Τετάρτη, 1 Απριλίου 2015

ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ: Η Ημερίδα της 27/3/2015 στην Μεσσηνία

Εκατοντάδες καθηγητές και μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων από τη Μεσσηνία, και πολλοί φίλαθλοι στην ¨Ημερίδα¨ της 27/3/2015

ΠΩΣ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΙΔΕΑ ¨ΞΕΚΙΝΗΣΕ¨ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑ, 
ΠΩΣ ΚΑΤΑΥΓΑΣΕ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΑΙΩΝΕΣ 
ΚΑΙ 
ΠΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗ ¨ΣΦΥΡΟΚΟΠΟΥΝ¨ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ 

Διακεκριμένα στελέχη της ελληνικής κοινωνίας με ιδιαίτερες γνώσεις και εμπειρίες στα θέματα του ολυμπισμού και των αναβολικών – ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, καθηγητής Πανεπιστημίου Γιάννης Πανούσης, ο βαλκανιονίκης, πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨, πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Κατσιμπάρδης, η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΕΣΚΑΝ Χαρά Σπηλιοπούλου και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και μέλος της ΕΟΕ Γιάννης Σταματόπουλος – έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για τη μεγάλη επιτυχία της ¨Ημερίδας¨, μιλώντας στην κατάμεστη Αίθουσα ¨Αλέξανδρος Κουμουνδούρος¨ της Καλαμάτας.

Στη μεγάλη εκείνη επιτυχία συντέλεσαν και τα θερμά μηνύματα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρίου Ιερωνύμου, του υφυπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρίου Σταύρου Κοντονή, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου κυρίου Πέτρου Τατούλη και του βουλευτή Μεσσηνίας κ. Πέτρου Κωνσταντινέα, καθώς επίσης και οι εμπεριστατωμένες ομιλίες του αρχιμανδρίτη κυρίου Ευθύμιου Θεοδωρόπουλου, του δημάρχου Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Νίκα και της περιφερειακής συμβούλου  Μεσσηνίας, εντεταλμένης Τουρισμού κυρίας Μπούζα Αντωνίας. Και βέβαια των τριών άλλων εισηγητών: του γιατρού πνευμονολόγου κ. Τάκη Γεωργακόπουλου, του διευθυντή Β/ θμιας Εκπαίδευσης Καλαμάτας κ. Ιωάννη Πλατάρου και του διευθυντή Α/θμιας Εκπαίδευσης Καλαμάτας κ. Νικολάου Κλάδη.
Στο μήνυμά του ο μακαριότατος αρχιεπίσκοπος κύριος Ιερώνυμος τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Αν στην εποχή μας συνηθίσαμε, και ορθώς, να αναζητούμε το πνευματικό υπόβαθρο των επιφαινομένων κρίσεων, τότε ασφαλώς η διαπίστωση ότι το θέμα των αναβολικών είναι αποτέλεσμα της βαθιάς κρίσης του ανθρώπου είναι αληθινή». 

Στη ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ιδρυτικό μέλος της εταιρείας μας κύριος Γιάννης Πανούσης τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Το ντόπινγκ συγκρούεται με το αθλητικό ποινικό δίκαιο, την αθλητική συμπεριφορά και το φίλαθλο πνεύμα, την ηθική και τα ιδεώδη του αθλητισμού. 

Η ανοχή των αρχών, η δόξα των αθλητών, η προβολή των αθλητικών προϊόντων όχι μόνο κατασκευάζουν ψεύτικους ήρωες ή υπεράνθρωπους αλλά διαμορφώνουν και μια ψευτοπαιδεία όπου η ηθική αγανάκτηση και η ανομία εξαιρούνται και αντικαθίστανται από τη σκοπιμότητα των αθέμιτων μέσων και την ανωτερότητα της κρατικής αθλητικής πολιτικής. 

Εμπορευματοποίηση, ανταγωνισμός, μύθοι καταλήγουν σε αλλοτρίωση. Πολλοί πιστεύουν ότι η χρήση ουσιών πρέπει να είναι μόνο πειθαρχικό αδίκημα με αθλητικές κυρώσεις ακόμα κι αν έχει οικονομικό περιεχόμενο ή βλάπτει την υγεία του αθλητή να μετατρέπεται η χορήγηση σε ποινικό αδίκημα. 

Το έννομο αγαθό της γνησιότητας του αποτελέσματος των αθλητικών αγώνων μοιάζει να μην απασχολεί όλους.Αυτή είναι η ουσία του αθλητικού ιδεώδους;»

  Στο χαιρετιστήριο μήνυμά του ο υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κύριος Σταύρος Κοντονής ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΕΓΑΣ Κώστα Παναγόπουλου και του προέδρου της μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά» Γιώργου Κατσιμπάρδη, για τη διοργάνωση αυτής της Ημερίδας που έχει ως θέμα τον αγώνα για την καταπολέμηση των αναβολικών (…)
Η Πολιτεία οφείλει να παρέχει ενημέρωση και τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη και την καταπολέμησή του. Το ντόπινγκ μαζί με τη βία στα γήπεδα και την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι από τα βασικά θέματα που πρέπει να λύσει η κυβέρνηση.  Και σε αυτό το επίπεδο χρειάζεται η αμέριστη συνεργασία όλων φορέων που ασχολούνται με αυτά τα θέματα. 
Στο πλαίσιο αυτό θα αναβαθμιστεί το ΕΣΚΑΝ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί επαρκώς ώστε να μην χάσει την πιστοποίησή του και να λειτουργεί αποτελεσματικά. Ο δικός μας ρόλος ως πολιτείας είναι ν’ αναβαθμίσουμε το επίπεδο ελέγχων τακτικών και έκτακτων σε  όλους τους αθλητές».

Ανάλογο μήνυμα έστειλε και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης όπου μεταξύ άλλων σημειώνει τα εξής: «Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εξαρχής προσδιορίσαμε τον αθλητισμό ως βασική παράμετρο κοινωνικής συνοχής και στηρίζουμε εμπράκτως την προσπάθεια αποκέντρωσής και περιφερειοποίησής του.Πιστεύω, ωστόσο , ότι η χρήση αναβολικών συνιστά την μεγαλύτερη απειλή κατά του υγιούς αθλητισμού και πρωταθλητισμού και μόνο μέσα από σωστή και διαρκή ενημέρωση των αθλητών και όσων εμπλέκονται με τον αθλητισμό μπορούμε να θέσουμε τις βάσεις αντιμετώπισής της.»
 Στη συνέχεια στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Καλαμάτας κύριος Παναγιώτης Νίκας αφού αναφέρθηκε στην καταστροφική ζημιά που προκαλούν στην υγεία και τη ζωή των νέων παιδιών τα αναβολικά και ζήτησε από τις εθελοντικές Οργανώσεις, τις οικογένειες, τους γυμναστές και τους προπονητές να εξηγούν σε αυτά συνεχώς τους κινδύνους που εγκυμονούνται κατέληξε ως εξής:
«Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της εκδήλωσης με τίτλο «Η Νεολαία Πρωτοπορεί στον Αγώνα κατά των Αναβολικών», συγχαίρω όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίησή της και καλώ τα νιάτα μας, που είναι η ελπίδα του έθνους μας, να συνειδητοποιήσουν πως ο κόπος και η προσπάθεια με θεμιτά μέσα καταξιώνουν τον αγώνα για τη νίκη. Εκεί βρίσκεται η ομορφιά του αθλητισμού κι όχι στις ουσίες που «κτίζουν» ένα ψεύτικο σώμα, το οποίο θα καταρρεύσει σε μερικά χρόνια, προκαλώντας τεράστια ζημιά στο νέο ή τη νέα που επέλεξε το δρόμο των αναβολικών».

Στην κεντρική ομιλία του ο Γιώργος Κατσιμπάρδης έκανε μία σφαιρική ανάλυση του πώς ο πολιτισμός των Ελλήνων και ιδιαίτερα των κατοίκων της Ολυμπίας δημιούργησε την πανανθρώπινη αξία του ολυμπισμού, που γέννησε την ιδέα της συναδέλφωσης των ανθρώπων και των λαών και το αξίωμα του «ευ αγωνίζεσθαι» ∙ πώς όλα αυτά ¨χτυπήθηκαν¨ από τους Ρωμαίους αυτοκράτορες και ιδιαίτερα από το Θεοδόσιο Α΄ και Β΄ στην προσπάθειά τους να επιβάλλουν δια της βίας το χριστιανισμό, ενώ δύο αιώνες νωρίτερα ο Απόστολος Παύλος – θιασώτης του «ευ αγωνίζεσθαι» – αυτό το προσπαθούσε με τον ορθό λόγο, και πώς μετά την αναβίωση των ολυμπιακών αγώνων από τον Ντε Κουμπερντέν και το Βικέλα και για πενήντα χρόνια, οι ολυμπιακοί αγώνες που διεξήχθηκαν στην Αθήνα, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Λος Άντζελες και σε άλλες πόλεις, βάδιζαν στα χνάρια που είχαν χαραχθεί στην Αρχαία Ολυμπία.

Ολοκληρώνοντας ο κύριος Κατσιμπάρδης αναφέρθηκε διεξοδικά στις μεθόδους που χρησιμοποίησαν, από το 1950 και μετά, επιτήδειοι εκπρόσωποι πολυεθνικών εταιρειών και έπεισαν ορισμένους εκπροσώπους μεγάλων Διεθνών Αθλητικών Οργανισμών να προβάλλουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων, από τα ΜΜΕ, παρέχοντας σε αυτούς μέρος από τα τεράστια κέρδη τους. Με αυτόν τον τρόπο η εμπορευματοποίηση οδήγησε όχι μόνο στην επαγγελματοποίηση των αθλητών των πιο σημαντικών αθλημάτων αλλά έδωσε τη δυνατότητα σε ορισμένους Διεθνείς Οργανισμούς να διοργανώνουν αγώνες – τα ¨περίφημα¨ Diamond Mittings – με έπαθλα για τους νικητές πανάκριβα διαμάντια. Όπως είναι φυσικό εκατοντάδες αθλητές στρέφονται έτσι προς τα αναβολικά για να αποκτούν τις ¨πρόσθετες εκείνες δυνάμεις¨ που τους αναδεικνύουν νικητές σε βάρος των συναδέλφων τους.

Δείχνουν όλα αυτά ότι η ολυμπιακή ιδέα έχει καταβαραθρωθεί σε διεθνές επίπεδο (στο σημείο αυτό ο κ. Γιώργος Κατσιμπάρδης ανέφερε περιστατικά μεγάλων σκανδάλων στην Αμερική, τον Καναδά, τη Τζαμάικα, τη Γαλλία, τη Γερμανία και πολλές άλλες χώρες), έκανε δε τη διαπίστωση ότι η φορά των πραγμάτων ελάχιστες ελπίδες αφήνει να επιστρέψουν οι χώρες αυτές στον υγιή αθλητισμό.

Όσον αφορά την Ελλάδα εκτίμησε ότι η πρωτοβουλίες όπως της εταιρείας ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨ για τη σωστή ενημέρωση στα Πανεπιστήμια, τα Λύκεια και τα Γυμνάσια και βέβαια τους Αθλητικούς Συλλόγους, καθώς επίσης και πρωτοβουλίες της Πολιτείας για την ενίσχυση του ΕΣΚΑΝ, της ΕΟΕ και όλων των Αθλητικών Ομοσπονδιών που δημόσια έχουν ταχθεί κατά της μάστιγας των αναβολικών, μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα, που ήδη παρατηρούμε να εμφανίζονται στο Στίβο.

Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος:
«Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή χαιρετίζω την εκδήλωσή σας. Έχετε την αγάπη μου και την ευλογία μου και είμαι βέβαιος ότι τα πορίσματα και οι προβληματικές που θα διατυπωθούν από τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις κατά της μάστιγας των αναβολικών θα επιδράσουν θετικά στους νέους μας που ασχολούνται με τον αθλητισμό και προάγουν το ολυμπιακό ιδεώδες».

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κωνσταντινέας:
«Χαιρετίζω την πολύ σημαντική αυτή πρωτοβουλία του ΣΕΓΑΣ και της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αθλητισμός χωρίς Αναβολικά», για την πραγματοποίηση  της ημερίδας αυτής, που αφορά στη μάστιγα των αναβολικών, η οποία πληγώνει ακόμα τον αθλητισμό της χώρας μας. Δυστυχώς, το «ευ αγωνίζεσθαι» έχει θυσιαστεί για την αθλητική καταξίωση, την επίτευξη διακρίσεων και την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, ενώ τα πρότυπα για τα νέα παιδιά έχουν ξεφύγει από τα επιθυμητά. Τα αναβολικά υπάρχουν και η χρήση τους αποδεικνύει τις λανθασμένες προπονητικές μεθόδους που εφαρμόζονται, με αποτέλεσμα να χάνεται το πραγματικό νόημα του αθλητισμού. Μονόδρομος, οι οργανωμένες ενέργειες ενημέρωσης από την οικογένεια, τους αθλητικούς συλλόγους, τα σχολεία, ώστε τα παιδιά να αποκτούν γερά θεμέλια και να διδάσκονται την ουσιαστική βάση του αθλητικού ιδεώδους, της ολυμπιακής ιδέας. Συγχαίρω τους εμπνευστές, τους διοργανωτές και τους ομιλητές της ημερίδας αυτής και εύχομαι καλή επιτυχία». 

Η πρόεδρος του ΕΣΚΑΝ Χαρά Σπηλιοπούλου τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Σκοπός των Προγραμμάτων αντιντόπινγκ είναι:

Η εξασφάλιση στους καθαρούς αθλητές ίσων συνθηκών συναγωνισμού, ώστε να γεύονται τους καρπούς της προσπάθειά τους.

Η συχνότητα ελέγχων: Πριν από 20 χρόνια γίνονταν ελάχιστοι έλεγχοι. Σήμερα οι έλεγχοι αντιντόπινγκ είναι στην καθημερινότητα των αθλητών, πολλοί μάλιστα από αυτούς γίνονται αιφνιδιαστικά χωρίς προειδοποίηση. Σημειώνω εδώ ότι ο έλεγχος σε έναν αθλητή ή σε μία αθλήτρια δεν σημαίνει ότι είναι και ύποπτοι.

Ο καθαρός αθλητής δεν δέχεται τη μετατροπή του σε πειραματόζωο, δεν ρισκάρει την αξιοπρέπεια και την ακεραιότητά του, για την επίτευξη ενός στόχου (ρεκόρ, μεταλλίου κ.τ.τ.) Επίσης ο καθαρός αθλητής αντιλαμβάνεται ότι τα αβέβαια και βραχυπρόθεσμα οφέλη από το ντόπινγκ είναι πολύ μικρά σε σχέση με τις σίγουρες μακροχρόνιες συνέπειες των τοξικών ουσιών, ενώ παράλληλα αντιλαμβάνεται το ρόλο του ως κοινωνικού προτύπου.

Η ανάγκη για αθλητική δεοντολογία και εκπαίδευση επιβάλει να δίνουμε βάρος στα θέματα υγείας των αθλητών, στις διαδικασίες ελέγχου ντόπινγκ, ενώ παράλληλα χρειάζεται πριν από τους αθλητές να εκπαιδεύονται οι δάσκαλοι, οι γονείς και οι προπονητές.

Ο πρωταθλητισμός έχει ημερομηνία λήξης και αυτό που τελικά μένει είναι η υστεροφημία του καθενός».

Ο  αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ  Γιάννης Σταματόπουλος είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Κατ’ αρχήν, να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της εταιρείας «Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά» κ. Γιώργο Κατσιμπάρδη, συνάδελφο στο Δ.Σ. και Επίτιμο Πρόεδρο ΣΕΓΑΣ, καθώς και το Διοικητικό της Συμβούλιο, για την ευκαιρία που μου δίνουν, μέσα από αυτήν την ημερίδα, να εκθέσω τις απόψεις μου στο πάντα επίκαιρο ζήτημα της αντιμετώπισης του ντόπινγκ στον αθλητισμό.

Ο αθλητισμός και ιδιαίτερα ο αθλητισμός υψηλών επιδόσεων στη χώρα μας, δυστυχώς έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από περιπτώσεις κορυφαίων αθλητών, οι οποίοι βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών (…)

Ο ΣΕΓΑΣ έχει προτείνει στην πολιτεία σειρά συγκεκριμένων μέτρων και ενεργειών όπως:

Επανίδρυση Ε.Κ.Α.Ε.Τ., εξοπλισμός και στελέχωση με ειδικούς επιστήμονες για την παροχή σύγχρονων υπηρεσιών και μέσων επιστημονικής υποστήριξης.

Χρηματοδότηση, στήριξη και σύνδεση εργομετρικών και λοιπών επιστημονικών εργαστηρίων και κέντρων των Τ.Ε.Φ.Α.Α. με το Ε.Κ.Α.Ε.Τ. και τις αθλητικές ομοσπονδίες για τη δημιουργία Πανελλαδικού Δικτύου Υποστήριξης Αγωνιστικού Αθλητισμού.

Χρηματοδότηση από την πολιτεία προγράμματος υποστήριξης αθλητών υψηλών επιδόσεων σε ειδικά εργομετρικά και επιστημονικά κέντρα του εξωτερικού, μέχρι να αποκτήσει και η χώρα μας.

Πιστοποίηση όλων των σκευασμάτων με συμπληρώματα διατροφής από τον Ε.Ο.Φ. η άλλο αρμόδιο φορέα, ώστε να είναι ασφαλή για όλους τους αθλούμενους και χωρίς απαγορευμένων ουσιών στη σύσταση τους.

Λήψη κάθε άλλου σκευάσματος ή φαρμάκου ΜΟΝΟ από τα φαρμακεία, ΜΟΝΟ με συνταγή γιατρού και με την υποχρέωση να προσκομίζουν αθλητές και προπονητές, αν αυτό ζητηθεί, τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Καθιέρωση κινήτρων, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με την παροχή ή τη διευκόλυνση στη μόρφωση των αθλητών, γεγονός που ισχύει σε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο και κυρίως στις ΗΠΑ. Να σημειώσουμε και την προσπάθεια του ΣΕΓΑΣ για εξασφάλιση υποτροφιών στους αθλητές του από ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς φορείς του εσωτερικού.

Εξορθολογισμός των κινήτρων για την επαγγελματική αποκατάσταση των πρωταθλητών και όχι κατάργησή τους, όπως τείνει να συμβεί σήμερα, με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων ντόπινγκ τα τελευταία χρόνια».

Ο γιατρός πνευμονολόγος Τάκης Γεωργακόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Καλημέρα, στην νεολαία της Καλαμάτας και σε όσους παρευρίσκονται στην ημερίδα που διοργανώνει η μη κερδοσκοπική εταιρεία ''Αθλητισμός χωρίς αναβολικά'' που έχει ως ''ψυχή'' της, τον αγαπητό πρώην πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κ. Γιώργο Κατσιμπάρδη. 
Επιμένω να αναφέρω σε κάθε ομιλία μου, την άποψη του παλιού μας καθηγητή Φαρμακολογίας Δ. Βαρώνου ότι, ''...οι αθλητές είναι υγιείς οργανισμοί. Έτσι η χρήση φαρμακολογικών ουσιών αφού δεν σκοπεί σε θεραπευτική ένδειξη, είναι κατάχρηση'' (Το ΒΗΜΑ , 1985) (…)Αυτή την κατάχρηση πρέπει να την αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά, προς όφελος της νεολαίας μας και μαζί με την ίδια την αθλούμενη νεολαία μας. 
Έτσι ο τίτλος της ημερίδας θα πρέπει να συμπληρωθεί με την διατύπωση, ''Η Νεολαία πρέπει να Πρωτοπορεί στον Αγώνα κατά των Αναβολικών'' (…) Εμείς οι γιατροί δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, ούτε βέβαια η πολιτεία μπορεί να στρουθοκαμηλίζει, όπως γίνεται τόσα χρόνια. (…) Οι βλάβες από τα φάρμακα είναι πολλές. Άλλοι αθλητές τις γνωρίζουν, άλλοι αδιαφορούν γι αυτές. Πιό επικίνδυνες καταστάσεις δημιουργούνται από τα λεγόμενα ''συμπληρώματα διατροφής'' που περιέχουν προσμίξεις απαγορευμένων ουσιών ενώ το μέλλον μας επιφυλάσσει δυσάρεστες ''εκπλήξεις'' από την χρήση του γενετικού doping. Ο αγώνας ενάντια στη χρήση φαρμακολογικών ουσιών είναι επίπονος και μακρόχρονος.  Στις κατευθύνσεις της UNESCO περιλαμβάνονται η πρόληψη και η εκπαίδευση όχι μόνο των αθλητών αλλά και όσων εμπλέκονται στην αθλητική διεργασία. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ρόλος του γιατρού ''προκαταβολικά'' θα ‘λεγα, αν χορηγεί στους αθλητές, φάρμακα επικίνδυνα, φάρμακα χωρίς ένδειξη, φάρμακα σε υγιείς οργανισμούς. Θεωρώ όμως ότι ο ρόλος του γιατρού είναι κοινωνικός και σε αυτή τη βάση οφείλει να προφυλάσσει, να ενημερώνει και να αποτρέπει με τον θετικό του λόγο τους νέους αθλητές και αθλήτριες, από την χρήση φαρμακολογικών ουσιών.  Μόνο έτσι θα καταφέρει να τους απεγκλωβίσει από τα γρανάζια του αθλητικού συστήματος ... από τον φαρμακογενή αθλητισμό...»
Ο διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Γιάννης Πλατάρος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Από το 1990 που ήμουν Πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης του Εθνικού Σταδίου Μεσσήνης και του Κλειστού Γυμναστηρίου, είχα αγγαρέψει  ένα φίλο μου εκ Μεσσήνης  ζωγράφο τον κ. Παναγιωτόπουλο,  να φιλοτεχνήσει επιγραφές για μηνύματα του τύπου ότι «ο αθλητισμός απομακρύνει την νεολαία από τα ναρκωτικά» Μετά από χρόνια, όπου έμαθα ότι όχι μόνο οι πρωταθλητές αλλά και οι κοινοί θνητοί, όταν  απλώς αθλούνται, έχουν στο πίσω μέρους του κεφαλιού τους τον πρωταθλητισμό, αισθάνθηκα άσχημα, διότι ήδη παγκοσμίως έρχονταν τα πρώτα μηνύματα για ευρύτατη χρήση ουσιών από όλα τα  στρώματα αθλητών, όλων των αθλημάτων. Μήπως ήμουν και ‘γω ακούσιος προαγωγός μιας γάγγραινας που εξαπλωνόταν σε όλο τον Πλανήτη βοηθούσης και την τεχνολογίας.Αργότερα παρακολούθησα την εξέλιξη από  εφήβου ενός μικρού μαθητή από την Μεσσήνη, του Λούη Τσάτουμα, ο οποίος υπήσχετο μεγάλη εξέλιξη. Ο προπονητής του ο κ. Μπιζύμης μου μετέφερε τα καλύτερα. Ενθουσιαζόμενος και ‘γω  είπα στον τότε Δήμαρχο Μεσσήνης  αείμνηστο Παύλο Πτωχό να βραβεύσουν το παιδί, μάλιστα και ο Λυκειάρχης του ο κ. Θανάσης Τσιμόγιαννης είχε βγάλει μια αίθουσα διδασκαλίας «αίθουσα Λούη Τσάτουμα». Δυστυχώς δεν ήμουν στην τότε βράβευση τώρα όμως έχω την τιμή να παρίσταμαι».

Ο διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Νικόλαος Κλάδης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Αποτελεί κοινό τόπο η διαπίστωση ότι τα αθλητικά ιδεώδη που οδηγούν στο "ευ αγωνίζεσθαι" είναι συγγενικά προς τα κοινωνικά ιδεώδη. Η ευγενής άμιλλα είναι συγγενής προς την κοινωνική ζωή που διέπεται από τον αλληλοσεβασμό, την ανοχή στη διαφορετικότητα / την αποδοχή του «άλλου», την συνεργατικότητα, τη δημοκρατικότητα, την κοινωνική ευημερία, που απορρέει από την καλώς οργανωμένη πολιτεία. Η εκπαίδευση, και φυσικά και η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπου ο αυριανός πολίτης αλλά και ο αυριανός αθλητής είναι στα "ξεκινήματά του",  διαπνέεται σε όλα της επίπεδα, σε όλα της τα διδακτικά αντικείμενα, σε όλες τις σχολικές δραστηριότητες, σε όλη της την κουλτούρα από τα ιδεώδη αυτά. Οι μαθητές μαθαίνουν θεωρητικά τις αξίες που διέπουν την πολιτειακή, κοινωνική, πολιτισμική ζωή και πρακτικά ασκούνται να διαβιούν με αυτές στο σχολείο και τις εργασίες τους. Έτσι καταγράφεται συνοπτικά η σύνδεση του "καθαρού αθλητισμού" με την εκπαίδευση. Μια σχέση που ξεκινάει από το γενικό και φτάνει στο ειδικό. Η σύνδεση του αθλητισμού χωρίς μη επιθυμητές πρακτικές και ουσίες με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση γίνεται, λοιπόν, διαμέσου μιας αλυσιδωτής συνάρτησης αξιών που ξεκινούν από τις ανθρωπιστικές ιδέες, τη δημοκρατικότητα, την ιδιότητα του πολίτη και φθάνουν στις καθημερινές πρακτικές, στις συναλλαγές μας με τους γύρω μας και βέβαια στην παρουσία μας σε αθλητικά γεγονότα και άλλες καταστάσεις ανταγωνισμού».

               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog