Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015

Με πλήθος κόσμου αναβίωσε το έθιμο του Αη-Γιώργη στη Νεστάνη (photos+video)


Ως είθισται κάθε χρόνο, η Νεστάνη γιόρτασε και φέτος τον Αη-Γιώργη της τηρώντας ευλαβικά το έθιμο  σύμφωνα με το οποίο οι κάτοικοι, πανηγυριώτες και πανηγυριώτισσες, γιορτάζουν στην κορυφή του Γουλά.

Το έθιμο προσελκύει εκτός από τους ντόπιους και πλήθος ξένων επισκεπτών. Οι συμμετέχοντες κατεβαίνουν από το λόφο του Γουλά, προσκυνούν στην Ιερά Μονή Παναγίας Γοργοεπηκόου, χορεύουν στο αλώνι που βρίσκεται κάτω από το μοναστήρι και στη συνέχεια πεζή και τραγουδώντας φτάνουν στο χωριό όπου ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι....

Εντυπωσιακή είναι η εικόνα του αλόγου να σκύβει το κεφάλι και να μπαίνει στο μοναστήρι της Παναγιάς...

Οι συμμετέχοντες κατεβαίνουν από τον λόφο ο οποίος είναι στα 400 μ. του υψώματος του Γουλά πάνω από τη Νεστάνη, χορεύοντας σαν μέλη Χορού αρχαίας τραγωδίας.  Έπειτα, προσκυνούν στην Ιερά Μονή Παναγίας Γοργοεπηκόου και τραγουδώντας κατεβαίνουν με τις παραδοσιακές φορεσιές τους και με τις στολισμένες με αγριοσέλινα γκλίτσες στο αλώνι κάτω από την εκκλησία όπου και καταλήγουν στην πλατεία του χωριού.

Τα αγριοσέλινα φυτρώνουν μόνο στον λόφο του Γουλά πάνω από το χωριό της Νεστάνης και συνδέονται με αθλητικούς αγώνες και με το στεφάνωμα των αθλητών.
Οι τοπικές φορεσιές και τα αυτοσχέδια τραγούδια περνούν από γενιά σε γενιά, αφού πολλοί νέοι συμμετείχαν με χαρά στο εν λόγω έθιμο.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την κάθοδο από τον Γουλά, τα τραγούδια και τους χορούς, καθώς και τι δήλωσαν ο πρόεδρος της Νεστάνης κ. Καραλής, ο πρόεδρος της Super League κ. Μποροβήλος, ο κ. Παναγιώτης Καρώνης καθώς και ο Γραμματέας του Προοδευτικού Συλλόγου Νεστάνης κ. Παναγιωτόπουλος.

arcadiaportal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog