Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Σκούρας απαντά στον Παπαηλίου για το Κουμπίλα-Λουλούδι

Απάντηση της ΕΔΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου στη συνέντευξη του τέως προϊσταμένου της ΔΕΚΕ κ. Γιώργου Παπαηλίου για το έργο «Τρίπολη – Αστρος (τμήμα Κουμπίλα – Λουλούδι)»

Σε απάντηση των όσων ισχυρίστηκε ο πρώην προϊστάμενος της ΔΕΚΕ Πελοποννήσου κ. Γ. Παπαηλίου στις 9/9/2013, στα Μέσα μαζικής Επικοινωνίας και για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ενημέρωση των πολιτών της Πελοποννήσου, πρέπει να γίνουν γνωστά τα εξής:
Το έργο στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Παπαηλιού, είναι έργο του Γ΄ΚΠΣ 2000-2006 και εντάχθηκε στο ΠΕΠ Πελοποννήσου, ύστερα από θετική αξιολόγηση της Διαχειριστικής Αρχής, στις 25/1/2006. Ανάδοχος κατασκευής του έργου αναδείχθηκε μετά από δημόσιο διαγωνισμό, που η ΔΕΚΕ διενήργησε, η Κοινοπραξία «Ελληνική Υδροκατασκευή – ΤΕΚΑ Α.Ε.» με προϋπολογισμό σύμβασης € 7.634.597,45.
Η ένταξη του έργου στο ΠΕΠ Πελοποννήσου έγινε από την Υπηρεσία μας, βάσει της μελέτης που υπέβαλε η ΔΕΚΕ Πελοποννήσου, της οποίας ο κ. Παπαηλίου ήταν τότε Προϊστάμενος. Η μελέτη αναφερόταν στη μέθοδο κατασκευής προεντεταμένων δοκών γεφυρών του έργου (caro-ponte). Η συγκεκριμένη μελέτη είχε ελεγχθεί από την αρμόδια ομάδα επίβλεψης και τον προϊστάμενο της Διευθύνουσας Υπηρεσίας Συγκοινωνιακών Εργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στις 21/6/2005 και είχε, εν συνεχεία, εγκριθεί, με ομόφωνη απόφαση, από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δημοσίων Εργων της Πε!
ριφέρειας Πελοποννήσου, στις 19/8/2005, στο οποίο ο κ. Παπαηλίου, προϊστάμενος της ΔΕΚΕ, ήταν μέλος.
Σύμφωνα με την Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων του έργου (άρθρο 6, παράγραφος 6.3.2.3) ο ανάδοχος έπρεπε να πραγματοποιήσει έλεγχο των μελετών και να υποβάλει στην Υπηρεσία πρόταση τροποποίησης τυχόν προβλημάτων ή αστοχιών που θα έχει εντοπίσει στη μελέτη, εντός εξήντα (60) ημερών από την εγκατάστασή του. Η τροποποίηση μιας μελέτης μετά τη δημοπράτησή της ακολουθεί συγκεκριμένες διαδικασίες, που περιγράφονται σαφώς στην παράγραφο 10 του άρθρου 4 του Ν. 1418/1984, όπως ισχύει. Στην Υπηρεσία μας ουδέποτε υποβλήθηκε εντός αυτής της προθεσμίας, αλλά ούτÎ!
µ και αργότερα, σχετικό αίτημα, για τροποποίηση της μελέτης ή τμημάτων αυτής.
Αντιθέτως, την 4η Αυγούστου 2009 υπεβλήθη στην Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ πρόταση της ΔΕΚΕ για έγκριση συμπληρωματικής σύμβασης ύψους € 1.050.959,45 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο (caro-ponte) τοποθέτησης των προεντεταμένων δοκών των γεφυρών με αυτή που προβλεπόταν στη μελέτη. Η πρόταση συμπληρωματικής σύμβασης απερρίφθη από την Υπηρεσία μας διότι δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις συμπληρωματικής σύμβασης, σύμφωνα με το Σύστημα Διαχείρησης του Γ’ ΚΠΣ.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονισθεί ότι δεν επιτρέπονται συμπληρωματικές συμβάσεις με απευθείας ανάθεση σε εγκατεστημένο ανάδοχο / εργολάβο, για έργα που συγχρηματοδοτούνται από κοινοτικούς / ευρωπαϊκούς πόρους, όταν προκύπτουν ως ανάγκες λόγω αστοχιών της μελέτης ή του αναδόχου του έργου. Στη περίπτωση του συγκεκριμένου έργου, αφ’ ενός την μελέτη την είχε εγκρίνει ο κ. Παπαηλίου με την ομόφωνη έγκρισή της από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων Πελοποννήσου του οποίου ήταν μέλος, αφ’ ετέρου την επίβλεψη εκτέλεσης του έργου Î!
�ίχε η ΔΕΚΕ της οποίας προΐστατο ο κ. Ππαπαηλίου. Είναι φανερό λοιπόν γιατί ο κ. Παπαηλίου στις δηλώσεις του δεν απάντησε στην ερώτηση του δημοσιογράφου, γιατί δεν έγινε τότε αποδεκτή η πρότασή του για συμπληρωματική σύμβαση στον ανάδοχο του έργου!!

Κλείνοντας, και για τη πλήρη, σωστή και έγκυρη ενημέρωση των φορέων και πολιτών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θέλω να επισημάνω ότι η Διαχειριστική Αρχή δεν είναι κατά νόμον επιβλέπουσα υπηρεσία μελετών, και έργων, ούτε έχει αρμοδιότητες αξιολόγησης της τεχνικής ορθότητας μελετών. Είναι όμως η Αρχή που έχει την ευθύνη για τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση των εθνικών και κοινοτικών πόρων των προγραμμάτων και ως εκ τούτου η Αρχή που παρακολουθεί και πιστοποιεί την ορθή και σύννομη τήρηση των διαδικασιών υλοποίησης των συγχρηματοδοτ!
ούμενων έργων. Την ευθύνη για την ορθή τεχνικά εκπόνηση των μελετών και την άρτια υλοποίηση των έργων έχει η αρμόδια διευθύνουσα υπηρεσία (εν προκειμένω η ΔΔΕ και η ΔΕΚΕ), στη περίπτωση του συγκεκριμένου έργου.

Ο Προϊστάμενος της ΕΔΑ Π. Πελοποννήσου
Αναστάσιος Σκούρας

http://www.moriasnews.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog