Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Έτοιμη η κυβερνητική λίστα των μεταρρυθμίσεων για αποστολή στο Brussels Group

Από Δευτέρα ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα για την κυβέρνηση



Ολα είναι έτοιμα και απομένουν μόνο οι τελευταίες πινελιές πριν σταλεί μπορεί και απόψε η λίστα των μεταρρυθμίσεων στο Brussels Group. Αυτό γίνεται γνωστό από κυβερνητικές πηγές που τονίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη για την Μεγάλη Εβδομάδα που έρχεται.

Αυτή η εβδομάδα θα είναι μακράς διάρκειας για την κυβέρνηση και τη χώρα καθώς όλα δείχνουν ότι είμαστε ενώπιον μιας νέας σύγκρουσης με τους εταίρους και δανειστές.

Κι αυτό γιατί η περιβόητη πια "λίστα μεταρρυθμίσεων", σύμφωνα με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, σε καμία περίπτωση δεν θα περιλαμβάνει δημοσιονομικά ή φορολογικά μέτρα όπως για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ, αν και για το συγκεκριμένο φόρο υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Το οικονομικό επιτελείο επικεντρώνει τις προσπάθειες του στην διαμόρφωση μιας λίστας μεταρρυθμίσεων που θα στηρίζεται ως επί το πλείστον σε διαρθρωτικές αλλαγές και παρεμβάσεις με έμφαση στο φορολογικό σύστημα, αναγνωρίζοντας ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί ιδίως στα μικρομεσαία στρώματα.

Αγορές και οικονομικοί κύκλοι εντός και εκτός Ελλάδας με αφορμή τις δηλώσεις Βαρουφάκη, Τσακαλώτου και στελεχών της "αριστερής" πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ρήξης με τους δανειστές, αλλά και την απρόβλεπτη στάση των ΑΝΕΝ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις.

Μάλιστα θεωρούν ότι ακόμη και στην περίπτωση ενός "έντιμου συμβιβασμού" κατά την προσφιλή τοποθέτηση το Μεγάρου Μαξίμου μπορεί να υπάρξουν πολιτικές διεργασίες που θα ανατρέψουν την εφαρμογή και υλοποίηση ακόμη και αυτού του "συμβιβασμού".

Ήδη η Ραχήλ Μακρή και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν εισπρακτικά μέτρα και ιδιωτικοποιήσεις όπως των περιφερειακών αεροδρομίων, ενώ ο Στάθης Λεουτσάκος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, τόνισε «Η ρήξη είναι πάντα ανοιχτή. Στραγγαλισμό ή νέα υποταγή δεν πρόκειται να δεχθεί η κυβέρνηση. Εμείς απαντάμε όχι και στα δύο».

Επίσης στην ιστοσελίδα iskra.gr που εκφράζει τις θέσεις της «Αριστερής Πλατφόρμας» σε άρθρο, με υπότιτλο «οι γύπες των αγορών μαζί με την γερμανική Ε.Ε. σε βρόμικο ρόλο», γίνεται λόγος για «νεοαποικιοκράτες της γερμανικής Ε.Ε.», που «όλο αυτό το διάστημα κατέβαλλαν άοκνες προσπάθειες για να στραγγίζουν κάθε ίχνος ρευστότητας και να κλείσουν όλες τις στρόφιγγες χρηματοδότησης».

«Το ευρωπαϊκό κατεστημένο -αναφέρεται- ακόμη πιο αδίστακτα και προκλητικά περισφίγγει τη θηλιά στο λαιμό της οικονομίας της χώρας, πιστεύοντας ότι έτσι θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να εγκαταλείψει το ριζοσπαστικό της πρόγραμμα, για το οποίο την επέλεξε ο ελληνικός λαός, και να εφαρμόσει καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές» και καταλήγει «Οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ε.Ε., που μαζί με την ελληνική ολιγαρχία και τα πιο κερδοσκοπικά τμήματα του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου, έχουν εξαπολύσει το όργιο αυτό των απειλών, των εκβιασμών και των πιέσεων δεν θα τα καταφέρουν. Η Ελλάδα έχει - και μπορεί να βρει περισσότερες - εναλλακτικές λύσεις, που θα δώσουν ανάσες στο λαό και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια ανορθωτική πορεία του τόπου. Ο μονόδρομος της εξαθλίωσης και της λιτότητας έχει κλείσει τον κύκλο του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog