Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Πυξίδα για τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα


Ο φυσικός πλούτος της πατρίδας μας αποτελεί ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ειδικά ο τόπος μας, η Αρκαδία, θα μπορούσε με άνεση να χαρακτηρισθεί ευλογημένος. Το ίδιο και οι άνθρωποί του οι οποίοι επέλεξαν να μείνουν στον τόπο τους, και να εργαστούν. Όσο ωραία μπορεί να ακούγονται αυτά τα λόγια, άλλο τόσο δύσκολη είναι η καθημερινή πραγματικότητα για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους. Μοχθούν καθημερινά, υπό αντίξοες συνθήκες και επιπλέον έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πολιτικό σύστημα που ποτέ δεν έσκυψε με πραγματικό ενδιαφέρον πάνω από τα προβλήματα και περισσότερο να δώσει ευκαιρίες για πραγματική ανάπτυξη.

Περισσότερο από ποτέ, πιστεύω ότι έφτασε η ώρα η ελληνική περιφέρεια να αποτελέσει τον μοχλό ανάπτυξης και εξωστρέφειας της χώρας. Τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα μας μπορούν να καταστούν η αιχμή του δόρατος. Να αποτελέσουν τα νέα εμπορικά σήματα της Ελλάδας στον κόσμο. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να αποτελέσουν τη νέα επιχειρηματική και αναπτυξιακή βάση της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό οτι η διείσδυση της Ελλάδος σε αγορές όπως είναι οι κεντρικές ευρωπαϊκές είναι πολύ χαμηλή, με μερίδιο κάτω από το 2%, όταν η Ιταλία και η Ισπανία έχουν περίπου 10% και 13% αντίστοιχα. Αποτέλεσμα του ότι η χώρα μας δεν είχε ποτέ μία ολοκληρωμένη στρατηγική.
Διαβάζοντας αυτό το άρθρο θα μου πείτε: «Καλές οι παρατηρήσεις αλλά πες μας και τι πρέπει να γίνει». Πρώτον, να προσελκύσουμε επενδύσεις στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα. Στο παρελθόν χάσαμε ευκαιρίες. Από εδώ και πέρα δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε μία.

Δεύτερον, για να προσελκύσουμε τις επενδύσεις θα πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγικότητα. Και αυτό μπορεί να γίνει αφενός με την αναδιανομή της καλλιεργήσιμης γης προς όφελος συγκεκριμένων προϊόντων, αφετέρου με τη δυνητική χρήση δημοσίων εκτάσεων που είτε θα μπορούν να μισθωθούν μακροχρόνια, είτε θα μπορούν να παραχωρηθούν έναντι ενός μικρού τιμήματος στους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Τρίτον, η ανάδειξη ως ονομασία προέλευσης ποιότητας, για μια σειρά τοπικών και άκρως ανταγωνιστικών προϊόντων, με μια ταυτόχρονη πλήρη αναδιοργάνωση του μηχανισμού πιστοποίησης και τυποποίησης και την ύπαρξη ενός στρατηγικού πλάνου.

Τέταρτον, με τον σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό της αγροτικής μας οικονομίας. Επιτυχημένα παραδείγματα από τον τόπο μας υπάρχουν. Αλλά χρειάζεται η ουσιαστική στήριξη από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε μια κρίσιμη καμπή για την Ελλάδα είναι σαφές ότι ο ρόλος του συγκεκριμένου Υπουργείου θα πρέπει να είναι περισσότερο εξωστρεφής και ανοίξει δρόμους σε νέες αγορές όπως της Ρωσίας και της Κίνας.

Για να γίνουν όλα αυτά απαιτείται να αλλάξουμε νοοτροπία. Όλοι. Κυρίως οι εμπλεκόμενοι φορείς. Είτε πρόκειται για τους συνεταιρισμούς, είτε πρόκειται για το κράτος. Ανέφερα παλαιότερα ότι επιβάλλεται εθνική κινητοποίηση, παρόμοια με εκείνη των Ολυμπιακών Αγώνων. Μόνο που αυτή τη φορά η πρόκληση είναι ακόμη πιο κρίσιμη, ενώ η επίτευξη του σκοπού, όχι απλώς αναγκαία, αλλά πραγματικά κατεπείγουσα για την επιβίωσή μας.
Βασίλης ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ

Πυξίδα
Η Πυξίδα είναι μια πρωτοβουλία η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει συλλογική δράση για την Αρκαδία. Μια ιδέα για να σκεφθούμε διαφορετικά. Τα προβλήματα είναι υπαρκτά, τα γνωρίζουμε. Η Πυξίδα θέλει να ανοίξει δρόμους και μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της περιοχής μας, να βάλει μία κατεύθυνση. Περισσότερες πληροφορίες στο www.pyxida-arcadia.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog