Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Φωκίδας Θεόκτιστου , στιγμή συγκίνησης για την Μεγαλόπολη

Άμφισσα | Ευάγγελος Σαμαράς

Παρουσία πλήθους κόσμου η Άμφισσα υποδέχθηκε τον νέο Ποιμενάρχη της, Σεβ. Μητροπολίτη Φωκίδος κ. Θεόκτιστο.




Στην κεντρική πλατεία Ησαΐα, ο Σεβασμιώτατος έγινε δεκτός από τον Δήμαρχο του Δήμου Δελφών κ. Αθανάσιο Μανανά, τις τοπικές αρχές και την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φωκίδος κα. Παναγιώτα Γαζή.

Παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, Αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος, του ιερού κλήρου και του λαού, ο δήμαρχος καλωσόρισε τον νέο Μητροπολίτη και αναφέρθηκε στον πρώην Μητροπολίτη Φωκίδος κ. Αθηναγόρα, αναγνωρίζοντας το σπουδαίο έργο που διετέλεσε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο να είναι άξιος συνεχιστής του σπουδαίου αυτού έργου.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Θεόκτιστος ζήτησε την συνεργασία όλων, για να μπορέσουμε όπως χαρακτηριστικά είπε, να συνεχίσουμε το σπουδαίο αυτό έργο του προκατόχου μου για το καλό της Εκκλησίας, του λαού και του τόπου.

Στην συνέχεια ακολούθησε πομπή προς τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού όπου τελέστηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Φωκίδος.

Ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος απευθυνόμενος προς τον νέο Μητροπολίτη Φωκίδος μεταξύ άλλων τόνισε: ''Η Ι.Μ. Φωκίδος απέκτησε σήμερα Ποιμένα και διδάσκαλο, πατέρα και αδελφό, Μητροπολίτη και πραγματικό μεσίτη προς τον Θεό, κληρικό πεπειραμένο προς τα εκκλησιαστικά δρώμενα''.

''Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Φωκίδος κ. Θεόκτιστε, εδώ που ήλθατε θα βρείτε μια Μητρόπολη με ιστορία και παράδοση, μια επαρχία η οποία αποτελείτε από ευλογημένους κληρικούς, καλούς χριστιανούς και άξιους μοναχούς. Σας εύχομαι να διαποιμένετε αυτόν τον ευλογημένο λαό επί πολλά έτη με σύνεση, διάκριση, να αγαπηθείτε από αυτόν και να τον αγαπήσετε ειλικρινώς'', συμπλήρωσε ο κ. Ιερόθεος.

Στον ενθρονιστήριο λόγο του ο Σεβ. Μητροπολίτης Φωκίδος κ. Θεόκτιστος μεταξύ άλλων τόνισε: ''Στο ιερό σύνθρονο που ανεβαίνω σήμερα και το οποίο κόσμησαν ξεχωριστοί Ιεράρχες, όπως ο Σαλώνων Ησαΐας, σας βεβαιώνω ότι δεν θα κάνω τίποτα λιγότερο από τον να υπερασπίζομαι αυτή την αξιοπρέπεια του καθενός μας σε όλες τις εκφάνσεις του βίου''.

''Προσευχηθείτε σας παρακαλώ όσο γίνεται περισσότερο ο Θεός να με χαριτώνει ώστε παντού να συναντώ τα πρόσωπά σας εν πνεύματι και αληθεία. Σας καλώ να μην αφήσουμε αλειτούργητη την κάθε γιορτή και στο πιο ταπεινό ξωκκλήσι, όπου νοικοκυρές θα φροντίζουν να μη μας λείψει το πρόσφορο, ο άρτος, η ιερότητα της τροφής μας και όλοι μαζί, νέοι, γέροι και παιδιά θα ετοιμάζουν την εόρτια παννυχίδα'', συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο ο κ. Θεόκτιστος υπογράμμισε: ''Απευθύνομαι σε όλους σας και σας παραδίδω όχι μόνο τη θέλησή μου αλλά και την καρδιά μου και δεν σας ξεχωρίζω. Όλοι μαζί κλήρος και λαός να ζούμε ως μέλη του ζώντος σώματος του Χριστού, αμαρτωλοί και ατελείς όπως είμαστε, αλλά πάντοτε προσηλωμένοι στον αρχηγό και τελειωτή μας''.

Ο Σεβασμιώτατος στην συνέχεια εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τον Σεβ. Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευστάθιο για όσα αγαθά προσέφεραν στο ταπεινό του πρόσωπο, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον πολυσέβαστο Μητροπολίτη πρώην Φωκίδος κ. Αθηναγόρα που στο διάβα της ποιμαντορίας του γέμισε τις καρδιές όλων με καλοσύνη, επιείκεια και αγάπη.

Επίσης ευχαρίστησε και τον Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως μέχρι σήμερα Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο, για την μέριμνα και την φροντίδα του.

Τέλος ο κ. Θεόκτιστος υπογράμμισε: ''Δεν ήρθα να με διακονήσετε ως πρώτο, αλλά να σας διακονήσω ως έσχατος''.

Ακούστε στο ηχητικό που ακολουθεί τον ενθρονιστήριο λόγο



Πηγή:   romfea.gr

1 σχόλιο:

  1. ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΑΣ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΑΦΗΣΕ ΤΗΛΑΙΔΗ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΡΕ ΤΟ ΚΑΡΦΙΤΣΩΜΕΝΟ ΤΙ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΡΑΒΑΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog