Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Η δολοφονία του Μπόρις Νέμτσοφ: Το ΕΚ ζητά ανεξάρτητη διεθνή έρευνα


Το ΕΚ ζήτησε με ψήφισμά του την Πέμπτη τη διεξαγωγή ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας για τη δολοφονία του Ρώσου, στελέχους της αντιπολίτευσης, Μπόρις Νέμτσοφ. Αυτή είναι η "πλέον σοβαρή πολιτική δολοφονία στην πρόσφατη ρωσική ιστορία" υπογράμμισαν οι ευρωβουλευτές, προειδοποιώντας ότι η προπαγάνδα που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο μετατρέπει τη Ρωσία σε "ένα κράτος καταστολής, ρητορικής μίσους και φόβου".

Οι ευρωβουλευτές ζητούν να διεξαχθεί ανεξάρτητη διεθνής έρευνα για τη δολοφονία του Μπόρις Νέμτσοφ, ο οποίος συγκέντρωνε αποδεικτικά στοιχεία για τη ρωσική συμμετοχή στον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία και σκοτώθηκε μόλις δύο ημέρες προτού ηγηθεί μίας διαδήλωσης εναντίον της.

Αποτίνουν φόρο τιμής στον Μπόρις Νέμτσοφ ο οποίος "αφιέρωσε τη ζωή του σε μια πιο δημοκρατική, ευημερούσα, ανοικτή Ρωσία και στη δημιουργία στενών δεσμών μεταξύ της Ρωσίας και των γειτόνων και εταίρων της".

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι ορισμένοι βουλευτές και διπλωμάτες που επιθυμούσαν να παραστούν στην κηδεία του Μπόρις Νέμτσοφ δεν μπόρεσαν να το κάνουν καθώς τους απαγορεύθηκε η είσοδος στη Ρωσία.

Η Ρωσία "πορεύεται σε έναν δρόμο που είναι αντίθετος προς μια λειτουργούσα δημοκρατία" υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές, και καλούν τις ρωσικές αρχές "να σταματήσουν κάθε πίεση, δράση καταστολής και πράξη εκφοβισμού εις βάρος ηγετών της αντιπολίτευσης, εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης" και να απελευθερώσουν τους πολιτικούς κρατούμενους όπως η Ουκρανή βουλευτής Νάντια Savchenko και ο Εσθονός αστυνομικός Eston Kohver.

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν επίσης το γεγονός ότι οι ρωσικές αρχές δεν συνεργάζονται με τις ανεξάρτητες και διεθνείς έρευνες για την κατάρριψη της πτήσης MH17 πάνω από την Ουκρανία, τον Ιούλιο του 2014.

Μία ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την υποστήριξη του ΕΚ προς τις δημοκρατικές δυνάμεις στη Ρωσία, και καλούν το Συμβούλιο να αναπτύξει μια ενιαία πολιτική έναντι της Ρωσίας, η οποία θα δεσμεύει τα 28 κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ σε ένα ισχυρό κοινό μήνυμα όσον αφορά το ρόλο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και την ανάγκη να τεθεί τέλος στα μέτρα καταστολής της ελευθερίας της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι στη Ρωσία.

Προσθέτουν επίσης ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναπτύξει ένα ισχυρότερο πρόγραμμα στήριξης προς τη ρωσική κοινωνία των πολιτών στη Ρωσία και στην κατεχόμενη Κριμαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog