Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Reuters: Πώς η κατάρρευση των συνομιλιών στο Παρίσι οδήγησε σε εκλογές

Η κατάρρευση των συνομιλιών της τρόικας με την κυβέρνηση τον Νοέμβριο στο Παρίσι ήταν η αρχή μιας αλληλουχίας γεγονότων που οδηγησαν στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.
Στην τεταμένη συνάντηση της τρόικας με μέλη της κυβέρνησης οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ επέμειναν να γίνουν επιπλέον περικοπές των δημοσίων δαπανών ή να εξασφαλιστούν επιπλέον έσοδα στον προϋπολογισμό του 2015.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι αρνήθηκαν την επιβολή περαιτέρω μέτρων, καθώς -όπως αναφέρει το Reuters- η συνέχιση των πολιτικών λιτότητας «θα ήταν πολιτική αυτοκτονία».
«Μας έδωσαν την εντύπωση πως ό,τι κι αν κάναμε, δεν θα ολοκλήρωναν την αξιολόγηση», ανέφερε στο πρακτορείο Έλληνας αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται. «Έπειτα από αυτήν τη συνάντηση στο Παρίσι, ξέραμε πως τελείωσε» πρόσθεσε.

Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ απέφυγαν να προβούν σε σχόλια για το ρεπορτάζ.

Οι τεταμένες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους πιστωτές της δεν είναι ασυνήθιστες, αλλά Έλληνες αξιωματούχοι είπαν ότι η άκαμπτη στάση του κλιμακίου της τρόικας οφειλόταν σε κάτι που καμιά από τις δύο πλευρές δεν ήταν διατεθειμένη να παραδεχθεί ανοικτά: στην αβεβαιότητα για το εάν η κυβέρνηση Σαμαρά θα κατάφερνε να επιτύχει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, για τους δανειστές δεν θα είχε νόημα να ανακηρύξουν επιτυχημένη την αξιολόγηση του προγράμματος και να εκταμιεύσουν τα 7 δισ. ευρώ της δόσης του δανείου εάν μια κυβέρνηση που τάσσεται εναντίον του μνημονίου επρόκειτο να αναλάβει την εξουσία σε μικρό χρονικό διάστημα και να αθετήσει τις δεσμεύσεις.

Αλλά για τον Σαμαρά, προσθέτει το Reuters, η αποτυχία να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, όπως υποσχόταν, σήμαiνε ότι δεν θα είχε στη διάθεσή του ένα σημαντικό όπλο για να πείσει τους βουλευτές και να εκλεγεί ΠτΔ τον Φεβρουάριο.

Εξάλλου η εξέλιξη αυτή τον έπληξε στα μάτια των ψηφοφόρων και οδήγησε τους ψηφοφόρους στις αγκάλες του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει το πρακτορείο. Στην προσπάθειά του να εξισορροπήσει την κατάσταση ο Αντώνης Σαμαράς επίσπευσε τις προεδρικές εκλογές, αλλά έχασε με αποτέλεσμα να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές την 25η Ιανουαρίου.

Τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης εξοργίστηκαν όταν η τρόικα ζήτησε να αυξηθούν τα ποσά που προορίζονταν για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών σε 1,2 δισ. ευρώ από 1 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης είπε ότι αυτό ήταν «αντίθετο στους κανόνες».

Ουσιαστικά οι δανειστές ήθελαν να μείνουν περισσότερα χρήματα στην άκρη για το ενδεχόμενο πολιτικής αβεβαιότητας και πρόωρων εκλογών που θα καθυστερούσαν την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και την εκπλήρωση των στόχων, συμπληρώνεται στο ρεπορτάζ


Πηγή: 
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog