Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Μ. Παρακευή: Η περιφορά των Επιτάφιων στη Μεγαλόπολη (εικόνες & βίντεο)

Αλλαγή πορείας είχαμε για τον επιτάφιο της εκκλησίας του Αγ. Κωνσταντίνου, ο οποίος πέρασε φέτος από την οδό 212 Εκτελεσθέντων, και μάλιστα σταμάτησε μπροστά από τα σχολεία και τις επιχειρήσεις της οδού. 


Οι κληρικοί διάβασαν ευχές για τους μαθητές των σχολείων, καθώς και για εκλιπόντα πρόσωπα της πόλης μας.

Συγκεκριμένα
ο Επιτάφιος της ενορίας του Αγ. Κωνσταντίνου, ξεκίνησε την πορεία του προς την κεντρική πλατεία Μεγαλόπολης διασχίζοντας την οδό Αγ. Κωνσταντίνου.
Πλήθος πιστών κρατούσε κεριά αναμμένα και συνόδευε τον Επιτάφιο.
Η φιλαρμονική της Μεγαλόπολης δε, προηγούνταν, αφήνοντας στο τύμπανο να δώσει τον πένθιμο ρυθμό, στον οποίο πορευόταν όλο το σώμα της ενορίας.

Στην κεντρική πλατεία Μεγαλόπολης, συναντήθηκαν οι δύο Επιτάφιοι. 
Στάθηκαν αντικριστά οι δύο επιτάφιοι και οι ενορίτες έγιναν σώμα ένα καθώς οι ψαλμοί και οι ευχές αντηχούσαν σε όλη την πλατεία.


Μετά την κεντρική τελετή, οι δύο Επιτάφιοι επέστρεψαν στις εκκλησίες τους.
Ο της Αγ. Κωνσταντίνου ενορίας, εγκαταλείποντας την πλατεία, διέσχισε την Παπαναστασίου και έστριψε δεξιά στο Πρώτο Δημοτικό σχολείο για να ανταμώσει με την 212 Εκτελεσθέντων.

Κατέβηκε την Αγ. Αθανασίου περνώντας μπροστά από τα σχολεία και τις επιχειρήσεις της οδού και οι ιερείς έψαλλαν ευχετήρια αλλά και για τη συγχώρεση εκλιπόντων και ζωντανών.

Το παράδοξο όμως είναι ότι δε συνέχισε την Αγ. Αθανασίου ως το τέλος, όπως ο κόσμος περίμενε, αλλά έστριψε στο στενάκι της Ανδριοπούλου και τελικά έφτασε στην εκκλησία του.

Την ίδια ώρα ο Επιτάφιος της ενορίας Αγ. Νικολάου, με τη συνοδεία την φιλαρμονικής, επέστρεφε από την Παπαναστασίου, πίσω στην αρχική του θέση.

Άμα την είσοδό του στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, στάθηκε στα σκαλιά και οι πιστοί άρχισαν να διαβαίνουν την πόρτα της εκκλησίας. Απαντώντας στις ευχές του ιερέα για Καλό Πάσχα, έπαιρναν ένας - ένας, λίγα από τα λουλουδάκια που φυλάσσσονταν στο πορφυρό πανέρι που κρεμόταν πάνω από τα κεφάλια τους, και έμπαιναν στην εκκλησία.



Εντός της εκκλησίας, μαυροφορεμένη η εκκλησιαστική ψαλτική ομάδα, με ύμνους υποδεχόταν τους πιστούς.



Η κάμερα του Μεγαλόπολη FM 103.1, βρέθηκε στα σημεία.





Όλγα Βασιλοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog