Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Εμείς εδώ ακόμα ανοίγουμε γούβες...

Από το 1998 λειτουργεί η εταιρία διαχείρισης απορριμμάτων στη Μακεδονία, με τη συμμετοχή πέντε δήμων.


Το μακρύ ταξίδι των απορριμμάτων μας στη Μακεδονία... 
Κατόπιν αιτήματος το οποίο υποβλήθηκε από τον Δήμο Τρίπολης προς την ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ, δηλαδή την εταιρία Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας, για την μεταφορά 5.000 τόνων απορριμμάτων του δήμου μας, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας εκεί στον Βορρά αποφάσισε να αποδεχθεί το αίτημα και να υποδεχθεί τους 5.000 τόνους δικών μας απορριμμάτων προς ταφή στον ΧΥΤΑ Δυτικής Μακεδονίας, όπως δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια.

Η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ έχει ως αντικείμενο τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη λειτουργία του ΟΣΔΑ Δυτικής Μακεδονίας. Μέτοχοί της είναι οι Δήμοι Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης και Πτολεμαΐδας και οι Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) των τεσσάρων Νομών της Δυτικής Μακεδονίας.

Δηλαδή, οι δήμοι εκεί ψηλά, πριν από πολλά χρόνια εκμεταλλεύτηκαν τα διαθέσιμα μέσα τους -και το κυριότερο ενώθηκαν για αυτόν τον σκοπό- και έφτιαξαν έναν χώρο όπου νοικοκυρεμένα διαχειρίζονται τα απορρίμματά τους. Και όχι μόνον αυτό, δέχονται και τα απορρίμματα δήμων που δεν ξέρουν τι να τα κάνουν και, αντί να τα εκμεταλλεύονται, όπως ορίζεται, σε επίπεδο δήμου, ανοίγουν ακόμα γούβες και ψάχνουν λύσεις-φερετζέδες με προσωρινή απόθεση, ύστερα από τόσα χρήματα που έχουν περάσει από τα χέρια τους για αυτόν τον σκοπό.

Όπως πληροφορούμαστε από τον διαδικτυακό τόπο της εταιρίας, η εταιρία αναλαμβάνει τη μηχανική αποκομιδή, τη μεταφόρτωση, την ανάκτηση και ανακύκλωση, τη μηχανική επεξεργασία και και αξιοποίηση, την υγειονομική ταφή, αλλά και τη διαχείριση ειδικών απορριμμάτων.

Πώς ακούγονται αυτά στα αφτιά μας; Παράδεισος. Ωστόσο, οι δήμαρχοι εκεί δούλεψαν εν ομονοία και αξιοποίησαν κάθε διαθέσιμο μέσο, δημιουργώντας μια εταιρία που μπορεί να διαχειριστεί τα απορρίμματα και να κερδίζει από αυτά. Στην απόφαση, αναφέρεται ότι θα δεχτούν τα απορρίμματα του Δήμου Τρίπολης με 25 ευρώ ανά τόνο, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ -και γύρευε πόσα θα μας κοστίσουν τα μεταφορικά.

Όταν θα έπρεπε ο Δήμος Τρίπολης να έχει ήδη δημιουργήσει τους δικούς του φορείς, και να μην έχει ανάγκη κανέναν, και να μην κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κάθε τρεις και λίγο, και να βγάζει χρήματα από τα απορρίμματά μας, αντί να ξεζουμίζεται οικονομικά με το να πληρώνει πρόστιμα και μεταφορικά προς την Κοζάνη ή οπουδήποτε αλλού, σήμερα στον δήμο μας για πολλοστή φορά φτάνει ο κόμπος στο χτένι και λαμβάνονται αποφάσεις-μπαλώματα για ένα πρόβλημα δίχως τέλος που πλήττει τη δημόσια υγεία και τη δημόσια εικόνα μας και δεν προσιδιάζει στον πολιτισμό μας.

Όταν θα έπρεπε να έχει δοθεί μόνιμη λύση, για χρόνια παλαιότερες δημοτικές αρχές χρησιμοποιούσαν το Πλάτωμα, για δικούς τους λόγους, δεχόμενες απορρίμματα από όλη την Πελοπόννησο, αντί να καθήσουν και να δουλέψουν για μια καθαρή και πραγματικά ανταποδοτική οριστική λύση.

Πηγή:
arcadiaportal.gr

1 σχόλιο:

  1. Τι Λωζανη τι Κοζανη... Τι ορυχεια Κοζανης τι ορυχεια Μεγαλοπολης... Ωραια την πανε τη δουλεια, κατα το συστημα, απο την τροικα στους θεσμους. Η μεγαλοπολη ειναι η πιο περιζητητη παρθενα, χρονια παλευουν να την π...ν λογης λογης παρατρεχαμενοι, αντε να τελειωσουμε με αυτη την ιστορια, να βγει και κανα φραγκο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog