Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Ο Τσίπρας απέναντι στους Ευρωπαίους ηγέτες μετά το ναυάγιο του Eurogroup

Και τώρα τι θα συμβεί; Αυτό είναι το ερώτημα που κυριαρχεί μετά την αποτυχία του πρώτου ραντεβού μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη που θέλει να ξαναδιαπραγματευτεί το τεράστιο χρέος της Ελλάδας και των 18 συναδέλφων του στο Eurogroup.

Πάλι η ελληνική περίπτωση στο τραπέζι της Ευρώπης
Η «ελληνική περίπτωση» είναι και πάλι στο μενού των ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου. Το απόγευμα οι ηγέτες των κρατών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Είναι το πρώτο παραγματικό ραντεβού στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή για τον Αλέξη Τσίπρα.

Αυτή η Σύνοδος Κορυφής είναι η ευκαιρία να ξαναπεράσει η Ελλάδα τα μηνύματά της στο υψηλότερο επίπεδο πριν το Eurogroup ξανασυνεδριάσει τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου για να πάρει αποφάσεις. Ωστόσο, οι θέσεις των δύο πλευρών δείχνουν σήμερα πολύ αντίθετες.

Το ναυάγιο του Eurogroup
«Οι συνομιλίες ήταν έντονες, πρόοδος υπήρξε, αλλά όχι αρκετά ώστε να καταλήξουμε σε μια κοινή θέση» αναγνώρισε την Τετάρτη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup, μετά το πέρας της συνεδρίασης που διήρκησε 7 ώρες.

Από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης βεβαίωσε ότι υπήρξε μια «μακρά και εποικοδομητική συζήτηση» αλλά ότι δεν επρόκειτο να καταλήξει σε απόφαση «αλλά να γίνει μια πρώτη γνωριμία».

H Ελλάδα δεν ζήτησε παράταση
Οι 18 υπουργοί της ευρωζώνης δεν πίστευαν ότι θα μπορέσουν να πείσουν με την πρώτη φορά τον Γιάνη Βαρουφάκη, γράφει η Le Monde. Αλλά εκτιμούσαν ότι θα μπορούσαν τουλάχιστον να πετύχουν μια συμφωνία για ένα «πρόγραμμα εργασίας».

Οι Ευρωπαίοι περίμεναν ότι οι Ελληνες θα ζητούσαν μια «τεχνική παράταση» του Μνημονίου που υπεγράφη το 2012 μεταξύ Αθήνας και Τρόικας. Αυτό το πρόγραμμα λήγει στις 28 Φεβρουαρίου. Αν δεν παραταθεί, η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει χρέη που λήγουν μέσα στην Ανοιξη και κινδυνεύει με στάση πληρωμών. Οι Ευρωπαίοι περίμεναν από την ελληνική κυβέρνηση να τους εξηγήσει ποιές μεταρρυθμίσεις θα κάνουν κατά προτεραιότητα, ποιές πηγές χρηματοδότησης προβλέπουν και πόσο θα στοιχίσουν στα δημόσια έξοδα.

Οι Ευρωπαίοι ήταν έτοιμοι να συμφωνήσουν κάπως στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει στην Αθήνα ώστε να αντιστοιχούν περισσότερο στο πρόγραμμα «αντι-λιτότητας» που υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στους Ελληνες.

Αρνούνται ωστόσο να υπογράψουν ένα νέο πρόγραμμα το οποίο θα στοίχιζε πολλά χρήματα και θα ακύρωνε τις θυσίες που έκαναν οι Ελληνες στα πέντε χρόνια λιτότητας.

Το μακρό τηλεφώνημα στον Αλέξη Τσίπρα
Την Τετάρτη ένα σχέδιο συμφωνίας συζητήθηκε επί μακρόν στο Eurogroup. «Αλλά ο Γιάνης Βαρουφάκης το απέρριψε τελικά μετά από ένα μακρό τηλεφώνημα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα» αποκαλύπτουν δύο πηγές ευρωπαίων αξιωματούχων στην Le Monde. «Και επειδή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ήδη αναχωρήσει για το Βερολίνο, το κοινό ανακοινωθέν δεν έγινε ποτέ».

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα η οποία κέρδισε ψήφο εμπιστοσύνης στην βουλή υποσχόμενος το τέλος της λιτότητας επανέλαβε τις τελευταίες ημέρες ότι θα αρνηθεί κάθε παράταση του Μνημονίου και μέτρα που θα το συνοδεύουν.

Ενα παλιό Μνημόνιο σε μια νέα κυβέρνηση
«Το πρόβλημα είναι αν θα εργαστούμε πάνω στο πλαίσιο ενός προηγούμενου Μνημονίου ή ενός νέου. Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από μια νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της προηγούμενης. Θα ήταν σαν να  μην είχαν γίνει ποτέ οι εκλογές στην Ελλάδα» αναφέρει ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Αυτή η πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup στέλνει ένα αρνητικό μήνυμα» διαπίστωναν αρκετοί από τους συμμετέχοντες. Δείχνει σε ποιό βαθμό η πολιτική δουλειά που πρέπει να γίνει για να προσεγγίσει η Ελλάδα τους υπόλοιπους Ευρωπαίους είναι τεράστια.

Συμβιβασμός, όχι Grexit
Οι Ευρωπαίοι ελπίζουν, ωστόσο, ότι ένας συμβιβασμός μπορεί να επιτευχθεί με το χρόνο. «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι, θα καταλήξουμε σε συμφωνία» ισχυρίζεται η ελληνική πλευρά.
Κανείς δεν θέλει να πάρει το ρίσκο ενός Grexit το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος αν η χώρα βρεθεί εκτός διεθνούς βοήθειας από τις αρχές Μαρτίου.

Κανείς ηγέτης της ευρωζώνης δεν θέλει επίσης να πάρει το ρίσκο μιας επιμόλυνσης των άλλων χωρών που θεωρούνται επισφαλείς, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία. Εξάλλου όλοι επιθυμούν η Ελλάδα να ξαναβρεί τον δρόμο της ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα Τσίπρα στις Βρυξέλλες
Με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας από το πρωί τη σειρά διεθνών επαφών στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


(Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ)
Κατά τη συνάντησή του με τον Σαρλ Μισέλ, ο κ. Τσίπρας συνοδευόταν από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.

Ο κ.Τσίπρας είπε «θέλω να ευχαριστήσω τον Βέλγο πρωθυπουργό για την εποικοδομητική συζήτηση, αλλά και την κατανόηση που έδειξε για τις ελληνικές θέσεις. Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για Ευρώπη και πρέπει να αποδείξουμε πως η Ευρώπη μπορεί να γεφυρώνει τις διάφορες υπάρχουν. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια υπήρξε μία σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή με αποτέλεσμα τη διεύρυνση κοινωνικών ανισοτήτων. Τώρα είναι ώρα να αλλάξει το μείγμα πολιτικής, είναι ώρα για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν πολιτική βούληση να πολεμήσουν το πελατειακό κράτος και τη φοροδιαφυγή.
Τώρα είναι η ώρα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη να επανέλθει στην ατζέντα η ανάπτυξη, η κοινωνική συνοχή.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ είπε «Είχαμε μία εποικοδομητική συνάντηση. Είναι σημαντικό να διορθώσουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα και να προωθήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Ο διάλογος στην Ευρώπη είναι σημαντικός για το μέλλον της Ελλάδας. Συμφωνήσαμε σήμερα να εργαστούμε με δημιουργικό πνεύμα ώστε να βρεθούν οι συνθήκες για μια συμφωνία. Δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε ο ένας τον άλλο γιατί η κατάσταση είναι λεπτή και πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των συναντήσεων του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες το μεσημέρι ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος μόλις συμφώνησε ύστερα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις εκεχειρία με τη Ρωσία.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων όπως είχε γνωστοποιηθεί από το Μαξίμου ήταν το ακόλουθο:

10:00 Συνάντηση με τον Βέλγο Πρωθυπουργό κ. Σαρλ Μισέλ

Για τις 11:15 ήταν προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, η οποία, ωστόσο, ακυρώθηκε λόγω του ότι ο Ουκρανός πρόεδρος παραμένει στο  Μινσκ της Λευκορωσίας όπου διεξάγονται συνομιλίες για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

12:00-13:00 Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον και την πρωθυπουργό της Λετονίας Λαϊμντότα Στραουτζούμα

13:00 Ανταλλαγή απόψεων των συμμετεχόντων στη Σύνοδο Κορυφής με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς

13:45 Γεύμα εργασίας της Συνόδου Κορυφής

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

Όλες οι ώρες είναι Βρυξελλών)



Πηγή:
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog