Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015

Αναβίωση παλιού εθίμου στη Βυτίνα για την 25η Μαρτίου


Ένα παλιό έθιμο αναβίωσε, μετά από 40 χρόνια, στη Βυτίνα, ανήμερα της 25ης Μαρτίου.
Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη, παρά το κρύο.

Το «παρών» έδωσαν κάτοικοι όχι μόνο της Βυτίνας, αλλά και των γύρω περιοχών (Δημητσάνας, Νυμφασίας, Καμενίτσας, ακόμα και από την Τρίπολη)!

Μικροί και μεγάλοι κρατώντας τις λαμπάδες τους, ξεκίνησαν, από το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, περιηγήθηκαν στα σοκάκια για να καταλήξουν στην πλατεία του χωριού!

Εκεί έκαναν μια στάση και η χορωδία του Πολιτιστικού συλλόγου Βυτίνας άρχισε να τραγουδά παραδοσιακά τραγούδια της Επανάστασης και όλοι ακολούθησαν τον ρυθμό, συγκινημένοι.
Τα φώτα του χωριού ήταν σβηστά, κάνοντας το κλίμα ακόμα πιο αληθινό!

Έπειτα, πήγαν στο Ιερό του Αγ. Τρύφωνα, όπου είχαν γράψει με φώτα 1821!
Οι καμπάνες της εκκλησιάς ήχησαν χαρμόσυνα και οι λαμπαδηφορείς έψαλαν τον «Εθνικό ύμνο» και το «Τη υπερμάχω». Συνέχισαν την πομπή, υπό τους ήχους των τυμπανιστών και περιηγήθηκαν και στα υπόλοιπα στενάκια του χωριού, κάνοντας μικρές στάσεις για να τραγουδούν!

Τέλος, κατευθύνθηκαν προς το χώρο του ιδρύματος Θαλασσινού, όπου έκαψαν τις λαμπάδες και χόρεψαν, γύρω από την φωτιά! Ακολούθησε γλέντι με άφθονο κρασί, μπακαλιάρο σκορδαλιά και πολλά γλυκά!

Οι φωτογραφίες είναι από την κάτοικο της Βυτίνας, Ελένη Καρατασάκη.kalimera-arkadia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog