Η εκδήλωση αυτή έγινε υπό την αιγίδα του Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλεξάνδρου, ο οποίος και παραβρέθηκε στη συγκέντρωση.
Ο Σεβασμιότατος έλαβε πρώτος τον λόγο στη συγκέντρωση των κατοίκων του χωριού. Ξεκίνησε την ομιλία του αναφέροντας ότι αγαπά τον τόπο του, το χωριό Πάπαρι. Μίλησε για τον τόπο και τις κατασκευές που έχουν κάνει οι πρόγονοι και έχουν μείνει παρακαταθήκη στους νεότερους.
Έχουμε ένα όμορφο και νοικοκυρεμένο χωριό, αλλά δυστυχώς ερημωμένο. Έτσι, κάτι πρέπει να κάνουμε για να το κρατήσουμε ζωντανό στην Ιστορία.
Ο Μητροπολίτης αναπόλησε τις στιγμές που ζούσε στο χωριό, αλλά αναφέρθηκε και στην ιστορία του τόπου κατά την Τουρκοκρατία και στους αγωνιστές του 1821.
«Πρέπει να υποσχεθούμε ο καθένας ξεχωριστά ότι θα κάνουμε κάτι για να κρατήσουμε το χωρίο στην Ιστορία. Πρεπει να κάνουμε το λαογραφικό μουσείο στο χωρίο μας», είπε.Πρέπει να αξιοποιήσουμε το Δημοτικό Σχολείο, κάνοντάς το μουσείο
«Η αρχή έγινε και τώρα πρέπει να ορμίσουμε όλοι και να συγκεντρώσουμε αντικείμενα τα οποία μπορούν να εκτεθούν στο μουσείο», προέτρεψε τους συντοπίτες του ο Μητροπολίτης.
Ο κ. Σαράντος Τασιόπουλος, ο οποίος είναι κάτοικος που παλεύει ενεργά για τη δημιουργία του μουσείου, ανέφερε ότι όσο περνά ο καιρός όλοι οι κάτοικοι έχουν όλο και περισσότερη διάθεση να βοηθήσουν να δημιουργηθεί το μουσείο.
«Έχουμε συλλέξει 100 αντικείμενα και στόχος να μαζέψουμε άλλα 200 αντικείμενα τα οποία θα εκτεθούν. Γίνεται μία πολύ σοβαρή προσπάθεια και αν θέλουν, μπορούν τα γύρω χωρία να προσφέρουν αντικείμενα λαογραφικού ενδιαφέροντος. Έχει ήδη γίνει καταγραφή των αντικειμένων και οι ιδιοκτήτες τους έχουν και πιστοποιητικά», ανέφερε.
Στη συνέχεια, η συζήτηση μεταφέρθηκε στη νομική πλευρά και στη δημιουργία του μουσείου, με τον Σεβασμιότατο να αναφέρει ότι θα μπορούσε η νομική υπόσταση και η διοίκηση να ανήκει στην Εκκλησία και συγκεκριμένα στη Ενορία Πάπαρι.
Ο πρόεδρος του χωριού από την Αθήνα, κ. Βασίλης Αποστολόπουλος, μίλησε για τη στήριξη την οποία μπορούν και πρέπει να προσφέρουν οι κάτοικοι του χωριού, αλλά και για τα έσοδα τα οποία προσπαθούν να εξασφαλίσουν από άλλες πηγές.
Ο κ. Τρίκολας τόνισε ότι πρέπει να προστατευτεί το μουσείο με συναγερμό και κάμερες.
Ύστερα από συζήτηση, κατέληξαν να ορίσουν τον Ιούνιο ως τον μήνα κατά τον οποίο θα ανασυνταχθούν, θα δουν τα αντικείμενα που θα έχουν έως τότε συγκεντρώσει, και θα αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. όπως ανέφεραν, σκοπός είναι να συγκεντρωθούν πολλά παραδοσιακά αντικείμενα, από λυχνάρια ως οτιδήποτε άλλο αντικείμενο που είναι δυνατόν να εκτεθεί.
arcadiaportal.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog