Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015

Μια σταγόνα σοφίας κάθε μέρα


Osho

Μόνο οι άνθρωποι που 
υποφέρουν από σύνδρομο κατωτερότητας 
θέλουν να 
εντυπωσιάσουν τους άλλους. 

Ένας 
πραγματικά 
ανώτερος 
άνθρωπος 
δεν συγκρίνει τον εαυτό του 
με κανέναν άλλο. 


Osho (Bhagwan Shree Rajneesh
(1931-1990 , Ινδός γκουρού)

Όσσο (Μπαγκουάν Σρι Ραζνίς)
Ήταν Ινδός μυστικιστής φιλόσοφος και πνευματικός διδάσκαλος που κέρδισε διεθνή αναγνώριση. Το πραγματικό του όνομα ήταν Τσάντρα Μοχάν Ζαΐν (Chandra Mohan Jain) αλλά έγινε γνωστός με το όνομα Μπαγκουάν Σρι Ραζνίς (Bhagwan Shree Rajneesh), το οποίο άλλαξε σε Όσσο (Osho) το 1989.

Δίδαξε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Τζαμπαλπούρ πριν ιδρύσει την κοινότητά του στην Πούνα της Ινδίας. Σύντομα η Κοινότητα εξελίχθηκε στο πιο διάσημο σημείο συνάντησης για χιλιάδες αναζητητές που θέλουν να βιώσουν την εμπειρία του διαλογισμού και της εσωτερικής μεταμόρφωσης. 

Η "Sunday Times" τον έχει χαρακτηρίσει ως έναν από τους 1.000 δημιουργούς του 20ου αιώνα, ενώ η εφημερίδα "Sunday Midday" της Ινδίας ως έναν από τους δέκα ανθρώπους -που μαζί με τον Γκάντι, τον Νεχρού και τον Βούδα- έχουν αλλάξει το πεπρωμένο της Ινδίας.

Η διδασκαλία του επικεντρώθηκε στη σημασία του διαλογισμού, στην αγάπη στη δημιουργικότητα και στην ευδαιμονία. Οι απόψεις του για τη σεξουαλικότητα έγιναν αιτία να του κολλήσουν το παρατσούκλι "ο γκουρού του σεξ". 

Το 1981 εγκαταστάθηκε στο Όρεγκον των ΗΠΑ όπου οι οπαδοί του ίδρυσαν μια διεθνή κοινότητα με το όνομα Ρατζνισπουράμ αλλά αργότερα απελάθηκε.

Σχετικά με το έργο του, ο ίδιος ο Όσσο έχει πει ότι βοηθάει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη γέννηση ενός καινούργιου είδους ανθρώπου. Αυτός ο καινούργιος άνθρωπος, που τον είχε χαρακτηρίσει ως ο «Ζορμπάς ο Βούδας», είναι ικανός να χαίρεται και τις γήινες απολαύσεις του Έλληνα Ζορμπά και τη σιωπηλή γαλήνη ενός Γκωτάμα Βούδα.

Δεν έγραψε βιβλία, αλλά μετά το θάνατό του οι μαθητές του εξέδωσαν περισσότερο από 600 βιβλία μεταφρασμένα σε παραπάνω από 40 γλώσσες.

4 σχόλια:

 1. Απαντήσεις
  1. Πού είσαι ρε φίλε? Στο Facebook?
   Κάνε μας και ένα tweet...

   Διαγραφή
 2. O ΗΛΙΘΙΟΣ ΤΩΝ - 12:22 π.μ. ΕΙΝΑΙ ΚΛΑΣΙΚΟ ΠΑΡΆΔΕΙΓΜΆ ΤΟΥ ΑΘΡΟΥ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΣΟΥ ΚΟΙΤΑΖΕΣ ΟΤΑΝ ΕΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ;
   ΗΛΙΘΙΕ.

   Διαγραφή

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog