Η AIR ARABIA ΠΡΟΣΓΕΙΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ
ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ Για την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδιασμού δόθηκε με την υπογραφή της KYA του περασμένου Σεπτεμβρίου από τους συναρμόδιους
Σε διαδικασία τροχοδρόμησης εισέρχεται έως τα τέλη του τρέχοντος έτους ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για το νέο αεροδρόμιο της Τρίπολης. Εως τον Δεκέμβριο πρόκειται να δημοσιοποιηθεί η σχετική προκήρυξη για την προσέλκυση ιδιωτών και ήδη ιδιαίτερη σπουδή δείχνει, σύμφωνα με πληροφορίες της Ε , ο μεγαλύτερος low cost carrier της Μέσης Ανατολής και των αραβόφωνων αγορών. Πρόκειται για την Air Arabia, στην οποία συμμετέχουν επενδυτικά κεφάλαια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καιτο Κατάρ.
Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι Αραβες διείδαν την επένδυση του αεροδρομίου της Τρίπολης ως μοναδική ευκαιρία ίδρυσης hub αεροδρομίου για low cost εταιρίες ανά την Ευρώπη. Με βάση το δεδομένο ότι είναι το εγγύτερο στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, εκτιμούν ότι μπορεί να γίνει ένα περιφερειακό αεροδρόμιο που δύναται να συγκεντρώσει ουκ ολίγες χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρίες, οι οποίες θεωρούν ακριβό το αεροδρόμιο της Αθήνας, δεδομένου ότι απέχει μόνο 75 λεπτά από το κέντρο, ενώ θα υπάρχει και σύνδεση ηλεκτροκινούμενου τρένου. Παράλληλα, το αεροδρόμιο της Τρίπολης μπορεί κάλλιστα να μετεξελιχθεί σε cargo αεροδρόμιο, μεταφέροντας φθηνότερα τα προϊόντα της Πελοποννήσου στο εξωτερικό, προοπτική που ήταν από την αρχή στους στόχους του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, που εμφατικά επιδίωκε τη μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου σε πολιτικό. Μάλιστα, για την ανάπτυξη των εμπορευματικών αεροπορικών μεταφορών σχεδιάζεται να λειτουργήσουν στην περιοχή και εγκαταστάσεις logistics.
Υπογραμμίζεται ότι η κύρια έδρα της Air Arabia είναι το Sharjah Εμπορευματικό Κέντρο, στο Διεθνές Αεροδρόμιο του φερώνυμου εμιράτου. Η εν λόγω αεροπορική εταιρία πραγματοποιεί τακτικές υπηρεσίες σε 51 προορισμούς στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στην Ινδική Χερσόνησο, στην Κεντρική Ασία και την Ευρώπη. Αυτό που διακρίνει την Air Arabia από πολλούς αερομεταφορείς χαμηλού κόστους είναι ότι προσφέρει συνδέσεις με πολλές πτήσεις στη βάση της στο Ντουμπάι, ενώ παράλληλα δίνει έμφαση σε πόλεις όπως η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και η Καζαμπλάνκα του Μαρόκου, όπου έχει ιδρύσει κοινοπραξίες.
Επισημαίνεται ότι το πράσινο φως για την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδιασμού δόθηκε με την υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης του περασμένου Σεπτεμβρίου από τους συναρμόδιους υπουργούς Αμυνας και Υποδομών Δημήτρη Αβραμόπουλο και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που προβλέπει ότι το έως τώρα στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τρίπολης θα χρησιμοποιείται πλέον και ως πολιτικό.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εκπονήσει ήδη σχέδιο για το πώς θα γίνει η εκμετάλλευση του αεροδρομίου της Τρίπολης. Η μελέτη για τη μετατροπή του αεροδρομίου έχει ολοκληρωθεί από την καναδική εταιρία ΙΒΙ Croup και, σύμφωνα με αυτήν, ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται περίπου στα 75-90 εκατ. ευρώ, ενώ τα έξοδα για τη λειτουργία του εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 1.5 -2,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Στους στόχους της Περιφέρειας καταγράφεται αφενός η δημιουργία ενός αεροδρομίου low cost, που όμως θα προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, και αφετέρου η προσέλκυση περισσότερων τουριστών προς τις περιοχές της Πελοποννήσου και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ο Η Air Arabia επενδύει στην κατασκευή του, καθώς το θεωρεί μοναδική ευκαιρία ίδρυσης hub για low cost εταιρίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog