ΘΕΜΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ
Πρόγραμμα απόκτησης πραγματικής εργασιακής εμπειρίας και δεξιοτήτων, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», ζητά σε επιστολή του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννης Μπουντρούκας προς τους Υπουργούς: Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ι. Βρούτση και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κ. Χατζηδάκη.
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Αυτήν την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης με στρατιές ανέργων, το Υπουργείο Εργασίας συνεχίζει να υλοποιεί δράσεις κατάρτισης ανέργων με προσανατολισμό που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών. Συνεχίζει την κατάρτιση ανέργων δίνοντας πακτωλό χρημάτων στα ΚΕΚ για την κατάρτιση τους, κατάρτιση που είναι αμφιβόλου ποιότητας και που πληρώνεται πάρα πολύ ακριβά, η οποία δεν έχει οδηγήσει σε ανάπτυξη των δεξιοτήτων των ανέργων έτσι ώστε να βρουν εργασία. Η εκπαίδευση που λαμβάνουν είναι κατά βάση θεωρητική και αναλώνεται στους τομείς του μάρκετινγκ, του μάνατζμεντ και της γνώσης υπολογιστών.
Επιπλέον, σε προγράμματα που έχουμε εμπλακεί έχουμε διαπιστώσει ότι η αμοιβή των ΚΕΚ είναι κατά πολύ μεγαλύτερη των ανέργων. Συγκεκριμένα στα προγράμματα ΤΟΠΕΚΟ, η κατάρτιση ανέρχεται στο 30% του προϋπολογισμού και η συμβουλευτική των ανέργων στο 40%. Δηλαδή σε ένα προϋπολογισμό 800.000 ευρώ, η κατάρτιση είναι 240.000 και η συμβουλευτική 320.000. Από αυτά τα χρήματα στους ανέργους πάει μόνο το 15% του προϋπολογισμού, ήτοι 120.000 ευρώ. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στα προγράμματα ΤΟΠΣΑ .
Τα ΚΕΚ έχουν αναλάβει και ένα κομμάτι από τα σεμινάρια «2η Ευκαιρία», στα οποία αποζημιώνονται με 1250 ευρώ επιπλέον του ΦΠΑ για κάθε άνεργο που καταρτίζουν. Σε ένα γκρουπ 25 ατόμων, τα ΚΕΚ θα λάβουν το ποσό των 31.250 ευρώ επιπλέον του ΦΠΑ για 222 ώρες θεωρητικής κατάρτισης με μόνη υποχρέωση να τους παρέχουν το κέτερινγκ (καφές, νερό, χυμός και σάντουιτς). Αντιστοιχούν 140 ευρώ αμοιβή για την κάθε ώρα κατάρτισης.
Στο πρόγραμμα «Επιταγή εισόδου στην εργασία για ανέργους κάτω των 29», το κάθε ΚΕΚ λαμβάνει 1.100 ευρώ ανά καταρτιζόμενο για 80 ώρες κατάρτιση που γίνονται 1400, αν ο εργαζόμενος παραμείνει στην επιχείρηση επιπλέον 6 μήνες από τη λήξη του προγράμματος.
Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν το αδιέξοδο αυτής της πρακτικής και την ανάγκη να σταματήσει η στείρα θεωρητική κατάρτιση και το επίδομα-βοήθημα που δίνεται στους ανέργους για να καταρτιστούν να γίνει επίδομα εργασίας, έτσι ώστε να εργάζονται σε επιχειρήσεις αποκτώντας πραγματικές δεξιότητες, αλλά και μια ευκαιρία για περαιτέρω απασχόληση. Θεωρούμε ότι τα προγράμματα του ΕΣΠΑ πρέπει να διαμορφωθούν έτσι ώστε τα κεφάλαια αυτά να πέφτουν στην πραγματική οικονομία και σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη και όχι στα ΚΕΚ και στη συμβουλευτική.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, προτείνουμε να εκπονηθεί ένα πρόγραμμα απόκτησης πραγματικής εργασιακής εμπειρίας και δεξιοτήτων, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», αντίστοιχο με το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας που προβλέπει 5μηνη απασχόληση σε φορείς του Δημοσίου, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, Σωματεία και διάφορες οργανώσεις, το οποίο όμως θα δίνει τη δυνατότητα στους ανέργους να απασχοληθούν σε επιχειρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο οι πόροι του προγράμματος θα διοχετευθούν απευθείας στους ανέργους δικαιούχους, θα λάβουν πραγματική εργασιακή εμπειρία και δεξιότητες και ταυτόχρονα θα στηριχθεί η πραγματική οικονομία και οι επιχειρήσεις που ταλανίζονται από την κρίση.
Με εκτίμηση,
ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΚΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog