Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Η Πρόεδρος της Βουλής κατέθεσε Πρόταση για την επανασύσταση, επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών

Η Πρόεδρος της Βουλής κατέθεσε Πρόταση
για την επανασύσταση, επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών



Πρόταση για την επανασύσταση, επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα κατέθεσε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, χθες 8 Μαρτίου 2015.

Η Πρόταση της Προέδρου της Βουλής θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Σώματος, σε ειδική ημερήσια διάταξη, σύμφωνα με το άρθρο 44 του Κανονισμού της Βουλής, αύριο Τρίτη 10 Μαρτίου 2015, ώρα 19.30΄.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Αθήνα, 9 Μαρτίου 2015

Η Πρόεδρος της Βουλής κατέθεσε Πρόταση για την επανασύσταση, επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών

Πρόταση για την επανασύσταση, επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα κατέθεσε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, χθες 8 Μαρτίου 2015.

Η Πρόταση της Προέδρου της Βουλής θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Σώματος, σε ειδική ημερήσια διάταξη, σύμφωνα με το άρθρο 44 του Κανονισμού της Βουλής, αύριο Τρίτη 10 Μαρτίου 2015, ώρα 19.30΄.

Ακολουθεί ολόκληρη η πρόταση της Προέδρου της Βουλής:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΒΟΥΛΗΣ
Αριθμ. πρωτ.:  699    
Ημερ.: 08/03/2015    

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
(Κατά το άρθρο 44 ΚτΒ)
«Για την επανασύσταση, επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα- Διεκδίκηση Οφειλομένων Αποζημιώσεων, Επανορθώσεων, της Αποπληρωμής του Αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου και της Επιστροφής των Κλεμμένων Αρχαιολογικών Θησαυρών»

Οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό από τις θηριωδίες και τις καταστροφές που διέπραξαν οι ναζιστικές δυνάμεις επί Γερμανικής Κατοχής, από τον σφετερισμό αρχαιολογικών θησαυρών από τις κατοχικές δυνάμεις αλλά και από το αναγκαστικό δάνειο που υποχρεώθηκε να δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος στο Τρίτο Ράιχ συγκροτούν απαράγραπτη υποχρέωση, χρέος ιστορικό, ηθικό, νομικό και οικονομικό προς τον λαό μας, αλλά και προς την ανθρωπότητα.

Τα εγκλήματα του Γ' Ράιχ κατατάσσονται στα ειδεχθέστερα εγκλήματα που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα: γενοκτονία (ένα έγκλημα που για πρώτη φορά προβλέφθηκε το 1948 για να φωτογραφίσει το μέγεθος της εγκληματικότητας των Ναζί), εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου. Απαράγραπτα κατά το διεθνές δίκαιο και ανεξίτηλα χαραγμένα στην συλλογική ιστορική μνήμη των λαών.

Ο Ελληνικός λαός, λόγω της σθεναρής, εμβληματικής Αντίστασης που προέβαλε, υπέστη ανηλεή αντίποινα, εξόντωση, εκτελέσεις, πείνα, δυστυχία, καταστροφή των υποδομών της χώρας, σύληση των αρχαιοτήτων και ταπεινωτική υποχρέωση σε αναγκαστικό δανεισμό 
των δυνάμεων κατοχής. Οι μαρτυρίες των θηριωδιών και των εκτελέσεων αλλά και οι απανταχού τόποι μνήμης θυμίζουν στους νεότερους το Έπος της Αντίστασης αλλά και την ανεπούλωτη πληγή που άφησαν στη χώρα τα δεινά και οι δυνάστες του β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο, επισημαίνοντας την ολιγωρία των Κυβερνήσεων να διεκδικήσουν αυτό το ιστορικό χρέος, κινητοποιήθηκε ήδη από το 2012 προκειμένου να οργανωθεί συγκροτημένα και κοινοβουλευτικά η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα.

Οι Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, μετά από 2 κοινές συνεδριάσεις τους στις 20 και 28 Μαρτίου 2012, κατέληξαν στο κοινό συμπέρασμα για την ανάγκη διεκδίκησης αυτών των γερμανικών οφειλών.

Τον Σεπτέμβριο 2012, με την από 25/9/2012 επιστολή του, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και σημερινός Πρωθυπουργός κύριος Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον τότε Πρόεδρο της Βουλής κύριο Ευάγγελο Μεϊμαράκη την κατ άρθρο 44 του Κανονισμού της Βουλής σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων «με αρμοδιότητα να συγκεντρωθούν και να τεκμηριωθούν με οργανωμένο τρόπο τα αδιαμφισβήτητα ιστορικά στοιχεία που θα καταστήσουν την ελληνική επιχειρηματολογία ικανή να διεκδικήσει τα οφειλόμενα και να συστρατεύσει και άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις σε αυτήν την προσπάθεια».

Ακολούθησε, τον Οκτώβριο 2012, η από 10/10/2012 επίκαιρη επερώτηση με θέμα «Οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα» που υπέβαλαν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ οι τότε βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Μανώλης Γλέζος, ο οποίος είχε και τη σχετική πρωτοβουλία,

Αγαθοπούλου Ειρήνη, Αθανασίου Νάσος, Αλεξόπουλος Αποστόλης, Αμανατίδης Γιάννης, Αμμανατίδου Λίτσα, Αποστόλου Βαγγέλης, Βαλαβάνη Νάντια, Βαμβακά Τζένη, Βούτσης Νίκος, Γάκης Δημήτρης, Γελαλής Δημήτρης, Γερμανίδης Θανάσης, Γεροβασίλη Όλγα, Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Έφη, Δερμιτζάκης Κώστας, Διακάκη Μαρία, Διαμαντόπουλος Βαγγέλης, Διώτη Ηρώ, Δούρου Ρένα, Αρίτσας Θοδωρής, Δριτσέλη Παναγιώτα, Ζαχαριάς Κωνσταντίνος, Ζειμπέκ Χουσείν, Ζερδελής Γιάννης, Θεοπεφτάτου Αφροδίτη, Καλογερή Αγνή, Κανελλοπούλου Μαρία, Καρά-Γιουσούφ Αιχάν, Κατριβάνου Βασιλική, Καφαντάρη Χαρούλα, Κοδέλας Δημήτρης, Κοντονής Σταύρος, Κουράκης Τάσος, Κουρουμπλής Παναγιώτης, Κριτσωτάκης Μιχάλης, Κωνσταντοπούλου Ζωή, Κυριακάκης Βασίλης, Λαφαζάνης Παναγιώτης, Μεικόπουλος Αλέξανδρος, Μητρόπουλος Αλέξης, Μιχαλάκης Νίκος, Μπάρκας Κώστας, Ξανθός Ανδρέας, Ουζουνίδου Ευγενία, Παναγούλης Στάθης, Πάντζας Γιώργος, Πετράκος Θανάσης, Σακοράφα Σοφία, Σαμοίλης Στέφανος, Σταθάς Γιάννης, Σταμπουλή Αφροδίτη, Στρατούλης Δημήτρης, Συρμαλένιος Νίκος, Τατσόπουλος Πέτρος, Τριανταφύλλου Μαρία, Τσουκαλάς Δημήτρης, Φωτίου Θεανώ, Χαραλαμπίδου Δέσποινα, Χατζηλάμπρου Βασίλης.

Η επίκαιρη επερώτηση συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στην συνεδρίαση της 24ης Απριλίου 2013 και καταγράφηκε κοινή βούληση και δέσμευση Βουλής και Κυβέρνησης για διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Με την από 4 Φεβρουαρίου 2014 επιστολή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος επανέφερε το ζήτημα και το αίτημα της σύστασης της διακομματικής Επιτροπής διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, σύμφωνα και με το εκκρεμές μέχρι τότε αίτημα του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, που αναγόταν στον Σεπτέμβριο 2012, αλλά και τις προηγηθείσες συνεδριάσεις των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων (Μάρτιος 2012-ΙΔ' Βουλευτική Περίοδος) και την μεσολαβήσασα συζήτηση στην Ολομέλεια, επί της Επίκαιρης Επερώτησης των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Απρίλιος 2013-ΙΕ Βουλευτική Περίοδος).

Η πρόταση του Προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έγινε ομόφωνα αποδεκτή από την Ολομέλεια της Βουλής στη συνεδρίαση της 27ης Φεβρουαρίου 2014, οπότε και εισήχθη από τον Πρόεδρο της Βουλής.

Ακολούθησε η από 21 Μαρτίου 2014 (αρ. πρωτ. 2642, αρ. διεκπ 1755) Απόφαση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, με την οποία συστήθηκε Διακομματική Επιτροπή κατά το άρθρο 44 του Κανονισμού της Βουλής «για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων».

Η Επιτροπή, υπό την Προεδρία του βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Τζαβάρα, με Αντιπρόεδρο τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζο και, εν συνεχεία (μετά την παραίτηση του Μ. Γλέζου, λόγω της υποψηφιότητάς του ως Ευρωβουλευτή), τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, πραγματοποίησε 9 συνολικά συνεδριάσεις, άκουσε ειδικούς και ακαδημαϊκούς, συγκέντρωσε πολύτιμο υλικό από αρμόδιες υπηρεσίες και, πριν την διάλυση της Βουλής, προγραμμάτιζε εξωστρεφείς δράσεις (επαφές και επικοινωνίες με Κοινοβούλια της Ευρώπης και το Ευρωκοινοβούλιο), αλλά και διεθνή γεγονότα στη χώρα μας και, ειδικότερα:

1)    Εκδήλωση- ομιλία του Προέδρου του Ιταλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου Καθηγητή Giuseppe Tesauro, με εισήγηση του οποίου εκδόθηκε η υπ' αρ. 238/2014 Απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που επανατοποθετεί το ζήτημα των απαιτήσεων για πολεμικές αποζημιώσεις υπό το φως της συνταγματικής επιταγής για πλήρη και αποτελεσματική δικαστική προστασία, που περιέχεται και διαπνέει τα σύγχρονα ευρωπαϊκά συντάγματα και τα ευρωπαϊκά κείμενα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

2)    Διεθνές συνέδριο, με αντικείμενο την διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων παγκόσμιας εμβέλειας

Η Επιτροπή, εν αναμονή και στοιχείων που είχε ζητήσει από υπηρεσίες και φορείς, ζήτησε προθεσμία για την κατάθεση της Εκθέσεώς της έως τις 31 Μαρτίου 2015, αντί της αρχικής προθεσμίας της 31ης Δεκεμβρίου 2014, ενώ μέλη της εξέφρασαν τη γνώμη ότι η Επιτροπή θα πρέπει να είναι ενεργή όσο θα είναι ενεργές οι αξιώσεις του ελληνικού δημοσίου και του ελληνικού λαού έναντι του γερμανικού κράτους για τις οφειλές από την κατοχή και τη ναζιστική θηριωδία.

Με την διάλυση της Βουλής, την διενέργεια Εθνικών Εκλογών και την Ανάδειξη της Νέας Βουλής της παρούσης, ΙΣΤ' Βουλευτικής Περιόδου, το ζήτημα της επανασύστασης, επανασυγκρότησης και αναβάθμισης της Επιτροπής τέθηκε ως ηθικό, εθνικό και ιστορικό χρέος, που το Κοινοβούλιο καλείται να αναλάβει ξανά και να φέρει εις πέρας (βλ. και 6/2/2014 Ομιλία της Προέδρου της Βουλής αμέσως μετά την εκλογή της, αλλά και την από 6/2/2015 με αρ. πρωτ. 5 Επιστολή του Βουλευτή Γιάννη Σταθά προς τον Πρωθυπουργό, την Πρόεδρο της Βουλής, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Δικαιοσύνης σε σχέση με την εκτέλεση της υπ' αρ. 137/1997 Απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, που κατέστη αμετάκλητη με την υπ' αρ. 11/2000 Απόφαση της Ολομελείας του Αρείου Πάγου και την από 27/2/2015 Επιστολή του ανωτέρω βουλευτή με αντικείμενο την ανασύσταση της Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων).

Επειδή, σύμφωνα με τα ανωτέρω, η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς το Ελληνικό Δημόσιο και τον Ελληνικό Λαό συνιστά, αναντίρρητα, εθνικό ζήτημα.

Επειδή αποτελεί πανθομολογούμενη παραδοχή η ανάγκη ενεργοποίησης και του Κοινοβουλίου στην υπόθεση αυτή.

Για τους λόγους αυτούς

Προτείνω

-την επανασύσταση της Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών (πολεμικών αποζημιώσεων, επανορθώσεων, αποπληρωμής του κατοχικού δανείου, επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών), με αρμοδιότητα τη συνέχιση και ολοκλήρωση της συγκέντρωσης και τεκμηρίωσης, με οργανωμένο τρόπο, των αδιαμφισβήτητων ιστορικών στοιχείων που θα ενισχύσουν αποτελεσματικά την ελληνική επιχειρηματολογία για τη διεκδίκηση των οφειλομένων και τη συστράτευση και άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων και διεθνών οργανισμών σε αυτήν την προσπάθεια, συμπεριλαμβανομένης της, προς το σκοπό αυτό πραγματοποίησης επαφών με άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και με το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και με ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα που έχουν αντιμετωπίσει ανάλογες περιπτώσεις, καθώς και της διοργάνωσης συνεδρίων και διαλέξεων για το ζήτημα αυτό

-τη συγκρότησή της με συμμετοχή της Προέδρου της Βουλής και των Αντιπροέδρων της Βουλής (κατά το πρότυπο της Επιτροπής του άρθρου 49Α ΚτΒ) ή των αναπληρωτών τους και με μέριμνα για αναλογική εκπροσώπηση όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και τουλάχιστον ενός βουλευτή από κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα, σύμφωνα με τους ειδικότερους ορισμούς του Κανονισμού της Βουλής.

-την μη εφαρμογή του άρθρου 37 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής για τις συνεδριάσεις της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι και τα μέλη της Επιτροπής της προηγούμενης περιόδου αποφάσισαν η συμμετοχή τους να είναι άνευ αποζημιώσεως.

-τον ορισμό της 15ης Ιουλίου 2015 ως προθεσμίας υποβολής του πρώτου πορίσματος της Επιτροπής, με δυνατότητα εντεύθεν ανανέωσης της εντολής και της θητείας της

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog