Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Κατρούγκαλος - Κουίκ στις εκδηλώσεις στο Άστρος για τη Β' Εθνοσυνέλευση


Κατρούγκαλος από το Άστρος: «Όπως οι Έλληνες το 1823, έτσι και οι σημερινοί, θέλουμε να ζήσουμε στην Ευρώπη»
Την Παρασκευή 17 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν στο Άστρος του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας λαμπρές εκδηλώσεις, προκειμένου να τιμηθεί η επέτειος της ιστορικής Β' Εθνοσυνέλευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Άστρος από τις 10 Απριλίου του 1823 έως τις 30 Απριλίου του ίδιου έτους.
Στις 13 Απριλίου 1823, αναθεωρήθηκε το Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος, το Σύνταγμα το οποίο είχε ψηφιστεί την 1η Ιανουαρίου 1822 από την Α' Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου. Το νέο Σύνταγμα ονομάστηκε «Νόμος της Επιδαύρου» (δείχνοντας τη συνέχεια του νέου Συντάγματος με το προηγούμενο). Είχε 99 παραγράφους και έδινε το δικαίωμα της ιδιοκτησίας σε όλα τα άτομα που βρίσκονταν στην Ελλάδα, χωρίς περιορισμό στην ιθαγένειά τους.

Παρόντες ήταν εκ μέρους της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, και ο υφυπουργός Επικρατείας κ. Τέρενς Κουίκ.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Γ. Κατρούγκαλος επεσήμανε κοινά σημεία  μεταξύ της πολιτικής κατάστασης που βίωνε ο ελλαδικός χώρος τότε, το 1823, και σήμερα, κάνοντας μια αναδρομή στα ελληνικά συντάγματα:
«Ο δήμαρχος μάς έδειξε με τον γλαφυρό λόγο του αρκετές αναλογίες ανάμεσα σε εκείνη την περίοδο και σε αυτό που ζούμε σήμερα.Τι μπορούμε να διδαχθούμε σήμερα από εκείνο το Σύνταγμα, από τον Νόμο της Επιδαύρου; Όπως γνωρίζετε, τα επαναστατικά Συντάγματα δεν ήταν τα πρώτα συντάγματα. Είχαμε πριν από αυτά το Σύνταγμα του Ρήγα. Το πλεονέκτημα ήταν ότι το Σύνταγμα του Ρήγα δεν περιοριζόταν στην Ελλάδα, αλλά μιλούσε για μια δημοκρατική ενωμένη κοινωνία. Αυτό το όραμα νικήθηκε όταν ο Ιερός Λόχος νικήθηκε στο Δραγατσάνι. Αλλά το Σύνταγμα του Ρήγα ήταν αντιγραφή εκείνου των Ιακωβίνων της Γαλλικής Επανάστασης»
Και εξακολούθησε λέγοντας:
«Ο Νόμος της Επιδαύρου είχε να λύσει πολλές αντιθέσεις: ανάμεσα στο λαϊκό στοιχείο, τους καπεταναίους, και τους προεστούς, ανάμεσα σε αυτόχθονες και ετερόχθονες, όπως οι Φαναριώτες. Αλλά και ανάμεσα στους νησιώτες και στους καπεταναίους Ρούμελης και Μοριά. Από αυτή την κατακερματισμένη πραγματικότητα, μπόρεσε να εξασφαλίσει την ενότητα του έθνους. Ενώ το προηγούμενο Σύνταγμα έδινε δικαίωμα εκλέγειν στους Γέροντες, τώρα δικαίωμα είχε κάθε ευυπόληπτος άνδρα. Έδινε δικαίωμα στην εκπαίδευση για όλους»
υπογράμμισε, τονίζοντας τις δημοκρατικές αξίες που στήριξε το Σύνταγμα του 1823.

«Από το Άστρος απηύθυναν διακήρυξη στην Ευρώπη, όπως τότε και τώρα, θεωρώντας αυτά τα έθνη αδελφικά, που μοιραζόμαστε κοινά ιδανικά. Η διακήρυξη ήθελε να δείξει ότι δεν ήμασταν Ιακωβίνοι, αλλά ότι αγωνιζόμασταν για δικαιώματα, ιδανικά και ελευθερίες. Απευθύνθηκε στα έθνη και τους είπε ότι θέλουμε να έχουμε τα ίδια δικαιώματα. Θέλουμε να ζήσουμε στην Ευρώπη, αλλά όχι έρποντας», 
κατέληξε, τονίζοντας τα κοινά σημεία της επαναστατικής περιόδου με τη σημερινή πολιτική κατάσταση και επισημαίνοντας ότι με τον ίδιο τρόπο και σήμερα ζητούμε από την Ευρώπη ισοτιμία και αλληλεγγύη.

Στη συνέχεια, ο κ. Κουίκ, ανεβαίνοντας στο βήμα, παρατήρησε ότι ήταν αδύνατον να έχει την πλάτη του γυρισμένη στο μνημείο όπου μόλις οι πολιτικές αρχές του τόπου είχαν καταθέσει στεφάνια. Ακολούθως, αναφέρθηκε στο αίσθημα πατριωτισμού που πρέπει να έχουμε ως Έλληνες, παρατηρώντας ότι κανείς πια δεν το φωνάζει, και επεσήμανε τον ρόλο της Εκκλησίας στον αγώνα για την ανεξαρτησία.

Συγκεκριμένα, δήλωσε:
«Ο κ. δήμαρχος κάλυψε απολύτως τα ιστορικά γεγονότα καταδεικνύουν τι πρέπει να κάνουμε και το τι δεν πρέπει εμείς να κάνουμε. Από αυτόν εδώ τον ευλογημένο τόπο βγήκε η γαλανόλευκη ελληνική σημαία. Και οφείλω να τονίσω ως απλός πολίτης ότι δεν δίνω σε δικαίωμα σε κανέναν να καίει την ελληνική σημαία, ό,τι και αν εκφράζει. Σε τέτοιες μέρες που η Ελλάδα δίνει έναν αγώνα με το κεφάλι ψηλά, αισθάνομαι την ανάγκη να κάνω κάτι που είδα να γίνεται στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στην Αμερική, όπου ο κάθε ομιλητής κατέληγε με τη φράση ''ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Πατρίδα'', και δυστυχώς δεν βλέπω κανέναν να το κάνει. Και να θυμόμαστε ότι κάποιοι ρασοφόροι έδωσαν τον εαυτό τους για να υπάρχουμε σήμερα ως έθνος. Γι΄αυτό θα φωνάξω και ζήτω η Εκκλησία».

Μετά τη λήξη της τελετής, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε στους δημοσιογράφους:
«Η σημερινή, είναι μια πολύ σημαντική ιστορική επέτειος, που μας θυμίζει τις δυσκολίες, αλλά μας δείχνει και τη διέξοδο. Όπως τότε, έτσι και σήμερα ενωμένοι μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας».
Ακολούθως, ο κ. Κουίκ στις δηλώσεις του μίλησε για τα παραδείγματα που οφείλουμε να πάρουμε οι σημερινοί Έλληνες ως πολιτικοί και ως πολίτες:
«Να μην κοιτάμε να πάμε έρποντας, αλλά να ζητάμε το αυτονόητο. όπως είχε πει ο Καραμανλής όταν μπήκαμε στην ΕΟΚ, είμαστε στην Ευρώπη της αλληλεγγύης, την ώρα που η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες».



arcadiaportal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog