Εκτός της Ιωάννας Γαϊτάνη, η οποία απείχε από την διαδικασία, άλλοι τρεις βουλευτές του κόμματος με δηλώσεις τους εξηγούν γιατί δεν συμφωνούν με την υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου.
Οι Ελένη Σωτηρία, Δημήτρης Κοδέλλας και Κώστας Λαπαβίτσας εξέφρασαν ανοικτά τη διαφωνία τους, ωστόσο, ψήφισαν τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Αναλυτικά οι ανακοινώσεις τους πριν από την ψηφοφορία
Ελένη Σωτηρίου:
«Η επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν είναι μια σωστή επιλογή.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να εκφράζει την υπόθεση της σωτηρίας του λαού και της χώρας. Το μήνυμα των εκλογών στις 25 Γενάρη, ήταν μήνυμα καταδίκης και απόρριψης του παλιού πολιτικού προσωπικού, μήνυμα τιμωρίας του καταρρέοντος μνημονιακού συστήματος. Η εθνική και λαϊκή ενότητα είναι σήμερα απαραίτητη αλλά στη βάση μιας αναγεννητικής πορείας και όχι στα πλαίσια της συναίνεσης με εκείνες τις δυνάμεις που κατέστρεψαν τη χώρα.
Η αποφασιστική στάση μας απέναντι στους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα της ευρωκρατίας ήταν που έκανε περήφανο το λαό μας και ανέβασε το φρόνημά του.
Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Το καθοριστικό από δω και πέρα είναι η προετοιμασία του λαού μπροστά στην κρίσιμη αναμέτρηση που έχει ήδη ξεκινήσει.»
Δημήτρης Κοδέλλας:
«Η μεγάλη αλλαγή που ποθεί ο λαός μας δεν βρίσκει δικαίωση στην επιλογή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στελέχους (ανεξαρτήτως των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του) από το πολιτικό προσωπικό που για χρόνια βρίσκεται στο προσκήνιο και κυβέρνησε την χώρα.
Ειδικά ετούτη την ώρα, που η χώρα και η κυβέρνηση βρίσκονται εν μέσω «πυρών» και τελεσιγράφων υπήρχε η ανάγκη για ένα πρόσωπο που να συμβολίζει και να προάγει μια νέα εθνική και λαϊκή ενότητα στην κατεύθυνση μιας νέας πορείας απαλλαγής της χώρας από το μνημονιακό αποικιακό καθεστώς.
Αυτή η πορεία δε μπορεί παρά να σηματοδοτείται από την υπέρβαση του πολιτικού συστήματος, την πλήρη εμπιστοσύνη και ενεργοποίηση του λαού μας και μια νέα σχέση απαλλαγμένη από τη σκουριά του παλαιοκομματισμού και των μεταπολιτευτικών παθογενειών. Αυτή η σχέση και οι πρακτικές επιλογές που τη συνοδεύουν οφείλει να δίνει ώθηση στην ελπίδα και στην αυτοπεποίθηση του λαού μας, στην οριστική αλλαγή σελίδας για τον τόπο.
Η στάση στην ψηφοφορία μετά τη δημόσια πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετίζεται με την κρισιμότητα της στιγμής και της μάχης που δίνεται και αφορά στο μέλλον της χώρας μας. Δ. Κοδέλας, 18/02/2015
Κώστας Λαπαβίτσας:
«Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας
Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να αντιπροσωπεύει τη στροφή προς τα αριστερά, την απόρριψη των Μνημονίων και την απέχθεια προς το παλιό κατεστημένο, σε συμφωνία με την θέληση του λαού η οποία εκφράστηκε στο αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Ένας τέτοιος Πρόεδρος θα μπορούσε να στηρίξει αποτελεσματικά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο τιτάνιο έργο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και της ανόρθωσης της χώρας. Θα μπορούσε ακόμη να αποτελέσει ένα νέο υπόδειγμα δημοκρατίας και να διευρύνει την μεγάλη λαϊκή αποδοχή που ήδη έχει η κυβέρνηση.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι μια ξεχωριστή δημόσια προσωπικότητα με δημοκρατικές ευαισθησίες, αλλά δεν ανταποκρίνεται σε αυτά τα κριτήρια. Από τη στιγμή όμως που η υποψηφιότητά του ανακοινώθηκε δημόσια από τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν τίθεται ζήτημα εναντίωσης στην επιλογή αυτή. Η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμες και λεπτές διαπραγματεύσεις που απαιτούν αρραγές μέτωπο».
Πηγή:
moriasnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog