Ο φετινός εορτασμός της μάχης της Δραμπάλας
Η μάχης της Δραμπάλας έχει καθιερωθεί με προεδρικό διάταγμα να εορτάζετε την πεντηκοστή, βορειοδυτικά του χωριού Άκοβος στο ύψωμα της Δραμπάλας όπου διεξήχθη και η μάχη. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα διοργανωθεί υπό την αιγίδα του δήμου Μεγαλόπολης στις 23 Ιουνίου. Φέτος με ειδική χορηγία του Δήμου, θα προβληθεί κατά την διάρκεια της εορτής και η 3D παρουσίαση/ντοκυμαντέρ «Η μάχη της Δραμπάλας», η οποία απέσπασε πέρυσι διεθνή μνεία για τον τρόπο παρουσίασης ιστορικού περιεχομένου μέσω νέων τεχνολογιών και αποτελεί καινοτόμα προσπάθεια τόσο τοπικά όσο και παγκόσμια.
Σας περιμένουμε όλους εκεί.
Σύντομη αναφορά στην μάχη Δραμπάλας.
Στο ιστορικό ύψωμα της Δραμπάλας αναμετρήθηκαν τον Ιούνιο του 1825 για πρώτη φορά ο Ιμπραήμ και ο Κολοκοτρώνης. Στη μάχη αυτή, που κράτησε τρεις μέρες, αναμετρήθηκαν 6000 Έλληνες υπό την αρχηγία του Θ. Κολοκοτρώνη με τα στρατεύματα του Ιμπραήμ που αποτελούνταν από 20.000 πεζικό (Αιγυπτίους-Αλβανούς), 2.000 ιππείς και 35 βαρέα όπλα (κανόνια, όλμους, τηλεβόλα). Σε αυτή την μάχη συμμετείχαν και διέπρεψαν όλοι οι τοπικοί αγωνιστές της Φαλαισίας και της Μεγαλόπολης και ήταν από τις φονικότερες και σκληρότερες του αγώνα .
Η ιστορία της μάχης δεν υστερεί σε τίποτα από τις υπόλοιπες μεγάλες μάχες του Έθνους (Θερμοπύλες, Σαλαμίνα, Δερβενάκια), μία σύντομη αναδρομή της μάχης το αποδεικνύει αυτό περίτρανα.
· Δυόμιση εβδομάδες πριν την μάχη ο Κολοκοτρώνης βρίσκεται ακόμα αιχμάλωτος στην Ύδρα, ύστερα από την ισόβια ποινή που του επιβλήθηκε από την κυβέρνηση. Στην Ελλάδα κυριαρχεί εμφύλιος την ώρα που ο Ιμπραήμ έχει συντρίψει κάθε Ελληνική αντίσταση, έχει καταλάβει την Καλαμάτα και ετοιμάζεται για την Τρίπολη.
· Στις 16 Μαΐου αποφυλακίζεται εσπευσμένα ο Κολοκοτρώνης και οι συναγωνιστές του, και του ανατίθεται το απίθανο έργο της αναχαίτισης του Ιμπραήμ. Ο Κολοκοτρώνης καταφέρνει το θαύμα, ενώνει όλες τις Ελληνικές δυνάμεις και μέσα σε δύο εβδομάδες στις 3 Ιουνίου ταμπουρώνεται με 8000 μαχητές στα Δερβένια της Μεσσηνίας από όπου περνούσε ο δρόμος προς Τρίπολη.
· Δυστυχώς ο Ιμπραήμ πληροφορείται από προδοσία για την ύπαρξη της διάβασης της Σιρόκας, ενός κρυφού περάσματος μέσα από τα χωριά της Φαλαισίας, η οποία παρέκαμπτε την θέση άμυνας των Ελλήνων και οδηγούσε στα νότα τους και κατευθείαν στην Τρίπολη.
· Ο Ιμπραήμ αποφασίζει την παράκαμψη των Ελλήνων και στις 4 Ιουνίου προχωράει προς τα χωριά της Φαλαισίας κατακαίγοντας ότι βρισκόταν στο δρόμο του.
· Ο Κολοκοτρώνης από τύχη μαθαίνει έγκαιρα για αυτή την εξέλιξη μιας και βρισκόταν για στρατολόγηση στο χωριό Άκοβος (από τον οποίο καταγόταν η γυναίκα του και είχε ζήσει 12 χρόνια) και με μικρή δύναμη αναχαιτίζει τις εμπροσθοφυλακές του Ιμπραήμ. Ενώ αποφασίζει μέσα σε μία νύχτα να μεταθέσει την γραμμή άμυνας στο ύψωμα της Δραμπάλας αφήνοντας περίπου 2000 μαχητές στα Δερβένια προς διατήρηση θέσεως.
· Οι Ελληνικές δυνάμεις μετά από δύσκολή πορεία μέσα στη νύχτα καταφέρνουν να ενωθούν με τον Κολοκοτρώνη το πρωί της 5ης Ιουνίου λαμβάνοντας θέση επάνω και γύρω από ύψωμα της Δραμπάλας.
· Ο Ιμπραήμ ξαφνιάζετε από την ύπαρξη Ελληνικών δυνάμεων και την τακτική του Κολοκοτρώνη και η τριήμερη ηρωική μάχης της Δραμπάλας ξεκινά.
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Συλλόγου Ακοβιτών Αθήνας-Πειραιά για μια αναλυτική πολυμεσική παρουσίαση της μάχης στο http://akovos.gr . Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η μάχη της Δραμπάλας ήταν και η τελευταία μάχη “εκ του συστάδην” μεταξύ Ελλήνων και Οθωμανών. Η σπουδαιότητα της μάχης της Δραμπάλας έγκειται στο ότι έγινε αμέσως μετά τις καταστρoφικές ήττες των Ελλήνων στη Σφακτηρία, στο Κρεμμύδι και στο Μανιακή, έδωσε στους Έλληνες χρόνο να ανασυνταχθούν, εδραίωσε την πεποίθηση ότι ο Ιμπραήμ δεν ήταν πια ανίκητος και οδήγησε στην νικηφόρα μάχη των Ελλήνων στους Μύλους.
Εκ του Συλλόγου Ακοβιτών Αθήνας-Πειραιά «Ο Άγιος Γεώργιος»
Ο Πρόεδρος
Χριστόπουλος Δημήτριος.
http://kafeneio.megalopolis.gr/blog/?p=4437
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog