Γράφει ο Ι. Γ. Ασημακόπουλος
Στην εφημερίδα «Νέα της Μεγαλοπόλεως» στο φύλλο Σεπτεμβρίου, διάβασα πως δημοπρατήθηκε η κατασκευή παλαιοντολογικού μουσείου στο Ίσωμα Καρυών στη ρεματιά του Αη Γιάννη, 875.000 Ευρώ, με προοπτική προφανώς να ξεπεράσει το 1.500.000 Ευρώ.
Το κτήριο στην κεντρική πλατεία στο Ίσωμα Καρυών μπορεί κάλλιστα να φιλοξενήσει παλαιοντολογικό μουσείο… |
Το παλαιοντολογικό μουσείο στη ρεματιά του Αη Γιάννη, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι πεταμένα λεφτά, στους δύσκολους καιρούς που περνάει η Πατρίδα μας. Ξέρω πως οι συμπατριώτες μου εξ Αθηνών θα με κατακρίνουν γι αυτό,. Θα μου πουν ότι δεν θέλω το καλό του χωριού. Όμως αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Και αυτό, όπως όλα, γίνεται στο πόδι. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός αξιοποίησης για το καλό του χωριού αλλά ούτε και της ευρύτερης περιοχής, σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους πολιτιστικούς θησαυρούς, οι οποίοι όπως ανέφερα παραπάνω, εδώ και έναν αιώνα, παραμένουν στα αζήτητα.
Όταν οι πολιτιστικοί θησαυροί απαξιώνονται. Όταν η Μεγαλόπολη δεν έχει αρχαιολογικό μουσείο και οι αρχαιότητες μεταναστεύουν και κοσμούν μουσεία άλλων περιοχών. Κάποιοι μιλάνε για κατασκευή παλαιοντολογικού μουσείου στη μέση του πουθενά που θα κοστίσει ένα σκασμό λεφτά. Σε μια ρεματιά που δεν θα τη βλέπει ούτε ο θεός. Σ΄ ένα χώρο στενό, που ο επισκέπτης δεν θα μπορεί να φιλοξενηθεί αφού δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές, όπου θα τον κατασπαράξουν οι μουργέλες και τα κουνούπια. Που από τον πρώτο βράδυ θα κλαπούν ακόμα και τα πορτοπαράθυρα.
Φυσικά υπάρχει πρόταση που κοστίζει απείρως λιγότερα, όμως αγνοήθηκε. Είναι πολύ πιο πρακτική. Εγγυάται την ασφαλή πρόσβαση, παραμονή και φιλοξενία των επισκεπτών. Αλλά το κυριότερο διασφαλίζει τη φύλαξη του μουσείου γιατί το παραμικρό χτύπημα του συναγερμού θα γινόταν αμέσως αντιληπτό και θα έκανε το μικρό χωριό με μιας, προορισμό για πολλούς επισκέπτες. Η πρόταση αυτή είναι να γίνει το παλαιοντολογικό μουσείο σε παλιό αρχοντικό, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία, στο κέντρο του χωριού Ίσιωμα Καρυών.
Δυστυχώς αντί της πιο εύκολης, οικονομικότερης και πρακτικής λύσης. Μιας λύσης που θα είχε άμεσα οφέλη για την τοπική κοινωνία αφού κυριολεκτικά θα άλλαζε τη ζωή του οικισμού αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Θα έφερνε άμεση οικονομική άνθιση και θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας στο χωριό. Μια λύση που γρήγορα θα μπορούσε να ενταχθεί σε ένα γενικότερο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής με άριστες προοπτικές. Αντί αυτής, προτιμήθηκε το δύσκολο. Το πολυδάπανο. (Αλήθεια, γιατί;). Το αβέβαιο. Το ανασφαλές. Το νεφελώδες.
Ας ελπίσουμε πως η νέα δημοτική αρχή θα δει με άλλο μάτι αυτό το έργο και θα διαχειριστεί έξυπνα και υπεύθυνα το δημόσιο χρήμα, για το καλό του τόπου και όσων «όρισαν στη ζωή τους να φυλάνε Θερμοπύλες» στα ρημαγμένα χωριά μας…
ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΜΕ ΕΥΚΟΛΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ . ΣΤΟ ΙΣΙΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ : ΠΧ ΠΑΡΚΟ ΚΑ ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήκοντα στην πολη θα το βλεπουμε συνέχεια και θα θυμόμαστε ποσες μίζες πεσανε ,ενω εκει δεν θα το παρουμε καν χαμπαρι...
Διαγραφήολα εχουν το λογο τους...
ποσα παλαιοντολογικά εκθεματα υπάρχουν σήμερα ?????
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΥΟ Ή ΤΡΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ... ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΕΥΡΉΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ...
ΑπάντησηΔιαγραφή