υπόδουλους προγόνους μας.

Από το Ελληνικό Σχολείο η Βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε στο παλιό Γραφείο της Κοινότητας μέχρι και την κατοχή. Κατά την κατοχή έπαθε την μεγαλύτερη καταστροφή, διότι τα βιβλία της διασκορπίστηκαν ανεύθυνα σε διάφορα μέρη του χωριού για λόγους ασφαλείας από τις Αρχές Κατοχής.

Μετά την απελευθέρωση όταν συγκεντρώθηκαν πάλι τα βιβλία φάνηκε το μέγεθος του σφάλματος. Μετά την ανέγερση του Πανταζοπουλείου Πνευματικού Κέντρου στεγάσθηκε εκεί σε χώρο όμως μικρό και όχι κατάλληλο για την σωστή λειτουργία της. Από το 1987 στεγάζεται σε κτίριο που έχει αναπαλαιωθεί με δαπάνες του συλλόγου Απανταχού Βυτιναίων και φίλων της Βυτίνας και είναι δωρεά του Παπαζαφειρόπουλου Παναγιώτη και Αικατερίνης στην τότε Κοινότητα Βυτίνας για να χρησιμεύσει ως πνευματικό κέντρο. Από το 1954 υπάγεται στο Δημόσιο και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Εθν. Παιδείας και Θρησκευμάτων.(οι πληροφορίες από την σελίδα της Βιβλιοθήκης στο facebbok).

Οι 46 Βιβλιοθήκες που θέλουν να κλείσουν σε όλη τη χώρα είναι αναλυτικά οι εξής:

Αίγινας

Αρεόπολης

Βυτίνας
Δελφών
Λευκάδας
Μηλιών
Μολάων
Πεταλιδίου
Μήθυμνας
Ζακύνθου
Ζαγοράς
Ανδρίτσαινας
Σάμου
Σιάτιστας
Βέροιας
Χίου
Γρεβενών
Καλαμάτας
Δράμας
Εδεσσας
Ελευθερόπολης
Πύλης
Καρπενησίου
Κέρκυρας
Κιλκίς
Κόνιτσας
Λαμίας
Ληξουρίου
Λιβαδειάς
Ναυπάκτου
Μυτιλήνης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog