Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ - Οι επιπτώσεις του λιγνίτη στην Υγεία

Εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου
του ιατρού – ειδ. Χειρουργού Άγγελου Χρονά, Περιφερειακού Συμβούλου Μεσσηνίας

Οι λόγοι για τη μη λειτουργία λιγνιτωρυχείου στην Κυπαρισσία είναι καταφανείς και ανεδείχθησαν και από τους καθ’ ύλην αρμόδιους επιστήμονες που επισημαίνουν τις ελλείψεις που υπάρχουν στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Είναι  επίσης σε όλους γνωστό πως τόσο η Περιφέρεια Πελοποννήσου όσο και ο Δήμος Τριφυλίας είναι κάθετα αντίθετοι σε μία τέτοια δραστηριότητα που δεν συνάδει με τον χαρακτήρα ανάπτυξης που υπάρχει στο σχεδιασμό των ανωτέρω αρχών για την περιοχή.
Μία ανάπτυξη με βασικούς πυλώνες τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή.

Οι αντιδράσεις των φορέων της περιοχής της Κυπαρισσίας και ευρύτερα του Δήμου Τριφυλίας αλλά και της τοπικής κοινωνίας είναι δεδομένες και σαφώς δικαιολογημένες και δεν θα πρέπει, θεωρώ, να προχωρήσει αυτή η επένδυση, για την οποία εξαρχής η Περιφερειακή αρχή είχε ξεκάθαρη θέση και ήταν αντίθετη.

Ως γιατρός όμως πρέπει να αναφερθώ και σε κάποια άλλα στοιχεία που αφορούν στο λιγνίτη και σχετίζονται με το κομμάτι της υγείας.

Αρχικά να σημειώσουμε πως Ο λιγνίτης, καλούμενος και φαιάνθρακας, είναι οργανικής προέλευσης πέτρωμα, του οποίου το κύριο στοιχείο είναι ο άνθρακας. Περιέχει, επίσης, υδρογόνο, οξυγόνο και άζωτο.
Το υψηλό ποσοστό υγρασίας του λιγνίτη τον κάνει εξαιρετικά επικίνδυνο για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία καθώς από την καύση του προκαλείται μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση, κάτι που έχει κάνει διάφορους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι ο λιγνίτης πρέπει να μένει θαμμένος στη γη και να μην εξορύσσεται.

Ο λιγνίτης είναι ένα πολύ ρυπογόνο καύσιμο. Οι λιγνιτικοί σταθμοί στην Ελλάδα ευθύνονται για έκλυση αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα και ταυτόχρονα για τη ρύπανση – μόλυνση των υδατικών πόρων, την αύξηση τοξικών ουσιών στα εδάφη/ νερά, τη μείωση των δυνατοτήτων αξιοποίησης εδαφικών και υδατικών πόρων.

Οι βλαπτικές συνέπειες στην υγεία έχουν προσδιοριστεί από τεράστιο όγκο ελληνικών – ευρωπαϊκών – παγκόσμιων επιστημονικών ερευνών.

Έχει διαπιστωθεί σαφής μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης στις περιοχές των λιγνιτωρυχείων και:
- αύξηση  στις παθήσεις των Πνευμόνων
- αύξηση των καρκινοπαθειών: πνευμόνων, λάρυγγος, φάρυγγος, στόματος, οισοφάγου, στομάχου,
- αύξηση των νόσων του αίματος και των λευχαιμιών,
- επιβάρυνση της υγείας των υπερηλίκων και ιδιαίτερα των πασχόντων από πνευμονικά – καρδιακά νοσήματα,
- επίπτωση στο αναπαραγωγικό σύστημα των παιδιών και στο αναπνευστικό τους σύστημα.

Μελέτες στις περιοχές των λιγνιτωρυχείων έχουν δείξει ότι 1 στα 7 παιδιά προσβάλλεται από άσθμα, 10πλάσια επίπτωση άσθματος από περιοχές χωρίς ατμοσφαιρική ρύπανση,

Περισσότεροι από 1200 πρόωροι θάνατοι ετησίως στην Ελλάδα οφείλονται στη ρύπανση από την καύση του λιγνίτη. Το στοιχείο αυτό προέρχεται από έρευνα που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης για λογαριασμό της Greenpeace.

Επίσης η καύση λιγνίτη ευθύνεται για την απώλεια 260.000 εργατοωρών ετησίως εξαιτίας της νοσηρότητας του πληθυσμού. Η επιβάρυνση της δημόσιας υγείας και η καταστροφή του περιβάλλοντος που προκαλείται εκτιμάται ότι κοστίζουν έως και 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στην ελληνική οικονομία.

Νομίζω πως δεν χρειάζεται να αναφέρω περισσότερα στοιχεία για να καταδειχθούν οι επιπτώσεις του λιγνίτη στην υγεία πέραν των επιπτώσεων που υπάρχουν στο περιβάλλον καθώς και στην γενικότερη δυσλειτουργία που επιφέρει μία τέτοια δραστηριότητα στην τοπική οικονομία και κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog