Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Η ατάκα του Τσίπρα από τη Μόσχα που κάνει την Ευρώπη να ανησυχεί


Τα περισσότερα ξένα ΜΜΕ αποφαίνονται ότι από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν δεν προέκυψαν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Ομως, μία φράση του Ελληνα πρωθυπουργού προκαλεί ανησυχία, σύμφωνα με τους New York Times, που επικεντρώνονται στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση σε βάρος της Ρωσίας, εξαιτίας του ρόλου του Κρεμλίνου στην ουκρανική κρίση.

Η δημόσια κριτική του Ελληνα πρωθυπουργού για τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας λέγοντας «είναι ένας δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά», ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι η επίσκεψη είναι απόδειξη των ρωγμών που προκύπτουν στην ευρωπαϊκή ενότητα απέναντι στην πολιτική του Κρεμλίνου στο θέμα της Ουκρανίας, αναφέρουν οι New York Times.

Για τη Ρωσία, η επίσκεψη είναι μία καλοδεχούμενη αλλαγή από τις ως επί το πλείστον τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στο Κρεμλίνο και τη Δύση για το ουκρανικό θέμα, σημειώνει το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της αμερικανικής εφημερίδας.

Στη συνέχεια παραθέτει τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα για τις κυρώσεις, αναφέροντας ότι επανέλαβε την παλιότερη κριτική του για το θέμα. «Εχουμε επανειλημμένα δηλώσει τη διαφωνία μας», είπε. «Αυτή είναι η άποψή μας και την εκφράζουμε διαρκώς στους εταίρους μας στην ΕΕ. Δεν πιστεύουμε ότι αυτή είναι μία γόνιμη απόφαση. Πρακτικά, είναι ένας οικονομικός πόλεμος. Θα οδηγήσει σε ψυχροπολεμικές σχέσεις ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία», είπε ο κ. Τσίπρας.

Τέτοια δημόσια κριτική είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για τους Ευρωπαίους ηγέτες, γιατί οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας λήγουν αυτόματα στις 31 Ιουλίου και μία ομόφωνη απόφαση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι απαραίτητη για την παράτασή τους, τονίζουν οι New York Times. «Μέχρι τώρα, κορυφαίοι Δυτικοί αξιωματούχοι γενικά έχουν δηλώσει ότι δεν έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στην επίλυση της κρίσης στη δυτική Ουκρανία, προκειμένου να υπάρξει υποχώρηση στις κυρώσεις», συμπληρώνουν.

Αν και η επίσκεψη μπορεί να αποδειχθεί στρατηγικά χρήσιμη για την Ελλάδα και τη Ρωσία, η συνάντηση με τον κ. Πούτιν απέδωσε ελάχιστα σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα αποτελέσματα, επισημαίνει το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε ανακοίνωση για εξαίρεση της Ελλάδας από το εμπάργκο στα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα, που ήλπιζε η Ελλάδα. «Αντί για αυτό, Πούτιν και Τσίπρας παρακολούθησαν τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών να υπογράφουν συμφωνία για το έτος πολιτιστικής ανταλλαγής το 2016. Στη συνέχεια οι δύο τους υπέγραψαν ένα κοινό πλάνο δράσης για το 2015-2016, το οποίο μιλούσε γενικά για αυξημένη συνεργασία σε διάφορους τομείς, ανάμεσά τους το εμπόριο, ο τουρισμός και η ενέργεια», προσθέτει.
Guardian: «Μουσική στα αφτιά του Πούτιν»
Στα λεγόμενα του κ. Τσίπρα για τις κυρώσεις κάνει εκτενή αναφορά και το δημοσίευμα του Guardian, που μιλά για ανησυχία από τις Βρυξέλλες, ενώ σχολιάζει ότι τα όσα είπε ο Ελληνας πρωθυπουργος στο Κρεμλίνο ήταν «μουσική στα αφτιά του Πούτιν». Η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι αναμφίβολα η Μόσχα βλέπει στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα έναν πιθανό σύμμαχο σε μία ήπειρο που έχει λίγους, ενώ κάνει λόγο για ρωσική στρατηγική υπονόμευσης της ομόφωνης ευρωπαϊκής στάσης στο θέμα των κυρώσεων.

Ακόμη, ο Guardian κάνει λόγο για συμπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για τη Μόσχα και στενές σχέσεις των στελεχών του με τη Ρωσία. «Αναλυτές εκτιμούν απίθανο οι Ελληνες να το τραβήξουν τόσο ώστε να θέσουν βέτο στις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, αλλά «παίζουν» και με τις δύο πλευρές, προειδοποιώντας την Ευρώπη ότι η στήριξη της Ελλάδας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη», σημειώνει ακόμη το δημοσίευμα.



moriasnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog