Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

«Η ΕΣΕΕ στηρίζει το σχέδιο ενοποίησης των Ασφαλιστικών Ταμείων»

Αθήνα 7 Ιουλίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε, η πρώτη συνάντηση του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη με τον Πρόεδρο του ΚΕΠΕ κ. Νικόλαο Φίλιππα σε ένα κύκλο επαφών του Προέδρου του ΚΕΠΕ με τους κοινωνικούς φορείς αναφορικά με σχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για την ενοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων. Σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, συμφωνήθηκε η συνεργασία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) με το τμήμα ερευνών του ΚΕΠΕ για την διοικητική και λειτουργική ενοποίηση των ασφαλιστικών δομών. Παρουσία των επιστημονικών στελεχών των δύο φορέων συζητήθηκε διεξοδικά το σχέδιο ενοποίησης το οποίο περιλαμβάνει 6 βήματα και αφορά ενοποιήσεις ταμείων όχι μόνο διοικητικές αλλά και θεσμικές. Το Εθνικό Ασφαλιστικό Ταμείο (ΕΑΤ), όπως ακούγεται ότι θα ονομάζεται, θα έχει διακριτούς τομείς μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών.  Παράλληλα, θα ισχύσει για αυτό ενιαίο θεσμικό πλαίσιο, κοινός Κανονισμός Ασφάλισης και ενιαίες παροχές, όπως επίσης και ενιαία τεχνολογική υποδομή.

Η πρόταση του Υπουργείου προβλέπει έξι βήματα προκειμένου να επιτευχθεί ο κεντρικός αυτός στόχος:
1. Ενοποίηση επικουρικών – εφάπαξ, σε ανεξάρτητους τομείς.
2. Αναδιοργάνωση υπηρεσιών ΙΚΑ.
3. Ενοποίηση του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων – ΕΤΑΑ (γιατρών, δικηγόρων μηχανικών) και ΟΑΕΕ. Σε δεύτερη φάση, ένταξη του νέου ταμείου στο ΙΚΑ, με ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για όλους τους αυτοαπασχολούμενους.
4. Αναδιοργάνωση του ΟΓΑ επάνω στο μοντέλο του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).
5. Σταδιακή ενοποίηση των υποκαταστημάτων της περιφέρειας σε ένα 6μηνο, υπό την ομπρέλα του Εθνικού Ασφαλιστικού Ταμείου, για σύνταξη, εξυπηρέτηση του πολίτη και Κέντρα Εξυπηρέτησης, Απονομής Σύνταξης και Επεξεργασίας Παροχών.
6. Ένταξη των τομέων που περιγράφονται στα παραπάνω βήματα στο Εθνικό Ασφαλιστικό Ταμείο (ΕΑΤ).

Κατά το περιγραφόμενο χρονοδιάγραμμα, όλες οι παραπάνω ενέργειες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015.
Η καθιέρωση ενιαίου θεσμικού πλαισίου και Κοινού Κανονισμού, στην πράξη, σημαίνει ότι όλοι θα διέπονται από ενιαίους όρους ασφάλισης και συνταξιοδότησης.
Ως προς τις βασικές λειτουργίες της νέας μορφής, η πρόταση του Υπουργείου, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει 3 άξονες στους οποίους πρέπει να στηριχθεί η διαδικασία για να πετύχει η μετάβαση στο νέο σχήμα.

Ο πρώτος άξονας αφορά τη λειτουργία της «υποστήριξης» και προβλέπει:
• Κεντρική διοικητική υποστήριξη (ενιαία διοίκηση και διοικητικές υπηρεσίες, διαχωρισμό των λειτουργιών ανάλογα με το αντικείμενο και το είδος της ασφάλισης).
• Κεντρική οικονομική υποστήριξη (ενιαίες οικονομικές διαδικασίες, καθολική συμμετοχή και ενιαίος τρόπος πληρωμών).
• Τεχνολογική υποστήριξη (δημιουργία ενός φορέα, εκτός της ΗΔΙΚΑ, που θα αναλάβει την πλήρη τεχνολογική υποστήριξη των λειτουργικών).
Ο δεύτερος άξονας αφορά τη λειτουργία της «παραγωγής» και θα περιλαμβάνει:
• Είσπραξη εσόδων (καθολική αξιοποίηση της αναλυτικής περιοδικής δήλωσης).
• Πληρωμές μέσω ενιαίου συστήματος.
• Απονομή συντάξεων (δημιουργία περιφερειακών κέντρων με μοναδικό αντικείμενο την έκδοση συντάξεων και την απονομή λοιπών παροχών) βασισμένη σε ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα.
• Βεβαιώσεις - ρυθμίσεις οφειλών (με την πλήρη αξιοποίηση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών – ΚΕΑΟ).
Ο τρίτος άξονας αφορά την εξυπηρέτηση του πολίτη και προβλέπει:
• Δημιουργία σημείων εξυπηρέτησης e-branch.
• Αξιοποίηση του διαδικτύου (π.χ. δημιουργία προσωπικής ηλεκτρονικής σελίδας εργοδότη ή ασφαλισμένου).
• Δημιουργία Κέντρου τηλεξυπηρέτησης (τηλέφωνο, fax, email).

Η ΕΣΕΕ έχει εκφραστεί θετικά ως προς την δημιουργία ενός Ταμείου κύριας ασφάλισης με τρεις κλάδους, έναν για μισθωτούς, έναν για ελεύθερους επαγγελματίες και έναν για αγρότες. Προβάλαμε μάλιστα τα πλεονεκτήματα της διαδικασίας της ενοποίησης και κυρίως:
1. Την μείωση της γραφειοκρατίας και της αυθαιρεσίας των διοικητικών υπαλλήλων, που ερμηνεύουν τους νόμους κατά το δοκούν.
2. Την άρση των δυσλειτουργιών και των στρεβλώσεων, που φέρνει η πολυδιάσπαση των διοικήσεων των Ταμείων και η υποκειμενικότητα των πολιτικών τους.
3. Την εισαγωγή ενιαίου λογιστηρίου, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ενιαία λογιστική απεικόνιση και κεντρική παρακολούθηση των ασφαλιστικών φορέων.  Θα καταστεί επιτέλους δυνατή η δημοσιοποίηση ισολογισμών από τα Ταμεία, κάτι που έχει θεσμοθετηθεί από χρόνια, χωρίς μέχρι σήμερα να γίνει εφικτό.
4. Την θέσπιση του Εθνικού Μητρώου Ασφαλισμένων, το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των εργαζομένων και συνταξιούχων.
5. Την δημιουργία ενιαίου μηχανισμού ελέγχου για να αυξηθούν τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος και την καθιέρωση ενιαίων εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία που πρόκειται να ενοποιηθούν.

Εκφράσαμε ωστόσο και προβληματισμό ως προς τα εξής σημεία:
• Η διασφάλιση της βασικής σύνταξης των 360 € είναι άδικη για όσους έχουν εισφορές ανάλογες μεγαλύτερων συντάξεων στο σύνολο του εργασιακού βίου.
• Οι συντάξεις έχουν πια μειωθεί σε βαθμό δυσανάλογο με τις δυνατότητες των συνταξιούχων.  Πρόκειται για την πιο ευπαθή ομάδα συμπολιτών μας, που –στην τρίτη ηλικία- δεν μπορούν πλέον να κάνουν πολλά και απλά παρακολουθούν και περιμένουν ανταμοιβή των κόπων τους ανάλογη με τις καταβληθείσες εισφορές τους.
• Ο διαφαινόμενος νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ ανά Ταμείο με βάση τα οικονομικά του και το «κύμα φυγής» των ασφαλισμένων προς την σύνταξη, δεν είναι δίκαιος και πρακτικά θα σημαίνει διαφορετικό εφάπαξ ανά έτος.
• Η υπάρχουσα κατηγοριοποίηση των ασφαλιστικών κλάσεων του ΟΑΕΕ δεν ανταποκρίνεται στις οικονομικές δυνατότητες των ασφαλισμένων και ως εκ τούτου επιβάλλεται ένας νέος σχεδιασμός ασφαλιστικών κλάσεων, με ελεύθερη επιλογή από τους ασφαλισμένους.
Η ΕΣΕΕ θα συμμετέχει στις διαδικασίες με προτάσεις και διάλογο, ενώ θα στηρίξει το σχέδιο ενοποίησης των Ταμείων, πιστεύοντας ότι ένα Εθνικό Ασφαλιστικό Ταμείο, μπορεί να κάνει το απαραίτητο "Restart" στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog