Τι περιλαμβάνει το ελληνικό αίτημα
Έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup θα γίνει αύριο το απόγευμα (16:00 ώρα Ελλάδος), με αντικείμενο την εξέταση του ελληνικού αιτήματος για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.
Η επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης με την οποία ζητά προς τον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Νταισελμπλουμ, την εξάμηνη επέκταση απεστάλη το πρωί της Πέμπτης. Με μήνυμά του στο twitter ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιβεβαίωσε ότι έλαβε το αίτημα της Ελλάδας για εξάμηνη παράταση.
Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση των συζητήσεων βάσει της σημερινής πρότασης. Οπως σημειώνουν, έχουν υπάρξει αρκετές διαβουλεύσεις, τόσο με τις Βρυξέλλες όσο και με άλλα κράτη-μέλη και αναφέρουν ότι στη μεσημεριανή συνεδρίαση του EuroWorking Group θα έχουμε μία πρώτη εικόνα του κλίματος.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης κατατέθηκε προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. "Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου" αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές. " Καταθέσαμε μια πρόταση η οποία σέβεται την λαϊκή ετυμηγορία, προασπίζεται την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας. Στο αίτημα τίθεται το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση καθώς και της αντιμετώπισης των πολύ σημαντικών κοινωνικών επιπτώσεων της."
Οπως τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές, το αίτημα σηματοδοτεί "την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία («συμφωνία - γέφυρα») κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία". Ταυτόχρονα, όμως, προχωρά άμεσα σε μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, "ενώ θα υπάρξουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και για την επανεκκίνηση της οικονομίας".
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εξάμηνη παράταση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση "να δώσει «ανάσες» στην κοινωνία και τον απαραίτητο χρόνο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, χωρίς εκβιασμούς και έλλειμμα χρόνου, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με την Ευρώπη για την περίοδο 2015 -2019". Στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012.
Πηγή:
kathimerini.gr
-----------------------
Φλαμπουράρης: Αν δεν υπάρξει έκτακτο Eurogroup θα ζητήσουμε Σύνοδο Κορυφής
Αθήνα
Αν δεν υπάρξει έκτακτη σύγκλιση του Eurogroup για την Ελλάδα η Αθήνα θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, δεδομένου ότι το ζήτημα είναι πολιτικό, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.
«Η χώρα μας ζητάει να γίνει αποδεκτή η παράταση της δανειακής σύμβασης, ώστε να τακτοποιήσουμε κάποιες εκκρεμότητες» είπε ο υπουργός στoν ραδιοσταθμό Παραπολιτικά.
Υποστήριξε ότι «η παράταση θα δώσει ανάσα στην οικονομία, καθώς θα πάρουμε κάποια χρήματα», και εκτίμησε πως η σκληρή στάση της Γερμανίας και του Σόιμπλε είναι διαπραγματευτικό κόλπο ώστε «να τα βρούμε κάπου στη μέση του δρόμου».
Είπε ακόμα ότι οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών «δεν είναι πρόταση,αλλά απειλή».
Η Αθήνα δεν ζητάει παράταση του μνημονίου καθώς η ψήφος του ελληνικού λαού έχει καταργήσει το μνημόνιο, επανέλαβε ο κ. Φλαμπουράρης.
Τόνισε ότι, εάν δεν γίνει έκτακτο Eurogroup, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, καθώς το θέμα είναι πολιτικό.
Σε ερώτηση για το τι θα κάνει η Ελλάδα αν απορριφθεί το αίτημά της και στη σύνοδο κορυφής, ο κ. Φλαμπουράρης απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει από αυτά που έχει ψηφίσει ο ελληνικός λαός.
Πηγή:
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog