Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015

Νέα σύγκρουση στη Βουλή για τον Κατρούγκαλο: Αποχώρησε το ΠΑΣΟΚ από τη συζήτηση του ν/σ

Πλήρης κάλυψη από τον Βούτση

Με σφοδρή σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης η οποία οδήγησε σε αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησε η συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης αποφάσισε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή με θέμα την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου «εκδημοκρατισμός της Διοίκησης-καταπολέμηση γραφειοκρατίας και ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αποκατάσταση αδικιών κλπ». Στο επίκεντρο ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, η παρουσία του οποίου κατά τη ΝΔ και, κυρίως, το ΠΑΣΟΚ “δημιουργεί θέμα μείζονος ηθικής και πολιτικής σημασίας”. Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ που αποχώρησε, τόνισε ότι δεν θα προχωρούσε σε αυτή την κίνηση αν εισηγητής του ν/σ  ήταν ο υπουργός Νίκος Βούτσης.

Τον κ. Κατρούγκαλο κάλυψε πλήρως ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης τονίζοντας ότι  “για την κυβέρνηση δεν υπάρχει είτε θέμα ασυμβίβαστου είτε ωφέλειας και περιβάλει με την πλήρη εμπιστοσύνη της τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Πρέπει να αντιληφθείτε ότι από το νομοσχέδιο προκύπτει ότι καμία αμοιβή δεν θα πάρει κανένας δικηγόρος καθώς αποκλείει το ενδεχόμενο να αμειφθούν όσοι είχαν ξεκινήσει αυτές τις ιστορίες. Είναι απόλυτα σαφές ότι δεν υπάρχει ωφέλεια και σύγκρουση”, πρόσθεσε. Κατηγόρησε, μάλιστα, τη ΝΔ (ή οποία αν και υπήρχαν σχετικές πληροφορίες, τελικώς δεν αποχώρησε από τη συνεδρίαση όπως το ΠΑΣΟΚ) αλλά και το ΠΑΣΟΚ “ότι προσπαθούν σε κάθε νομοσχέδιο αντί να συζητάνε επί της ουσίας να ασχολούνται με προδιαδικαστικά ζητήματα που αφορούν είτε πρόσωπα είτε πράγματα και να αφήνετε αιχμές σε αγαστή σύμπνοια με κάποια δελτία των οκτώ”.

Παράλληλα ο κ. Βούτσης ζήτησε η συζήτηση για τα ασυμβίβαστα βουλευτών και υπουργών να γίνει στο πλαίσιο της Αναθεώρησης του Συντάγματος όπου θα αποκαλυφθεί ποιοι βουλευτές και υπουργοί στο παρελθόν είχαν ασχοληθεί με πολύ βαριές υποθέσεις στις οποίες είχαν ασυμβίβαστο, “για να μην θεωρηθεί ότι προχωρούμε τώρα σε χτυπήματα κάτω από τη ζώνη και ότι επιχειρούμε συμψηφισμό”.
Κατρούγκαλος: Αν ενδιαφερόμουν για τα χρήματα θα έμενα στην Ευρωβουλή
Επίθεση στον Γιώργο Κατρούγκαλο εξαπέλυσαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Σίμος Κεδίκογλου οι οποίοι αναρωτήθηκαν αν ισχύει το άρθρο του Κώδικα Δεοντολογίας των μελών της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι “ο Γιώργος Κατρούγκαλος δεν έχει το ηθικό ανάστημα να εισηγηθεί το νομοσχέδιο” και ο Βασίλης Κικίλιας ο οποίος ήταν ιδιαίτερα οξύς: “Στα δικά μου μάτια υπάρχει η αριστερά της ηθικής, των αξιών και των αγώνων. Δεν είναι η αριστερά αυτή που κάνει μπίζνα τον αντιμνημονιακό αγώνα”, είπε χαρακτηριστικά. Σε δήλωση κατά του Γιώργου Κατρούγκαλου προχώρησε και ο Γιάννης Πλακιωτάκης, κάνοντας λόγο για αργύρια, που εύκολα εξαγοράζουν συνειδήσεις.

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζήτησε “να μην επαναλαμβάνεται ο οχετός των χαλκείων”,  τόνισε ότι το νομοσχέδιο που εισηγείται “αποτελεί το πρώτο πλήγμα στο παρασύνταγμα των μνημονίων” και πρόσθεσε ότι “δεν αποτελεί σύγκρουση συμφερόντων για κάποιον να υποστηρίζει τα ίδια με αυτά που υποστήριζε πριν γίνει υπουργός. Ο Κώδικας Δεοντολογίας θέτει θέμα ασυμβίβαστου σε περίπτωση οικονομικού οφέλους. Εγώ δεν θα πάρω ούτε ένα ευρώ από τις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο. Αν ενδιαφερόμουν για τα χρήματα θα παρέμενα στην Ευρωβουλή”,  κατέληξε.

Τον αναπληρωτή υπουργό στήριξε και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης ο οποίος αναρωτήθηκε αν θα ήταν δυνατόν οι απολυμένοι δημόσιοι υπάλληλοι να προσφύγουν στα δικαστήρια χωρίς δικηγόρο: «Αν θεωρήσουμε ότι πρέπει να έχουν δικηγόρο τότε τι δικηγόρο θα είχαν; Μήπως τα γραφεία που συμπαραστέκονται στα κλιμάκια της τρόικας; Να συζητήσουμε για την ποιότητα των υπηρεσιών δικηγορικών γραφείων στην τρόικα. Τους άνοιγαν τα μάτια σε ζητήματα που δεν γνωρίζουν. Υπάρχουν Έλληνες δικηγόροι συνεπίκουροι του μνημονίου. Ο κ. Κατρούγκαλος ανήκει στην Αριστερά  του δρόμου και ως νομικός αυτή την αριστερά υποστηρίζει, την αριστερά δικαιωμάτων», κατέληξε ο κ. Φίλης.
ΠΑΣΟΚ: Υπάρχει προφανής σύγκρουση συμφερόντων
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ «η παρουσία του αρμόδιου αναπληρωτή Υπουργού κ. Γ. Κατρούγκαλου δημιουργεί θέμα μείζονος ηθικής και πολιτικής σημασίας. Οι ιδιότητες αφενός του αμέσως ή εμμέσως πληρεξουσίου δικηγόρου υπαλλήλων του δημοσίου που προβάλλουν αξιώσεις επαναπρόσληψης, οικονομικών απαιτήσεων κλπ από το ελληνικό Δημόσιο και αφετέρου του αρμοδίου επί των θεμάτων αυτών Υπουργού είναι ασύμβατες λόγω προφανούς σύγκρουσης συμφερόντων.  Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει μια πολιτικώς αήθη διαδικασία, την οποία όφειλε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να έχει διευθετήσει», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε απειλήσει με αποχώρηση, με αφορμή την παρουσία του Γιώργου Κατρούγκαλου στην επιτροπή της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή την υπόθεση του Γ. Κατρούγκαλου η ΝΔ είχε αποχωρήσει πριν μερικές ημέρες από την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας.


aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog