Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Ι.Γ. Ασημακόπουλος:«Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΕ… ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ»

«Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΕ… ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ»



Γράφει ο Ι. Γ. Ασημακόπουλος

Η ιστορία με τα σκουπίδια άνοιξε πριν δεκαπέντε χρόνια, όταν ο τότε δήμαρχος Σπ. Τσιριγώτης με έγγραφό του προς το Νομάρχη Αρκαδίας, ζητούσε να γίνει εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών στη Μεγαλόπολη. Η τοπική κοινωνία αντέδρασε και ο κ. Τσιριγώτης δήλωνε τότε, πως το συγκεκριμένο έγγραφο ήταν πλαστό και πως δεν ήταν αυτή η υπογραφή του. Όμως ποτέ δεν βρέθηκε ο πλαστογράφος και κανένας δεν τιμωρήθηκε γι αυτό. Αξίζει ακόμα να σημειώσουμε ότι στην προχθεσινή συνεδρίαση όταν έγινε αναφορά στο συγκεκριμένο έγγραφο από την αντιπολίτευση, ο κ. Τσιριγώτης είπε ότι τις επόμενες εκλογές μετά το συγκεκριμένο γεγονός, τις κέρδισε με 62%.
Έτσι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και από τότε ο λαός της περιοχής ζει έναν διαρκή εφιάλτη. Τον εφιάλτη των σκουπιδιών. Από τότε η περιοχή στοχοποιήθηκε και κάθε φορά, η Πολιτεία, η Περιφέρεια, η Νομαρχία, οι γύρω δήμοι, αλλά και οι μελετητές επιστήμονες που καταπιάνονται με το πρόβλημα «αστικά απόβλητα» (π.χ. Οικονομόπουλος από το πολυτεχνείο Κρήτης) βλέπουν και προτείνουν τη Μεγαλόπολη σαν τον ιδανικότερο σκουπιδότοπο.

Μετά απ’ όλα αυτά και όπως ήταν φυσικό, στην τελευταία  προσπάθεια (Τατούλη – ΤΕΡΝΑ) για επεξεργασία των αστικών απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τελικά επιλέχτηκαν -όχι τυχαία- δύο περιοχές (Παλιόχουνη και Οιχαλία) στα σύνορα του λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης, για να φιλοξενηθούν οι μονάδες επεξεργασίας.  Οι δύο περιοχές είναι σε ευθεία γραμμή και σε πολύ μικρή απόσταση από τα εξαντλημένα ορυχεία της ΔΕΗ και όσο και να θέλουμε να το παραβλέψουμε, ο σκοπός είναι προφανής. Το θάψιμο εκεί των υπολειμμάτων, compost,  CLO ή όπως αλλιώς τα βαφτίσουν.

Η υπόθεση γίνεται βεβαιότητα αν λάβουμε υπόψη την προσπάθεια που γίνεται τελευταία από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το αρμόδιο Υπουργείο και τη ΔΕΗ –ΑΕ, πάντα ερήμην της κοινωνίας της Μεγαλόπολης, να αλλάξουν την ΚΥΑ και την ΜΠΕ των Ορυχείων της ΔΕΗ ΑΕ, όπου πλέον θα χωράνε πάσης φύσεως «απενοχοποιημένα» (;;;) απόβλητα.  
Φτάσαμε λοιπόν στον περασμένο Ιούλιο, οπότε εγκρίθηκε η ΜΠΕ για τη μονάδα στην Παλιόχουνη. Οι κάτοικοι και οι σύλλογοι της περιοχής Ασέας – Παλιόχουνης που είχαν εξ αρχής αντιδράσει, μετά την έγκριση της ΜΠΕ αποφάσισαν να την προσβάλουν προσφεύγοντας στο ΣτΕ.  Όμως για να δώσουν μεγαλύτερο βάρος στην προσφυγή τους, αναλαμβάνοντας μάλιστα όλα τα δικαστικά έξοδα, πρότειναν στη δημοτική αρχή Μεγαλόπολης να κάνουν προσφυγή από κοινού. Ο δήμαρχος απάντησε ότι πολιτική απόφαση (του δημάρχου;) ήταν να μην εμπλακεί ο δήμος στην προσφυγή. Και ενώ η προθεσμία έληγε στις 9 Οκτωβρίου, κάλεσε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο μια μέρα μετά τη λήξη της προθεσμίας με θέμα τα σκουπίδια και την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης (ΜΠΕ-ΛΚΜ).

Στο εν λόγω Δημοτικό Συμβούλιο ζήσαμε πραγματικά σκηνές «απείρου κάλους». Είδαμε τον πάλαι ποτέ δήμαρχο κ. Τσιριγώτη, που άλλοτε πρότεινε εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών στη Μεγαλόπολη, λάβρο κατά της μονάδας σκουπιδιών στην Παλιόχουνη, να κατακεραυνώνει τις αντιπολιτεύσεις για κακούς χειρισμούς και τους εκπροσώπους του συλλόγου Παλαιοχουνης για ολιγωρία(;;;).  Είδαμε τον άλλοτε δήμαρχο Φαλαισίας κ. Φουσέκη, που πριν ένα χρόνο πρότεινε από το τοπικό ραδιόφωνο την ίδρυση εργοστασίου πυρόλυσης στη Μεγαλόπολη, να προσπαθεί να πει πως πάντα ήταν ενάντιος σε τέτοιου είδους διαχείριση, διαβάζοντας παλιότερες θέσεις του στο δημοτικό συμβούλιο. Είδαμε τον τέως δήμαρχο Γόρτυνας κ. Μιχόπουλο να σηκώνει την παντιέρα της αντίστασης και να προτείνει αγώνες ενωτικούς κατά της εγκατάστασης της μονάδας στην Παλιόχουνη. Τέλος είδαμε το δήμαρχο κ. Παπαδόπουλο σε έναν ρητορικό οίστρο να προσπαθεί να δικαιολογήσει την άρνηση του στην προσφυγή στο ΣτΕ και αντί αυτού να προτείνει ψήφισμα διαμαρτυρίας  προς πάσα κατεύθυνση (ΔΕΗ, Υπουργείο, Περιφέρεια) ότι: «Δεν δεχόμαστε την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη!». Και φυσικά όλα αυτά μια μέρα μετά την εκπνοή της προθεσμίας προσφυγής στο ΣτΕ.

Σ’ αυτή την παραληρηματική ατμόσφαιρα, με φόντο τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες των «αυθορμήτως προσελθόντων», δινόταν η εντύπωση πως επίκεινται σοβαρές αποφάσεις και επαναστατικές ανατροπές. Όμως δυστυχώς δεν ήταν παρά ένα κλασσικό επικοινωνιακό τρυκ. Μια επαναστατική γυμναστική για επικοινωνιακούς λόγους, όπου η πλειοψηφία του δήμου έκανε το ελάχιστο (ψήφισμα διαμαρτυρίας) και το παρουσίαζε σαν το μέγιστο, καλύπτοντας την ολιγωρία της να πράξει το μοναδικό που θα μπορούσε να αποτρέψει το κακό. Να κάνει δηλαδή προσφυγή στο ΣτΕ, είτε σαν δήμος Μεγαλόπολης μόνος, είτε μαζί με τους συλλόγους Παλιόχουνης.  

Η εμπειρία λέει πως τα ψηφίσματα και οι επιστολές διαμαρτυρίας, καταλήγουν στους καλάθους αχρήστων των αρμοδίων  και μόνο οι δικαστικές αποφάσεις είναι εκείνες που βάζουν τα πράγματα στη θέση τους. Πράγμα που στην περίπτωσή μας, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, τόσο η απελθούσα δημοτική αρχή (Μπούρας) όσο και η νυν (Παπαδόπουλος) δεν επιδίωξαν. Έτσι το πρόβλημα παραμένει έντονο και η τοπική κοινωνία εξακολουθεί να βιώνει «ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΕ… ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ»

18 σχόλια:

  1. Καλα εσυ βλακα καθησε στης πισω θεσης του συμβουλιου κ μην λες πολλα.εμεις ημαστε καθαροι.δν χρωσταμε σε κανεναν ουτε μας εδωσε κανενας προεκλογηκα τσημεντα να ριξουμε ουτε τπτ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Ασημακόπουλε , παίρνω το θάρρος να σας πω 2 λόγια σχετικά με το θέμα και τα όσα κατά καιρούς γράφετε.
    1. Σχετικά καλή ( θα εξηγήσω αργότερα γιατί) η αναδρομή σας. Αλλά μέχρι σήμερα λαμβάνω μόνο άρνηση και καμία πρόταση. Καλή η κριτική αλλά χωρίς πρόταση δεν λαμβάνετε υπ όψιν. Τι θα κάνατε εσείς? Πείτε μας για να μπορούμε να κρίνουμε.
    2. Καιρό τώρα σας διαβάζω , σας ακούω και εσάς αλλά και άλλους ομιλητές στο ραδιόφωνο. Έχω αντιληφθεί ότι μερικές φορές σας διαψεύδουν τα γεγονότα. Το λέω αυτό γιατί παρακολούθησα με μεγάλη προσοχή προσθές ολόκληρη την συζήτηση στο δημαρχείο από την μετάδοση που υπήρχε. Η εικόνα που αποκόμισα εγώ είναι τελείως διαφορετική από αυτή που παρουσιαζόταν καιρό τώρα από εσάς και από τον Μεγαλόπολη ΦΜ. Μάλιστα για να μην χάσω το κριτήριο της αντίληψης ( το οποίο είναι σχετικά καλό αφού είμαι μια επιτυχημένη καθηγήτρια) ρώτησα εδώ στην Αθήνα κάποιους κοινούς γνωστούς. Με χαρά διαπίστωσα ότι είχαν παρακολουθήσει και αυτοί την συζήτηση και είχαν την ίδια άποψη με μένα. Φαντάζομαι ότι ίσως ξέρετε κάτι που δεν μας λέτε η υπάρχει κάτι άλλο που το κρατάτε κρυφό. Ειδάλλως δεν μπορώ να δικαιολογήσω τόσο μεγάλη διαφορά.
    3. Οι θέσεις που είχαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας του δήμου είναι οι ίδιες που είχα διαβάσει προεκλογικά αλλά και που είχα μάθει στο περσινό συμβούλιο του Ιανουαρίου. Που ακριβώς έχετε δει εσείς την αλλαγή; Πριν από 20 χρόνια ; Έχουν αλλάξει πολλά από τότε και θα περίμενα να επικροτείτε την αλλαγή αυτή. Η πλευρά του κ. Μπούρα είναι φανερό ότι έχει καταλάβει το λάθος της και πολύ καλά έκανε και έχει αλλάξει και αυτή γνώμη.
    4. Δεν νομίζετε ότι αυτή την στιγμή είναι η ώρα για να συνθέσουμε όλοι μαζί; Και όχι η ώρα που αναμοχλεύοντας το παρελθόν θα βάζουμε εμπόδια στην σύνθεση;Αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να το κάνετε αυτό;
    5 Κύριε Ασημακόπουλε ότι και να γίνει πρέπει με κάποιο τρόπο να διαχειριστούμε τα σκουπίδια μας. Και τα δικά μου , παρόλο που έρχομαι στην Μεγαλόπολη μόνο 3 μήνες. Αλλά έχω το σπίτι μου εδώ, έχω τους γονείς μου. Και δεν θέλω να πληρώνω υπέρογκα ποσά για να τα διαχειρίζονται μακριά. Αν είχα εμπιστοσύνη στην Ελληνική Κυβέρνηση θα σας έλεγα να το κάνουμε τώρα κιόλας το εργοστάσιο στην Μεγαλόπολη. Δεν μπορεί όλοι οι άλλοι λαοί να το έχουν λύσει το πρόβλημα και εμείς να τα θάβουμε δίπλα στο αρχαίο θέατρο.

    Κλείνοντας σας ξαναλέω, από κριτική έχουμε χορτάσει, θέλουμε προτάσεις, πράξεις και αποτελέσματα. Και το κυριότερο θέλουμε ενημέρωση σωστή , αντικειμενική. Να ξέρουμε πάνω σε τι έχουμε να επιλέξουμε.

    Εδώ βλέπω ότι έχετε πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΟΙΟ ΛΑΘΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ Η ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΞΕ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ?

      Διαγραφή
    2. δεν εχεις καταλάβει οτι τα σκουπιδια στην παλιόχουνη αφορούν την κορινθια την αργολίδα και την τρίπολη δεν είναι τα δικά μας σκουπιδια η ΤΕΡΝΑ και ο ΤΑΤΟΥΛΗΣ είναι ικανοι νας φερουν τα σκουπιδια στην πλατεία

      Διαγραφή
    3. Αγαπητή κυρία. (2:46 μμ)
      Ευχαριστώ για το σχόλιο σας όπως και για το ότι βρήκατε την αναδρομή μου «σχετικά καλή». Στις μέρες μας όλα είναι σχετικά…
      Λέτε ότι μέχρι σήμερα –προφανώς από το δημόσιο λόγο μου πάνω στο πρόβλημα των σκουπιδιών- λαμβάνετε μια άρνηση. Ναι. Είναι αλήθεια αυτό. Είμαι κάθετα αρνητικός σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα αφορά τη διαχείριση αστικών απορριμμάτων, εκτός φυσικά των δικών μας, στην περιοχή του ήδη ασύλληπτα βεβαρυμμένου περιβαλλοντικά λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης. Τα δικά μας σκουπίδια, πιστεύω ότι μπορούμε να τα διαχειριστούμε με πολύ καλό και κερδοφόρο τρόπο, αν μας αφήσουν. Ο κάθε δήμος θα πρέπει να διαχειρίζεται μόνος τα σκουπίδια του και να μη βλέπει σα λύση την αυλή του γείτονα.
      Εν προκειμένω φαντάζομαι ότι γνωρίζετε πως μιλάμε για τα σκουπίδια της Κορινθίας, της Αργολίδας και της μισής Αρκαδίας, να έρθουν στην Παλιόχουνη και της Μεσσηνίας στην Οιχαλία. Δηλαδή μια ανάσα από την πόρτα μας με προφανέστατο στόχο, (που με βάσιμα στοιχεία, ήδη μεθοδεύεται) να τα φέρουν (τα τοξικά υπολείμματα 40%) εν ευθέτω χρόνο στα Ορυχεία της Μεγαλόπολης.
      Τις προτάσεις σε τόσο μεγάλα θέματα που θα επηρεάσουν τη ζωή του τόπου για τον επόμενο αιώνα, δεν τις δίνει ο κάθε άσχετος (κι εγώ μέσα σ αυτούς) που θα προτείνει καύση, θάψιμο, εργοστάσιο πυρόλυσης ή οτιδήποτε του καπνίσει, ούτε ο κάθε πλασιέ που λογικά θέλει να πουλήσει τη δική του πατέντα. Τις δίνουν συγκροτημένες επιστημονικές ομάδες που υπηρετούν τα συμφέροντα των δημοτών και μόνο αυτά. Οι αιρετοί απλώς εμπιστεύονται αυτές τις επιστημονικές ομάδες γιατί τις ορίζουν οι ίδιοι και ψηφίζουν τις προτάσεις τους, αφού πρώτα γίνουν αντικείμενο ενημέρωσης και διαλόγου στην τοπική κοινωνία και γίνουν αποδεκτές από τη συντριπτική πλειοψηφία του ντόπιου πληθυσμού.
      Τι έγινε απ όλα αυτά στην περίπτωσή μας; Τίποτα. Τι έκανε μέχρι σήμερα η δημοτική αρχή; Τίποτα. Ο κ. Τατούλης ανέθεσε (μετά από διαγωνισμό νομίζω) στην εταιρεία να αποφασίσει τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, τον χώρο που θα αναπτυχθεί αυτή η δράση καθώς και την τιμολογιακή πολιτική.
      Τι βλέπουμε; Η εταιρεία μελέτησε και πρότεινε τα πάντα με βάση το δικό της συμφέρον. Επέλεξε έναν τρόπο διαχείρισης που στην Ευρώπη θεωρείται ξεπερασμένος. Επέλεξε χώρο, αυτόν που τη συνέφερε προσβλέποντας στα Ορυχεία και όχι στο κεντροβαρικό σημείο παραγωγής των απορριμμάτων που στην περίπτωση μας είναι το στο Αργολικό πεδίο και το άλλο στον Μεσσηνιακό κάμπο. Και τέλος έβαλε σαν όρο ελάχιστη ποσότητα, ώστε να διασφαλίσει τα κέρδη της, αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο κάθε σχεδιασμό για ανακύκλωση τα επόμενα 30 χρόνια, επιβάλλοντας ταυτόχρονα τις δικές της τιμές, που φυσικά θα πληρώνει ο δημότης στις δύστυχες μέρες που περνάμε.
      Ποια ήταν η στάση του Δήμου Μεγαλόπολης σε όλα αυτά όλο αυτό το διάστημα; Άλλα λόγια ν αγαπιόμαστε. Φτάνοντας στο τέλος, αντί να προσβάλλει στο ΣτΕ αυτή τη μελέτη, (όπως συγκροτημένα έκαναν οι φορείς της Ασέας – Παλιόχουνης) τα στελέχη της πλειοψηφίας βγάζουν Φιλιππικούς στο δημοτικό συμβούλιο και ψηφίσματα διαμαρτυρίας προς πάσαν κατεύθυνση και κάθε αρμόδιο. Αλλά και αυτά τα κατόπιν εορτής. Εδώ και δυο χρόνια τρέχει το θέμα και περιμένανε (τέως και νύν) να φτάσουμε στο τέλος για να κινηθούν, έστω και για τα μάτια του κόσμου.
      (Ι. Γ. Ασημακόπουλος. Η συνέχεια στο επόμενοσχόλιο)

      Διαγραφή
    4. (Ι. Γ. Ασημακόπουλος. Η συνέχεια από το προηγούμενο σχόλιο)

      Έτσι πριν εκστασιαστώ από τους πύρινους λόγους και τις επαναστατικές κορώνες των ρητόρων στο τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο και ξεσπάσω σε χειροκροτήματα, είπα να δω την ουσία του πράγματος και αναρωτήθηκα. Τώρα τι μπορεί να εμποδίσει να πραγματοποιηθεί αυτό που ΗΔΗ έχει αποφασιστεί, ΗΔΗ έχει δρομολογηθεί και ΗΔΗ έχει πάρει όλες τις εγκρίσεις; Σκέφτηκα πως μόνο μια καλή δικαστική απόφαση. Τα υπόλοιπα είναι κούφια επικοινωνιακά λόγια…
      Αυτή είναι η δικιά μου εικόνα για το πρόβλημα των απορριμμάτων όπως προέκυψε μετά από πορεία δυο δεκαετιών, που μας δίδαξε πολλά και μας έκανε πολύ επιφυλακτικούς. Αυτή η εικόνα πιστεύω πως δεν είναι ούτε για εφησυχασμό, ούτε για χειροκροτήματα. Βέβαια ο καθένας μπορεί να πλάθει τη δικιά του μετά από ένα συμβούλιο ή μια προεκλογική περίοδο. Δικαίωμα του…
      Αγαπητή μου κυρία, εύχομαι ολόψυχα να διαψευστώ, όπως λέτε, από τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν και να μη γίνουμε ο σκουπιδότοπος της Πελοποννήσου, όπως πολύ φοβάμαι.
      Εδώ και τέσσερα χρόνια μένω μόνιμα στο χωριό μου. Αυτό ήταν το όνειρό μου. Βλέπω όμως πως αυτό το όνειρο κάποιοι θέλουν να μου το κάνουν εφιάλτη και αντιδρώ. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, δεν κάνω απλά κριτική, αλλά βγάζω κραυγή αγωνίας για το μέλλον του τόπου μου. Του τόπου που επέλεξα να ζήσω.
      Κλείνοντας σας ξαναλέω ότι σαν ενεργός πολίτης έκανα και θα κάνω κριτική όπως έχω δικαίωμα. Εσείς αν δεν σας αρέσει μην την ακούτε. Αν πάλι θέλετε αντικειμενική ενημέρωση, αναζητήστε την. Μην εκστασιάζεστε από επικοινωνιακές ρητορικές και μη κλείνετε τ’ αυτιά σας στην κριτική που δεν σας αρέσει επειδή χαλάει την εικόνα που έχετε πλάσει στο μυαλό σας.
      Προτάσεις και αποτελέσματα να περιμένετε από αυτούς που διαχειρίζονται την εξουσία.
      Αν δεν μπορείτε να τα κατανοήσετε αυτά που σας λέω, τότε λυπάμαι αλλά το πρόβλημα είναι δικό σας….
      Με μεγάλη εκτίμηση
      Ι. Γ. Ασημακόπουλος


      Διαγραφή
  3. πραγματικά αδικήσε!! γιατι να μην έχεις βγει να αλλάξεις τον τόπο και την χώρα ρε ασημακόπουλε!! και μια που διαβαζω το αρθρο σου η ταινια που του ταιριάζει είναι "ο ηλιθιος και ο πανηλιθιος" . βρες μόνος σου τον πανηλιθιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Τσιριγώτης ανοιξε το θέμα το 1998 και τελικά μας φορτωσαν τα σκουπίδια έχοντας κλακαδώρους λαμογια ".....ήλιθιους και πανηλίθιους".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση αφού έλαβε υπόψη του τις
    διατάξεις του Ν. 3463/2006 του Δ.Κ.Κ., τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 «…- Πρόγραμμα
    Καλλικράτης» και την ανωτέρω εισήγηση, ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ:
    ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
    Εγκρίνει την υποβολή πρότασης από το Δήμο Μεγαλόπολης στο πλαίσιο της υπ’ αριθ.
    πρωτ. οικ.: 169058/Π111/10.06.2011 Πρόσκλησης (με κωδικό 4.7) της Ειδικής Υπηρεσίας
    Διαχείρισης Ε.Π. «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» του Υπουργείου
    Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 4:
    «Προστασία Εδαφικών Συστημάτων & Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων», ο οποίος
    συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής. Κωδικός Θεματικής Προτεραιότητας: 44
    Διαχείριση οικιακών και βιομηχανικών αποβλήτων, για το έργο με τίτλο: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
    ΧΩΡΟΥ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (Χ.Α.Δ.Α.) ΔΗΜΟΥ
    ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ» με συνολικό
    προϋπολογισμό 1.217.700,00 €, (συμπεριλαμβανομένων των Γ.Ε. & Ο.Ε., των απροβλέπτων, των
    απολογιστικών, της αναθεώρησης και του Φ.Π.Α.), με σκοπό την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ
    Μεγαλόπολης στη θέση ΚΑΤΣΟΥΛΗ, καθώς τη διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων
    σύμφωνα με τον εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ)
    της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
    Εγκρίνει την ανάθεση στην Αναπτυξιακή Πάρνωνα. Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία
    Ο.Τ.Α. του ρόλου του Φορέα Υλοποίησης (Δικαιούχου) στο προτεινόμενο έργο, μετά τη σύναψη
    Προγραμματικής Σύμβασης κατά τις διατάξεις του άρθρου 22 του ν. 3416/2007, λόγω έλλειψης
    Βεβαίωσης Διαχειριστικής Επάρκειας Τύπου Α΄ του Δήμου, οι όροι της οποίας θα καθορισθούν
    με ειδική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
    4
    ΑΔΑ: 457ΓΩΛ8-86Γ
    Μειοψηφούντων των Δημοτικών Συμβούλων (4) της μείζονος πλειοψηφίας κ. Τσιριγώτη,
    κ. Μανιάτη, κ. Βλασόγιαννη και κ. Νικητόπουλου, καθώς και του Δημοτικού Συμβούλου (1) κ.
    Παγανού, επικεφαλής της πλέον ελάσσονος μειοψηφίας, οι οποίοι καταψηφίζουν την πρόταση
    του κ. Δημάρχου και διαφωνούν με την υποβολή πρότασης στο Ε.Π. του ΥΠΕΚΑ, καθότι
    έχουν γίνει εργασίες αποκατάστασης του ΧΑΔΑ στη θέση ΚΑΤΣΟΥΛΗ του Δήμου
    Μεγαλόπολης και δεν συμφωνούν με την εγκατάσταση Σταθμού Μεταφόρτωσης, γιατί
    εγκυμονούν κίνδυνοι για τη μεταφορά των σκουπιδιών από άλλες περιοχές στη Μεγαλόπολη,
    καθόσον ενώ δεν έχει γίνει χωροθέτηση Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης
    Αποβλήτων για τον καθορισμό του ακριβούς αριθμού και της οριοθέτησης των ΣΜΑ σύμφωνα
    με την ΚΥΑ, ο Δήμος Μεγαλόπολης παίρνει απόφαση για τη δημιουργία και την εγκατάσταση
    Σταθμού Μεταφόρτωσης στον αποκατεστημένο ΧΑΔΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υποέργο 1: : Μελέτες και αδειοδοτήσεις 40.000,00
    Υποέργο 2: Αποκατάσταση ΧΑΔΑ 150.000,00
    Υποέργο 3: Προμήθεια και εγκατάσταση σταθμού
    μεταφόρτωσης
    800.000,00
    ΣΥΝΟΛΟ 990.000,00
    ΦΠΑ 23% 227.700,00
    Γενικό Σύνολο 1.217.700,00
    Ο ΦΠΑ είναι επιλέξιμος και υπολογίζεται επί του παραπάνω ποσού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μεγάλε τι εννοείς

      Διαγραφή
    2. ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣΣΣΣΣ ΣΤΡΑΒΑΔΙΑΑΑΑΑΑ

      ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ???

      ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΡΗ 1.217.700

      Διαγραφή


  7. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της πλειοψηφίας του Δήμου Μεγαλόπολης που με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου συναίνεσε στην ολοκλήρωση του εγκλήματος της παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην ΤΕΡΝΑ.

    Είναι το ίδιο συνένοχοι όσοι συνέβαλλαν στην έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της ΤΕΡΝΑ, και εκείνοι που ψήφισαν υπέρ και εκείνοι που με την απουσία τους διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα.

    Είναι το ίδιο συνυπεύθυνοι οι Νεοδημοκράτες – Πασόκοι και Συριζαίοι Δημοτικοί Σύμβουλοι που συμμετείχαν στο έγκλημα.

    Οι δήθεν όροι που έβαλε ο Δήμαρχος και η πολυκομματική του πλειοψηφία δεν διασφαλίζουν τίποτα. Αντιθέτως η έγκριση της ΜΠΕ ανοίγει διάπλατα το δρόμο για να υλοποιηθούν οι κρυφοί και φανεροί σχεδιασμοί κυβέρνησης, περιφέρειας Πελοποννήσου και ΤΕΡΝΑ.

    Κανένας πλέον δεν μπορεί να κρυφτεί.

    Οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, και του ΣΥΡΙΖΑ που συναπαρτίζουν το ψηφοδέλτιο του εκλεκτού το κ. Τατούλη στο Δήμο Μεγαλόπολης, έκαναν πράξη τις κεντρικές επιλογές των κομμάτων τους, που συμφωνούν με την επιχειρηματική δραστηριότητα στη διαχείριση των απορριμμάτων και την παραχώρηση, με Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), στο κεφάλαιο. Οι σχεδιασμοί να γίνει η Μεγαλόπολη ο σκουπιδότοπος της Πελοποννήσου έρχεται από πολύ παλιά, από το 1992. Η έγκριση των επιλογών της ΤΕΡΝΑ είναι το κλειδί για την υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών. Οι διαρροές λένε ότι απορρίμματα (RDF, βιομάζα,…) θα είναι καύσιμα για την παραγωγή ενέργειας από τις παλιές μονάδες της ΔΕΗ. Δεν φτάνει η μόλυνση από τα φουγάρα της ΔΕΗ, θα έρθει και από το σκουπιδοεργοστάσιο στην Παλιόχουνη και του αέρα, και του υδροφόρου ορίζοντα και του Αλφειού καθώς και από το Χώρο Διάθεσης Βιομηχανικών αποβλήτων (ΧΒΔΑ) Νότιας Ελλάδας, που ήδη έχει χωροθετηθεί στα ορυχεία της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

    Οι κάτοικοι της Μεγαλόπολης και της ευρύτερης περιοχής τίποτα καλό δεν μπορούν να περιμένουν από αυτούς που στηρίζουν τα συμφέροντα της ΤΕΡΝΑ, και πρέπει να βγάλουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα. Πριν δύο χρόνια όλοι μαζί αποφάσισαν να παραδόσουν τη διαχείριση των απορριμμάτων συνολικά, δηλαδή τη μελέτη, τη χωροθέτηση, την κατασκευή, τη λειτουργία, τον έλεγχο όλων αυτών, ακόμα και την τιμολόγηση, στους ιδιώτες.

    Είναι επιτακτική ανάγκη να οργανωθεί η πάλη και να διεκδικήσουμε την διαχείριση των απορριμμάτων να την έχει ενιαίος κρατικός φορέας, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών, που πρέπει να απαλλαγούν και από τη φορολογία των λεγόμενων ανταποδοτικών τελών. Ο φορέας αυτός με επιστημονικά κριτήρια θα κάνει τις χωροθετήσεις, θα επιλέγει τις μεθόδους διαχείρισης με προτεραιότητα τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, και θα σέβεται την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον.

    Την Παρασκευή 24/01/2014 στις 4:00 μμ θα συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου όπου ο κ. Τατούλης με φανατισμό και πάθος θα επιδιώξει να πάρει θετική γνωμοδότηση για τη ΜΠΕ της ΤΕΡΝΑ. Καλούμε τους κατοίκους της Μεγαλόπολης, της Παλιόχουνης και της ευρύτερης περιοχής να δώσουν μαζικά το παρών και μαχητικά να απαιτήσουν από το ΠεΣυ να καταψηφίσει τη ΜΠΕ του ομίλου ΤΕΡΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΣΩΝ ΑΚΟΜΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΘΑΒΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΣΟΥΛΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΜΠΟΥΡΑ
    ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΘΑΜΜΕΝΑ ΕΚΕΙ, Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΕΙ
    ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΚΑΤΣΟΥΛΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΕΙ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΠΟΥΡΑ.
    ΝΑΙ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΟΧΟΥΝΗ ΕΧΕΙ ΨΗΦΙΣΕΙ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΠΟΥΡΑ, ΕΙΠΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΗ ΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΑΠΛΑ ΣΤΗΝ ΜΠΕ

    ΠΡΟΧΘΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΤΑ ΚΟΜΠΟΣΤ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

    ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ ΠΟΤΕ ΑΛΛΑΞΕ ΘΕΣΗ Ο ΜΠΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΙ ΠΑΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΡΑΒΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.

    ΟΤΑΝ ΞΥΠΝΗΣΕΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.

    ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΌΤΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΘΑΒΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΜΑΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ

    ΑΥΤΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ - ΑΥΤΟΥΣ ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΡΧΟΝΤΕΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αγαπητε κυριε των 5.39...αντι να ασχολεισαι με το τι γραφει ο κ. ασημακοπουλος αν κανει κριτικη η αν εχει αποψη η ακομα καλυτερα αν ειναι ηλιθιος η πανηλιθιος πες μας καλυτερα ποση δοση ηλιθιοτητας και κακιας διαθετεις εν λογου σου...πες μας επιτελους την αποψη σου να την μαθουμε και εμεις...πες μας ποια ειναι η δικη σου προταση...η δικη σου λυση...η εν παση περιπτωση τι θελεις να γινει...? αν δεν εχεις τιποτα απο ολα αυτα να πεις σταματησε τις κακιες και τις ειρωνιες,,,δεν αποδιδουν....ασε τους αλλους να μιλανε μηπως και γλυτωσεις τα σκουπιδια απο την πορτα σου....εκτος και αν προτιμας την βρωμια και την δυσοσμια...θα δειξει.....!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μερικές επισημάνσεις: Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) είναι ένας χώρος όπου Π Ρ Ο Σ Ω Ρ Ι Ν Α τοποθετούνται τα απορρίμματα, για να συμπιέζονται κατόπιν και να μεταφέρονται στο χώρο οριστικής απόθεσης, είτε είναι Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) είτε ΧΥΤΑ. Σταθμοί Μεταφόρτωσης, σύμφωνα με τη ΜΠΕ της ΤΕΡΝΑ, ορίστηκαν μεταξύ Αργολίδας & Κορινθίας. Στη Μεγαλόπολη ΔΕΝ έχει Σταθμό Μεταφόρτωσης. Αλλά και να μην έχει, θα πρέπει να γίνει, μόνο για το Δήμο μας, γιατί αλλιώς τα απορρίμματά μας θα πηγαίνουν στην Καλλιρόη μόνο με τα απορριμματοφόρα του, ασυμπίεστα, που σημαίνει ότι απαιτούνται πολλά δρομολόγια και μεγαλύτερο κόστος. Κομποστοποίηση... Πού το κακό ρε γουδιά; έχετε καταλάβει ότι άλλο είναι το κομπόστ από τα οργανικά υλικά και άλλο το CLO; Αλλά αφού τα είπε ο κ. Τσιριγώτης ότι είναι το ίδιο, τότε έτσι θα πρέπει να είναι, λένε τα ζαγάρια του... Ο κ. Ασημακόπουλος ξέχασε να τονίσει το εξής: Η Μεγαλόπολη δεν έγινε στόχος για τα σκουπίδια από το έγγραφο του Τσιριγώτη στη Νομαρχία...Αν είχαμε μείνει σε αυτό, το οποίο, καλή τη πίστη, ήταν χαλκευμένο, δε θα είχαμε πρόβλημα! Το κακό έγινε με την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του ΧΥΤΑ Χωρεμίου, που είχε εκδώσει ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Πελ/σου, το 2003!!! Μέσα σε αυτή την απόφαση προβλεπόταν ότι ο ΧΥΤΑ Χωρεμίου δύναται να εξυπηρετήσει όλους του Νομούς της Πελοποννήσου... Από τότε ξεκίνησε το κακό, και τώρα ο Σπυρέτος προσπαθεί να το παίξει επαναστάτης! (Αλήθεια, που είναι το Ψήφισμα που έβγαλαν στο Δημοτικό Συμβούλιο; Το έκαναν γαργάρα; Οέο...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. O Τσιριγώτης είπε ότι κάποιοι σε λίγο δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν στη πλατεία σίγουρα εννοούσε τον εαυτό του
    αυτά που διαβάζω για το 1998 και το 2003 δείχνει πόσο μ@λ@κ@@ ήταν αυτοί που το ψήφιζαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ; ΥΟΠΑΡΧΟΥΝ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ; ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ; ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ; ΠΟΥ ΕΙΝΑ Ο ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΗΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog