Στο υπουργείο Οικονομικών ο ένας κοιτάζει τον άλλον και άπαντες προς την πλευρά του Γιάννη Στουρνάρα για το τι πήγε λάθος στους υπολογισμούς του φόρου με αποτέλεσμα να χρειαστεί η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά για να διορθωθούν κραυγαλέες αδικίες, κυρίως σε εκτάσεις της περιφέρειας, καθώς τα μηνύματα που είχαν φτάσει από νωρίς στο Μέγαρο Μαξίμου από τους «γαλάζιους» βουλευτές και την επαρχία ήταν άκρως ανησυχητικά.
Έτσι το υπουργείο κάνει όπισθεν ολοταχώς και με εντολή του πρωθυπουργού ο φόρος θα υπολογιστεί με τις περσινές αξίες γης. Με αυτή την οδηγία αποφασίστηκε η απόσυρση και αλλαγή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων σε 4.000 οικισμούς σε όλη την Ελλάδα, εκεί όπου δεν υπάρχει σύστημα αντικειμενικών αξιών.
Στοχευμένες αλλαγές στους 4.000 οικισμούς που «χτύπησε» ο ΕΝΦΙΑ
Επί της ουσίας, φαίνεται ότι θα αξιοποιηθεί η περσινή Απόφαση του Γ. Μαυραγάνη, με την οποία ορίστηκαν ειδικές τιμές σε 457 περιοχές, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να εφαρμόζονται κατά περίπτωση και ειδικοί συντελεστές απομείωσης. Ακόμα κι έτσι, ενδέχεται να δημιουργηθεί πρόβλημα με περιοχές στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, καθώς η επαναφορά αυτούσιων των περσινών αξιών, θα φέρει και επιβαρύνσεις. Σύμφωνα, πάντως, με διαβεβαιώσεις που δίνονται ατύπως από το υπουργείο Οικονομικών, η επαναφορά θα είναι στοχευμένη στους 4.000 οικισμούς που «χτύπησε» το σύστημα.
Σκέψεις για να αυξηθούν οι δόσεις
Ωστόσο, ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της κυβέρνησης. Η Βουλή κλείνει σήμερα και θα ανοίξει στις 26 Αυγούστου. Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι αλλαγές θα ανακοινωθούν άμεσα θα ψηφιστούν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Με μια νομοθετική ρύθμιση οι δόσεις μπορούν εύκολα να επεκταθούν έως τον Φεβρουάριο του 2015 χωρίς να επηρεαστούν τα έσοδα του προϋπολογισμού του 2014.
Εκεί που τα χωράφια «μετατράπηκαν» σε παλάτια
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση για οικόπεδο στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, η αντικειμενική αξία του οποίου υπολογίστηκε πέρσι από το υπουργείο Οικονομικών στις 98.670 ευρώ και φέτος υπολογίστηκε στις 815.568 ευρώ! Σε άλλο χωριό των Τρικάλων, για κτίσμα 30 τ.μ. του 1930, σε οικόπεδο 1.500 τ.μ., η αντικειμενική τους αξία υπολογίστηκε στις 168.062 ευρώ και ο ιδιοκτήτης κλήθηκε να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ. Σε χωριό στη Β. Κεφαλλονιά για οικόπεδο και οίκημα 75 τ.μ., ο ιδιοκτήτης κλήθηκε να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 3.636 ευρώ ενώ πέρσι ο φόρου του ήταν 323 ευρώ! Στον Άγιο Προκόπιο Τρικάλων για οικόπεδο και σπίτι 40 τ.μ., η αντικειμενική αξία τους υπολογίστηκε πέρσι από το υπουργείο Οικονομικών στις 8.000 ευρώ, ενώ φέτος υπολογίζεται στις 38.000 ευρώ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog