Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015

Μανώλης Κεφαλογιάννης: Η FYROM δεν είναι έτοιμη για έναρξη Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.


Παρέμβαση Μανώλη Κεφαλογιάννη για την Έκθεση προόδου ΕΕ - FYROM

Ενώνω τη δική μου φωνή με τις διαπιστώσεις οι οποίες έχουν γίνει από την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), αλλά και από την Μικτής  Διακοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης - FYROM.

Κι αυτές οι διαπιστώσεις λένε κάτι απλό. Ότι η χώρα έχει οπισθοδρομήσει τους τελευταίους 12 μήνες σε όλους τους τομείς προτεραιότητας που έχουμε βάλει κι αυτοί είναι:

Τα πολιτικά κριτήρια, οι σχέσεις καλής γειτονίας, το θέμα του ονόματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει οπισθοδρόμηση κυρίως στους τομείς της ελευθερίας της έκφρασης, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), διαπιστώνει αύξηση της πολιτικοποίησης των κρατικών θεσμών, του κυβερνητικού ελέγχου των ΜΜΕ ακόμη και στο πλαίσιο της διαδικασίας των εκλογών.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Ζάεβ, δεν έχει επιστρέψει στα έδρανα του Κοινοβουλίου και μάλιστα πρόσφατα ανακοίνωσε την πρόθεση του να σχηματίσει σκιώδη κυβέρνηση και σκιώδες Κοινοβούλιο.

Στις σχέσεις τώρα καλής γειτονίας. Η χώρα των Σκοπίων , η FYROM, δείχνει τάσεις αλυτρωτισμού. Σας τα είπαν κι άλλοι συνάδελφοι για τα μνημεία για την "Μεγάλη Μακεδονία" στο Γιεβγελ και στο Γαζί, για προκλητικές ενέργειες σε γειτονικές χώρες όπως είναι η Ελλάδα και η Βουλγαρία.

Κάτω απ αυτές τις συνθήκες, η FYROM δεν είναι έτοιμη για έναρξη Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Όσον αφορά τις τροπολογίες, ακούστηκαν πάρα πολλά, έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα, κάποιες απ αυτές τις τροπολογίες, τις κοινές τροπολογίες θα τις υπερψηφίσουμε, αλλά θα ήθελα να παρακαλέσω τον κ. Εισηγητή στην τροπολογία Νο 5 να διαγράψει με δική του πρωτοβουλία την λέξη «Macedonian».

Ευχαριστώ για την προσοχή σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog