Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Αναστάσιος Κάβουρας: Άρχισε η δράση με μάχες. Μάχες ολομέτωπες, σκληρές, νικηφόρες.

Μια ομιλία με αναφορές στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν 71 χρόνια, αλλά που επεκτείνεται ως το Ελληνικό σήμερα. 

Το κείμενο του κ. Κάβουρα δεν κατέστη δυνατό να ακουστεί επαρκώς κατά τη διάρκεια της τιμητικής εκδήλωσης της Κυριακής 22 Φεβρουαρίου 2015 στις Βίγλες. Πάραυτα μπορείτε να το διαβάσετε αυτούσιο παρακάτω:

Το έπος του 1940 γράφτηκε με ένδοξες σελίδες στην Ιστορία μας. Τα Ελληνικά στρατεύματα αμύνθηκαν  ηρωικά κατά της Ναζιστικής Γερμανίας και της Φασιστικής Ιταλίας. Έκαναν το χρέος τους προς την πατρίδα.

Όμως , παρά τις θυσίες το αγαθό της Ελευθερίας είχε απολεσθεί. Η Ελλάδα υποτάχθηκε.

Τέλη Απριλίου του 1941 , οι κατακτητές Γερμανοί και Ιταλοί κατέλαβαν και εγκαταστάθηκαν με ισχυρές δυνάμεις σε όλη την Πελοπόννησο.

Η Μεγαλόπολη απέκτησε διπλή κατοχή.

Οι εισβολείς , όταν μπήκαν στη πόλη μας την βρήκαν έρημη.
Ωστόσο , στη κεντρική πλατεία 6  συμπολίτες μας υποδέχθηκαν τους κατακτητές με δάφνες και λουλούδια. Δεν αντιλήφθηκαν ότι  κάποιοι τους κοιτούσαν. Πίσω από τις μάντρες μικρά παιδιά τους είδαν να αγκαλιάζουν τον κατακτητή και να δηλώνουν υποταγή.
74 χρόνια μετά , η τιμωρία της Ιστορίας είναι ότι ακόμα τα ονόματά των 6 μνημονεύονται ως δοσίλογοι Εθνοπροδότες.

Κατοχή. Ο λαός υποφέρει από πείνα, κακουχίες, εκτελέσεις, φυλακίσεις, σφαγιασμούς. Μεγάλος ο αγώνας για επιβίωση , αλλά και παλλαϊκή η συμμετοχή στον Απελευθερωτικό αγώνα.

Η Αντίσταση του λαού 
ξεκινά 
από την πρώτη ημέρα.


Όλοι ενωμένοι αγωνίζονται ηρωικά , εκτός εκείνων των ολίγων που συνεργάστηκαν με τον κατακτητή και στράφηκαν κατά της πατρίδας. Ήταν οι Ταγματασφαλίτες.

Η Αρκαδία έχει παράδοση και παρουσία σε όλους τους Απελευθερωτικούς αγώνες. Τα ψηλά της βουνά από το 1941 γίνονται καταφύγιο κυνηγημένων και ανυπότακτων μικρών αντάρτικων ομάδων. Στο Μαίναλο, στον Πάρνωνα και στον Ταύγετο τα πρώτα Αντάρτικα τμήματα είναι του Λεβεντάκη, του Κονταλώνη, του Κερκεμέζου, του Μαυρόγιαννη, του Ταλαγάνη.

Στη Μεγαλόπολη , στη δική μας μνήμη έρχονται οι μορφές και τα κατορθώματα των αγωνιστών Κόντου και Τρεμπέλα , που όμως προδόθηκαν και κρεμάστηκαν στο πεύκο της κεντρικής μας πλατείας , αλλά και οι αγώνες πολλών άλλων συμπατριωτών μας που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά του έθνους και της πατρίδας.

Από το 1941 το ΕΑΜ, το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, οργανώνει τις κοινωνίες των πόλεων και της υπαίθρου. Ταυτόχρονα κρατά υψηλό το φρόνημα και προετοιμάζει τα ένοπλα τμήματα για την τελική μάχη.
Το 42 και το 43 , η ανάσα των ανταρτών δεν αφήνει τους κατακτητές να ξεμυτούν από τις πόλεις ειμή μόνο με ισχυρές δυνάμεις.

Το φθινόπωρο του 43 , καλούνται οι ΕΑΜίτες να συμμετέχουν μαζικά σε ένοπλα τμήματα. Στην Αρκαδία ιδρύεται το 11ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ με έδρα το Μαίναλο. Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι θα επακολουθήσει σφοδρή και μετωπική σύγκρουση με τον εχθρό.

Και έτσι έγινε. 
Άρχισε η δράση με μάχες. 
Μάχες ολομέτωπες  , σκληρές , νικηφόρες.

Στις 23 Φεβρουαρίου του 1944 , πριν 71 χρόνια , σε ενέδρα στις Βίγλες Μεγαλόπολης, η ομάδα του Γιώργη Κερκεμέζου χτυπά Γερμανική φάλαγγα. Η μάχη διαρκεί μισή ώρα. Η επιχείρηση στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία αφήνοντας στο πεδίο 20  Γερμανούς νεκρούς , ανάμεσά τους 6 Αξιωματικοί. Οι αντάρτες χωρίς απώλειες φεύγουν , αποσπώντας πολεμικό υλικό, απαραίτητο για την ενίσχυσή τους.

Την επομένη , από τις φυλακές της Τρίπολης και της Καλαμάτας οι Γερμανοί παίρνουν 214 Έλληνες κρατούμενους τους πηγαίνουν στο ίδιο σημείο της μάχης , στις Βίγλες , και με οπλοπολυβόλα τους εκτελούν. Ρίχνουν και τις χαριστικές βολές. Δύο Έλληνες γλυτώνουν θαμμένοι και τραυματισμένοι κάτω από τους άλλους. Διαφεύγουν μέσα από την ρεματιά. Περιέγραφαν αργότερα τα φρικιαστικά γεγονότα. Είχαν την τύχη μαζί τους όπως έλεγαν και γλύτωσαν.

Από τα διπλανά χωριά , οι Γερμανοί επιστρατεύουν άντρες για την ταφή των νεκρών. Γερόντοι κατά το πλείστον γιατί οι νέοι έφυγαν στα γύρω βουνά.

Οι εικόνες φρικιαστικές. Οι χωρικοί , τους 15 Μεγαλοπολίτες τους έθαψαν ξεχωριστά. Τους υπόλοιπους όλους μαζί σε ένα λάκκο.

Οι Γερμανοί αποχωρούν , με τους χωρικούς να φοβούνται μήπως και αυτούς τους εκτελέσουν. Η λύτρωση ήρθε στο τέλος όταν ένας διερμηνέας τους φώναξε να γυρίσουν στα σπίτια τους.

Το δράμα είχε ολοκληρωθεί.

Ο αγώνας μέχρι την απελευθέρωση γράφτηκε με θυσίες και αίμα. Ολοκαυτώματα παντού. Αναφέρω μερικές από τις μαρτυρικές πόλεις: Καλάβρυτα, Κοκκινιά, Δίστομο Φωκίδας, Δοξάτο Δράμας, Κάνδαμος Χανίων, το Μονοδέντρι Σπάρτης, αλλά και τα δικά μας Βλαχέρνα και Κοσμάς Αρκαδίας.
Οι θηριωδίες δεν πτοούν το φρόνημα των Ελλήνων , ακόμη και όταν για κάθε Γερμανό στρατιώτη  εκτελούνται 10 Έλληνες ως αντίποινα.

Ο λαϊκός ποιητής υμνεί θαυμάσια το μεγαλείο της ψυχής και δίνει το μήνυμα στη σημερινή γενιά.

Είπες , πως χάνεται ο μίτος της Ιστορίας σαν ξεχαστεί.
Όχι! Είναι ολόρθη και ζωντανή η μνήμη σαν λαξευτεί
με χέρι που στον αγώνα δεν λύγισε.
Βγάζει φτερά, μυθικά ιστορείται από τα παιδιά στις πλατείες.
Και υψώνονται οι γροθιές , σε τείχη αδιαπέραστα δικά μας.

Είπες , πως πεθαίνουν τα πουλιά μακριά από τις φωλιές τους.
Όχι! Είναι πολλές οι αντιστάσεις και τα νύχια δυνατά
σαν βρεθούν γαντζωμένα πάνω στις πολιτείες του αύριο.
Συντρίβονται οι πλάνοι , οικοδομείται ελεύθερα το πνεύμα,
κι αλλάζουν σιγά - σιγά τον κόσμο.

Βίγλες , θυσιαστήριο Ελευθερίας! Δεν ξεχνάμε ! 
Είναι μνήμη , είναι χρέος και κληροδοτούμε στις επόμενες γενιές την Ιστορία , τις Αξίες και τα ιδανικά της φυλής μας.

Σήμερα , ζούμε σε συνθήκες Εθνικής , Ηθικής , Κοινωνικής και Οικονομικής κρίσης . Δεν ξεχνάμε !!! Οι πολιτικές της λιτότητας που μας επέβαλαν μας οδήγησαν σε μια ισοπεδωτική φτωχοποίηση.

Ο δικός μας σπαραγμός είναι η πείνα των παιδιών.

Είναι οι άστεγοι στους δρόμους.

Είναι οι κατασχέσεις σπιτιών και οι θάνατοι από μαγκάλια

Είναι η φτώχεια.

Είναι οι άνεργοι που γυρίζουν στους δρόμους ή κλείνονται σε σπίτια με γερμένα τα παντζούρια.

Είναι οι αυτοκτονίες συνανθρώπων.

Είναι τα παιδιά μας που τα σπουδάσαμε και φεύγουν μετανάστες στη ξενιτιά.

Είναι , που οι συνάνθρωποί μας νοσούν και δεν έχουν πρόσβαση σε γιατρούς και φάρμακα.

Είναι η εξαθλίωση και η ταπείνωση των αδυνάτων.


Ας συμπορευθούμε με τους αγωνιστές του σήμερα  για μια ανάσα και ελπίδα Αξιοπρέπειας !!

Ως Έλληνες έχουμε καθήκον να στηρίξουμε την Ελληνική Κυβέρνηση , που πρόσφατα η λαϊκή βούληση και εντολή ανέδειξε , και με κοινό μέτωπο Αντίστασης να διεκδικήσουμε μια νέα πορεία , δίχως μνημόνια και εξαρτήσεις.

Αλλά , και η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει , να τηρήσει αυτά που δεσμεύτηκε και να στηρίξει άμεσα , τους Έλληνες που έχουν πληγεί περισσότερο και αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Ξέρουμε ότι πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες νίκες , που έχει ανάγκη η ζωή μας

Έχουμε ευθύνη να πορευθούμε ενωμένοι , γνωρίζοντας ότι τίποτα δεν θα μας χαρισθεί.
Να αγωνιστούμε σκληρά και επίμονα , για να δικαιωθεί ο μεγάλος σημερινός πολιτικός και κοινωνικός αγώνας για ένα καλύτερο αύριο με δικαιοσύνη , ίσες ευκαιρίες και Αξιοπρέπεια

Οδηγός μας το δημοκρατικό μας καθήκον.
Πυξίδα μας η ιστορία και οι αγώνες του λαού μας.
Δύναμή μας η αδιαπραγμάτευτη λαϊκή κυριαρχία.

20 σχόλια:

  1. Με ποιά κριτήρια τα τοπικά ΜΜΕ επέλεξαν την ομιλία του Καβουρα για δημοσίευση? Με ποιά ιδιότητα πήρε το λόγο ο Καβουρας στις Βίγλες? Ποιό είναι το σημερινό του δημόσιο αξίωμα? Εϊναι να ΠΡΩΗΝ πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και κατά κράτος αποτυχών υποψήφιος βουλευτής. Ειναι αυτός που στα Δημοτικά Συμβούλια αντί να ασχολείται με προβλήματα του Δήμου έκανε προκλητική προπαγανδα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.. Ειναι χαρακτηριστικό παράδειγμα εγωκεντρικού ατόμου που αποκλειστικό του μέλημα είναι η προσωπική του προβολή ενώ στην παρουσία του στα κοινά πορεύεται πάντοτε με σημαία ευκαιρίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απλά φίλε μου , είναι μια δυνατότητα μέσω διαδικτύου και των ΜΜΕ να μάθουν αυτοί που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν λόγω του κακού καιρού ή άλλους λόγους την ιστορία και τα γεγονότα της επετείου .
      Νομίζω ότι ήταν μία πολύ καλή ομιλία και πέρα από πολιτικές και προσωπικές κακίες γιατί να μην δημοσιευθεί .
      Εδώ διαβάζουμε τόσα άλλα θέματα και αηδίες κλπ ,
      Γιατί να σας ενοχλεί που την είπε ο κ Κάβουρας που αμφισβήτητα είχε καλή παρουσία σαν πρόεδρος του ΔΣ , μετέχει ενεργά στα κοινά και επίσης πήρε αρκετούς ψήφους σαν υποψήφιος βουλευτής της πόλης ?
      Τι κακό είναι με την εμπάθεια σε αυτή τη πόλη.
      Αμέσως να κατηγορήσουμε και να συκοφαντήσουμε .
      Δυστυχώς τέτοιες νοοτροπίες και πολιτικές έχουν καταστρέψει την κοινωνική συνοχή ,την πρόοδο και η πόλις αυτοκτονεί !

      Διαγραφή
    2. αχ βρε γιάννη από το ίσιωμα, δεν σου φτάνει που έβαλες τον άλλον γιάννη να κάνει θέμα για τον κάβουρα , τώρα μπαίνεις και γραφεις εδώ...

      Διαγραφή
    3. ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΕΣ ΣΤΙΣ ΒΙΓΛΕΣ. ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΕ ΜΟΝΟΝ Ο ΚΑΟΥΡΑΣ ΣΤΟ ΑΣΧΕΤΟ. ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΑΧΑ... ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΔΩΣΑΝΕ ΛΟΓΟ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ... ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΚΟΥ ΕΝΤΕΛΩΣ... ΚΑΛΑ Ο ΣΥΡΦΕΤΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ. Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΙ ΕΚΑΝΕ; ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΠΡΕΦΑ ΤΙ ΓΙΝΟΤΑΝΕ; ΕΒΑΛΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ; ΒΕΒΑΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΞΗΓΗΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΕΨΩ. ΕΙΔΑΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ ΕΠΕΙΔΕΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΠΟΥ ΔΙΑΦΕΝΤΕΥΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟ. ΕΤΣΙ Ο ΣΑΚΗΣ ΩΣ ΔΗΜΑΡΧΕΥΟΝ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΘΑΛΑΣΣΑ... ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕΕΕΕΕ.... ΜΗΝ ΕΚΘΕΤΕΤΕ ΑΛΛΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ... ΜΗ ΜΑΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΕΤΕ ΑΛΛΟ... ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΠΟΥ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΤΕΘΗ ΘΕΜΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΗΜΑ ΧΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ, ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΡΩΝΕΣ ΤΟΥ ΔΕΣΠΟΤΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΑΤΙΣΕΙ ΤΗ ΦΑΝΑΤΙΛΑ ΤΟΥ... ΚΡΙΜΑ... ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ... ΚΡΙΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥΣ... ΝΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ... ΚΡΙΜΑ ΔΗΜΑΡΧΕ... ΚΡΙΜΑ ΔΕΣΠΟΤΗ... ΚΡΙΜΑ...

      Διαγραφή
    4. Ετσι ακριβως ειναι φιλε μου!!! Ευτυχως υπαρχουν και ανθρωποι που σκεφτονται οταν γραφουν γιατι οι περισσοτεροι εδω μεσα μπουρδολογουν ασυστολως

      Διαγραφή
  2. Mα τι λέτε κύριε ??? Επί δημαρχίας κ. Μπούρα, με Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου τον κ. Κάβουρα μεγαλούργησε ο Δήμος . Εμφάνισε και άφησε έργο , που θα το θαυμάζουν γενιές και γενιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τάσο, σταμάτα να απαντάς στα σχόλια, φαίνεται και εκτίθεσαι.

      Διαγραφή
    2. Χαχαχαχαχχαχαχχαχαχαχχχ !!!

      Διαγραφή
  3. Δεν επέλεξαν τα τοπικά ΜΜΕ την ομιλία για δημοσίευση αλλά ο ίδιος ο Κάβουρας θα τους την έστειλε για δημοσίευση.
    Σήμερα δεν έχει κανένα αξίωμα αλλά στο Μνημόσυνο των 212 μίλησε εκ μέρους των Αντιστασιακών Οργανώσεων.
    Τώρα γιατί αναφέρθηκε ως ιδιότητα η βουλευτική υποψηφιότητα ίσως ήταν σφάλμα των διοργανωτών, ίσως να το ζήτησε ο ίδιος για να παίξει τον κομματάρχη στην κα Πρόεδρο και στον κ. Υπουργό. Άλλωστε είναι γνωστή η τάση αυτοπροβολής του. Ο τίτλος του πρώην Προέδρου του Δ.Σ. θα τον ακολουθεί για πάντα και δεν μπορεί κανένας να του τον αφαιρέσει αφού εξελέγη στη θέση αυτή.
    Όσο για την προπαγάνδα που λες ότι έκανε στα Δημοτικά Συμβούλια υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχαν 27 άτομα να τον ελέγξουν. Ας το έκαναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το μόνο φωτεινό διάστημα της δημαρχίας Μπούρα, ήταν η διετία της προεδρίας του κ. Τάσου Κάβουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στις εθνικες παρελασεις, κυριως στη Θεσσαλονικη, συμμετεχουν και οι ...συγγενεις Μακεδονομαχων, απλα και μονον επειδη ειναι συγγενεις. Ε, στη Μεγαλοπολη, συμμετεχουν σε αυτη την εκδηλωση οι γονοι αντιστασιακων, χωρις φυσικα αυτο να λεει τιποτα... Η ιδιοτητα βεβαια του αντιστασιακου και το ειδος της αντιστασης ειναι κατι που μονον η γραπτη και προφορικη ιστορια μαρτυρει... Ειμαστε λιγοι σε αυτον τον τοπο και αυτη την ιστορια λιγο πολυ τη γνωριζουμε... Ετσι, γνωριζουμε ποσοι και ποιοι ηταν συνεργατες του κατακτητη, αλλα και ποσοι και ποιοι ηταν αντιστασιακοι. Ας μην ανοιγουμε πληγες λοιπον, εκατερωθεν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να γνωρίζαμε όλοι ποιοί ήταν οι πραγματικοί αντιστασιακοί και ποιοι οι δωσίλογοι σε αυτόν τον τόπο που μετά βαπτιστηκαν αντιστασιακοί. Και αυτή η άγνοια είναι που επιτρέπει στον καθένα να συστήνεται όπως θέλει.

      Διαγραφή
  6. Αυτός ο Μπούρας ήταν καταπληκτικός στην επιλογή συνεργατών του. Τι διορατικότητα ? τι ευφυείς επιλογές ? Αυτός κι αν ήταν δήμαρχος που έγραψε ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με αφορμή το σχόλιο του 24-2/10.44 ενημερώνω ότι δεν απαντώ ποτέ , ούτε σχολιάζω ανώνυμα. Θα κάνω μια εξαίρεση , θα απαντήσω επώνυμα για να υπάρξει πληρέστερη ενημέρωση.
    Οι Αντιστασιακές Οργανώσεις συμμετέχουν από κοινού με τον δήμο στην επέτειο των 212 εκτελεσθέντων στις Βίγλες και έχουν και κεντρική ομιλία. Φέτος μου ζητήθηκε από τις Οργανώσεις να μιλήσω , και συμφώνησε και ο δήμαρχος.
    Στη Βλαχέρνα πέρσι την ομιλία την έκανε ένα νεαρό παιδί , δάσκαλος.
    Κάποιων το σκεπτικό είναι ότι οι Οργανώσεις εκφράζονται από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου. Αυτό δεν με βρίσκει σύμφωνο και το υπερασπίστηκα όταν ήμουν πρόεδρος του Δ. Σ. Δεν τους στέρησα το δικαίωμά τους και να πάρω εγώ την ομιλία. Επανέρχονται σήμερα τέτοιες θέσεις ....και ανώνυμα , δεν αντιλαμβάνομαι τους λόγους.
    Τα κείμενα ιστορικού περιεχομένου πάντοτε και δημοσιοποιούνται και διασώζονται στα Αρχεία Εθνικής Αντίστασης. Έχουν αρχειοθετηθεί ήδη ομιλίες (και με τη δική μου παρουσία) στη δεύτερη συνάντηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος «το παρελθόν είναι αναλάμπων φάρος και όχι λιμάνι» με 80 ομιλητές.
    Αποτυχών υποψήφιος βουλευτής για ένα αστικό κόμμα λέγεται αυτός που δεν εκλέγεται. Ένας αριστερός υποψήφιος έχει ανιδιοτέλεια , βάζει πλάτη για τις ιδέες του και το ελάχιστο που θα τον απασχολήσει είναι η δική του εκλογή.... Αυτό έπραξα. Θα συνεχίσω να εργάζομαι ως ενεργός πολίτης όπως αυτό κάνω ανελλιπώς από τα 18 μου χρόνια. Είναι ιδιαίτερη τιμή το γεγονός ότι οι συμπατριώτες μου με ανέδειξαν πρώτο σε ψήφους στο δήμο Μεγαλόπολης ανάμεσα σε 58 υποψήφιους όλων των συνδυασμών.
    Καιρός να σκεφτούμε ότι η περιοχή μας με μειωμένες πλέον τις δραστηριότητες της ΔΕΗ συρρικνώνεται οικονομικά και πληθυσμιακά και θα πρέπει όλοι μαζί να χαράξουμε το κοινό μας μέλλον και να συμβάλουμε δίχως μεμψιμοιρίες στη στόχευση μιας άλλης ανάπτυξης σε τομείς και δράσεις που σήμερα δεν έχουμε.
    Κακώς στις Βίγλες δεν μίλησε ο κ. Τατούλης , αν ήθελε να μιλήσει. Γιατί έχει δείξει μέχρι σήμερα ότι όταν θέλει να μιλήσει το κάνει οπωσδήποτε και οπουδήποτε. Όσο για την όποια συνεννόηση με τον τελετάρχη ο Περιφερειάρχης συνεννοείται με μισό νεύμα των ματιών...
    Η ατυχής συμπεριφορά του Μητροπολίτη κ. Ιερεμίου προς τους υψηλούς καλεσμένους της Πόλης μας και μάλιστα σε ένα τόσο κορυφαίο Ιστορικό γεγονός όπως είναι το μνημόσυνο των 212 εκτελεσθέντων από τα Στρατεύματα Κατοχής μας εξέθεσε, μας λύπησε και ζητήσαμε συγγνώμη τόσο από την πρόεδρο της Βουλής όσο και από τον υπουργό.
    Μεγιστοποίησαν το περιστατικό οι ίδιοι οι ιερωμένοι με το να ανεβάσουν το επεισόδιο ως λάβαρο αμέσως στη «Ρομφαία» και μάλιστα με «απομαγνητοφώνηση» των λόγων του Μητροπολίτη.
    Ας κατέβουν οι τόνοι , δεν προσφέρει τίποτα η αντιπαράθεση. Ας σταματήσουμε εδώ ....

    Τάσος Γ. Κάβουρας mail : kavouran@yahoo.gr


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο στο κ Κάβουρα που έχει τη άποψή του , την εκφράζει και απαντά δημόσια επώνυμα .
      Η καλόπιστη κριτική και ο διάλογος πάντα συμβάλλουν στην ποιότητα της δημοκρατίας .
      Η πόλη έχει ανάγκη από συναίνεση και δημιουργικούς πολίτες !

      Διαγραφή
    2. Κύριε Κάβουρα
      Φαντάζομαι πως δεν υπάρχει έλληνας πατριώτης, που δεν υποκλίνεται μπροστά στον αγώνα, τις θυσίες και την προσφορά των ανθρώπων που έλαβαν μέρος στον αγώνα για την ελευθερία της Πατρίδας στη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής. Απόδειξη σ’ αυτό, το γεγονός ότι η Εθνική Αντίσταση έχει πάρει εξέχουσα θέση στη συνείδηση του Ελληνικού λαού.
      Οι αντιστασιακές οργανώσεις είναι σύλλογοι με μέλη φυσικά πρόσωπα, που έχουν την ιδιότητα του αντιστασιακού. Δηλαδή, έλαβαν μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Η ιδιότητα αυτή δεν μεταβιβάζεται «κληρονομικώ δικαίω» με συμβολαιογραφικές πράξεις ή διαθήκες, στους απογόνους. Απλά το μεγαλείο της Εθνικής Αντίστασης μεταβιβάζεται σαν ιερή εθνική παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές των Ελλήνων.
      Είναι αλήθεια, δυστυχώς, ότι ο βιολογικός κύκλος των ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην Εθνική Αντίσταση κλείνει και οι λίγοι εναπομείναντες έχουν προβλήματα υγείας, πράγμα που τους εμποδίζει να παρίστανται σε εκδηλώσεις τιμής και μνήμης όπως στη συγκεκριμένη στις Βίγλες.
      Θεωρώ απόλυτα δικαιολογημένο σε μια εκδήλωση τιμής, να μιλήσει ένας αντιστασιακός. Στην περίπτωση όμως που δεν υπάρχει κανένας, νομιμοποιείται να αναλάβει αυτή την υποχρέωση ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ή να οριστεί από το Δήμο, που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης, κεντρικός ομιλητής κάποιο τρίτο πρόσωπο, με βασικό κριτήριο ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί σ’ αυτό.
      Εσείς όμως κύριε Κάβουρα, προσφωνηθήκατε με διάφορες ιδιότητες που φέρετε -πρώην πρόεδρος ΔΣ, υποψήφιος Βουλευτής κλπ- που ουδόλως ενδιαφέρουν εν προκειμένω, και τέλος ως εκπρόσωπος των αντιστασιακών οργανώσεων. Το ότι σας όρισε ο δήμος να μιλήσετε ακούγεται για πρώτη φορά τώρα.
      Καταθέτω την ένσταση αυτή και για έναν ακόμα λόγο. Επειδή στη συγκεκριμένη διοργάνωση δεν ήσασταν ο μόνος που μίλησε ως εκπρόσωπος αντιστασιακής οργάνωσης και αν συνεχιστεί αυτό, πολύ φοβούμαι ότι θα γίνει αυτό που έγινε με τους Μακεδονομάχους. Που παρήλαυναν ως Μακεδονομάχοι τα παιδιά και τα εγγόνια τους 100 χρόνια μετά το μακεδονικό αγώνα και γέλαγε ο κόσμος.
      Φυσικά δεν ευθύνεστε εσείς για όλα αυτά, αν και η ομιλία σας ήταν πολύ μεγάλη για τις συγκεκριμένες δύσκολες καιρικές συνθήκες. Θα ήταν πολύ καλή αν διαβαζόταν σε ένα αμφιθέατρο ενός σχολείου ή του πνευματικού κέντρου της πόλης, με ακροατές μαθητές και νέους που έχουν μαύρα μεσάνυχτα από την τοπική μας ιστορία.
      Όμως στην όλη διοργάνωση, όπως κι εσείς επισημαίνετε, υπήρξαν πολλές προχειρότητες, παρατυπίες και παραλείψεις που μας εξέθεσαν, αρχής γενομένης από το «κράξιμο» των επισήμων από το Δεσπότη για λίγα λεπτά καθυστέρηση, μέχρι τον αδικαιολόγητο αποκλεισμό του Περιφερειάρχη.
      Τελειώνοντας κ. Κάβουρα θα ήθελα να σας βεβαιώσω πως όλα αυτά αυτά τα καταθέτω σαν προβληματισμό για το μέλλον.
      Με εκτίμηση
      Ι. Γ. Ασημακόπουλος



      Διαγραφή
  8. Η ανωνυμια, εαν δεν σκοπευει στη διαπομπευση προσωπων, αλλα στην ελευθερη, απο καθε τυχον ενδοιασμο, εκφραση δεν ειναι κακη... Επι του προκειμενου, ο Τατουλης, που δεν τον συμπαθω ιδιαιτερα, ειπε μιαν αληθεια. Δεν επιτρεπεται, στη μνημη συνανθρωπων μας που εχασαν τη ζωη τους απο τους φασιστες, να γινεται προσπαθεια εκμεταλλευσης για κομματικους η και προσωπικους σκοπους. Σε αυτον τον τοπο, καποιοι εχουν αναλαβει ''εργολαβικα'' να παιζουν το ρολο του εκπροσωπου της Εθνικης Αντιστασης...Επιτελους,πρεπει να σταματησει αυτη η γελοια κατασταση... Προσβαλλουν τοσο οσους εχουν φυγει απο τη ζωη οσο και οσους εχουν μνημη 'η και γνωση... Αρκετα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΑΠΟΤΥΧΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ Κ. ΚΑΒΟΥΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΕΚΛΕΓΕΙ ΑΔΡΑΝΗ ....!!!!!!!! ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΟΤΑΝ ΕΚΛΕΓΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΣΩΣΤΗ...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog