Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Παρουσιάστηκε η Διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης 2021 στην Τρίπολη

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής για την Διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ο κ. Γιώργος Χριστοδουλόπουλος παρουσίασε σε Συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε σήμερα στο Δημαρχείο, την πορεία προετοιμασίας για την υποψηφιότητα της Τρίπολης για τα 2021.
Η παρουσίαση περιείχε μια γενική ενημέρωση για το θεσμό, τα κριτήρια επιλογής και τις φάσεις  στις οποίες θα αναπτυχθεί η υποψηφιότητα ως το τέλος του 2015 και τους χρόνους οριστικοποίησης της επιλογή το 2016.



Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η χωρική διάσταση ανάπτυξης της υποψηφιότητας και εξηγήθηκε η ανάγκη σύνταξης Χωρικής Μελέτης από ειδικευμένο Σύμβουλο υποστήριξης, για την καταγραφή και αξιολόγηση υπαρχουσών υποδομών της Τρίπολης και τη διατύπωση προτάσεων για τη δημιουργία νέων (αστικών και αρχιτεκτονικών) υποδομών, τον προσδιορισμό της αρχιτεκτονικής και αστικής ταυτότητας της πόλης, την καταγραφή και αξιολόγηση των αστικών και αρχιτεκτονικών υποδομών της ευρύτερης περιοχής και της Περιφέρειας στο πλαίσιο της διεκδίκησης.

Παρουσιάστηκε η προσέγγιση της Κεντρικής Ιδέας, όπως αυτή έχει μορφοποιηθεί ως σήμερα από την Γενική Σύμβουλο, την Οργανωτική Επιτροπή και Προσωπικότητες που έχουν προσεγγιστεί για τη συμμετοχή τους στην Τιμητική Επιτροπή και την Επιτροπή Στρατηγικής. Η κεντρική ιδέα περιστρέφεται γύρω από τα σημαινόμενα από το όνομα της Αρκαδίας και της σταθεράς συνιστώσας του ευρωπαϊκού πνεύματος που αυτό νοηματοδοτεί. Όπως επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλόπουλος:
«Ο Αρκαδισμός είναι ένα διαχρονικό και σύγχρονο κίνημα που αυτοχαρακτηρίζεται ταυτόχρονα ως τέχνη, επιστήμη, φιλοσοφικός  στοχασμός, κοινωνικό όραμα και στάση ζωής. Θεμελιώνεται σε μια ριζική διαφοροποίηση  της αντίληψης για τον κόσμο και την φύση  μας ως ανθρωπίνων όντων, βρίσκεται στα θεμέλια της περιβαλλοντικής σκέψης και πρακτικής, προτείνει λύσεις σε παγκόσμια προβλήματα και ενθαρρύνει δημιουργικές πρωτοβουλίες.»

Παρουσιάστηκε ο ιστότοπος της υποψηφιότητας TRIPOLIS-ARCADIA 2021 το οποίο έχει αναρτηθεί στη Διεύθυνση www.tripolisarcadia2021.gr . Σε αυτό, μεταξύ των άλλων, έχει αναρτηθεί και η προκήρυξη του Διαγωνισμού για το τελικό Σήμα και το Σλογκαν της υποψηφιότητας.

Επίσης έγινε ενημέρωση, για τον κύκλο επαφών που ξεκινά από αύριο Τετάρτη 19/11/14 με τους κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς για τη διαμόρφωση ενός Σώματος Συμμετοχής και οργανωμένης Διαβούλευσης ΤΡΙΠΟΛΗ – ΑΡΚΑΔΙΑ 2021 και για την Προγραμματική Συμφωνία μεταξύ Δήμου και των Εταιριών ΚΕΔΗΤ/ΝΠΔΔ/ΔΕΠΕ, για τη δημιουργία του εκτελεστικού σκέλους στην οργάνωση για την προώθηση της υποψηφιότητας. Όπως ειπώθηκε το οργανωτικό σχήμα θα έχει πληρωθεί με επιλογή Καλλιτεχνικού Διευθυντή, Εκτελεστικών Στελεχών και Εξωτερικών Συμβούλων ως τα Χριστούγεννα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χριστοδουλόπουλος επεσήμανε:
«Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης : Δεν  είναι ένα φεστιβάλ ή πανηγύρι, δεν είναι βραβείο πολιτιστικής κληρονομιάς, δεν είναι συγκέντρωση διασημοτήτων, δεν είναι επίδειξη οικονομικής ή πολιτικής ισχύος. Είναι η ευκαιρία που έχει μια πόλη να εκπονήσει να προβάλει πειστικά και να εκτελέσει ένα οραματικό σχέδιο πολιτιστικής ανάπτυξης που θα έχει ως σκοπό την επανατοποθέτηση του στίγματός της στον Ευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη.


Η Τρίπολη είναι έτοιμη να αναπτύξει με σθένος ένα μακροπρόθεσμο πολιτιστικό πρόγραμμα με πνευματική και κοινωνική διάσταση.  Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τον Δήμο της Τρίπολης να αναδείξει τον πολιτιστικό πλούτο του τόπου της Αρκαδίας και να τον καταστήσει συμμέτοχο στην αναπτέρωση του Αρκαδικού Ιδεώδους και του Αρκαδισμού, ως πολιτιστικού κινήματος.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog