Τετάρτη 12 Νοεμβρίου ο Υπ. ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς παρουσίασε
τις τελικές δομές για την χωροταξική διευθέτηση των ΑΠΕ(ανανεώσιμες πηγές ενέργ)
Καθοριστικής σημασίας για την Μεγαλόπολη
στην οποία θυμίζουμε εκρεμμεί προσφυγή πολιτών της στο ΣΤΕ,
για ανακοπή των έργων της ΔΕΗ, κατασκευής του 2ου σε μέγεθος Φ/Π παγκοσμίως,
σε χώρο που είχε επιβληθεί ως περιβαλλοντική ανταπόδοση,
να κατασκευασθεί δάσος.
Ακολουθεί το απόσπασμα από την παρουσίαση του υπουργού,
που αφορά τα φωτοβολταϊκά.
Ολόκληρη την πρόταση του υπουργείου θα δείτε στο θεματικό μας "ειδήσεις"
(ημερομηνία δημοσίευσης 13-11-2008)
Γ. ΑΛΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ
α. Ηλιακή Ενέργεια
Πέρα από την αιολική και την υδραυλική ενέργεια των υδατορευμάτων, και οι άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν περιθώρια εκμετάλλευσης, όπως η ηλιακή ενέργεια, την οποία απαντά κανείς παντού.
Αυτό φαίνεται να έχει γίνει συνείδηση και σε πολλούς πολίτες αφού με βάση στοιχεία του 2006, η συνολική περιοχή επιφάνειας των ήδη εγκατεστημένων ηλιακών συσσωρευτών, οι οποίοι αποτελούν παθητικό σύστημα εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας για τη θέρμανση ύδατος στον κατοικημένο τομέα στην Ελλάδα, υπολογίζεται περίπου στα 3 εκ. m2. Το όφελος είναι αναμφισβήτητο αλλά είναι μικρό αν μείνουμε μόνο σε τέτοιου είδους αξιοποίηση του ήλιου.
Με τα ενεργά συστήματα εκμετάλλευσης, η ηλιακή ενέργεια επεξεργάζεται με συστήματα φωτοβολταϊκών κυψελών και μετατρέπεται σε ηλεκτρική, ενώ υπάρχει το πλεονέκτημα της εύκολης χωροθέτησης, της μεγάλης διάρκειας ζωής και του μικρού κόστους συντήρησης.
Μέσα από το ειδικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, ως περιοχές προτεραιότητας για τη χωροθέτηση εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας μπορεί ενδεικτικά να θεωρηθούν οι περιοχές που είναι άγονες ή δεν είναι υψηλής παραγωγικότητας και κατά προτίμηση αθέατες από πολυσύχναστους χώρους, και με δυνατότητες διασύνδεσης με το Δίκτυο ή το Σύστημα.
Μπορεί, βέβαια, η ηλιακή ενέργεια να είναι παντού αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιτρέψουμε ανάπτυξη φωτοβολταϊκών οπουδήποτε. Γι’ αυτό και στο ειδικό πλαίσιο, ορίζονται περιοχές αποκλεισμού για τέτοιου είδους χωροθετήσεις, όπως οι οικότοποι προτεραιότητας των περιοχών Natura, η γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, οι περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης, τα μνημεία μείζονος σημασίας κ.α.
Από όσα γράφεται πιο πάνω μάλλον η Μεγαλόπολη το μόνο που διαθέτει για να φιλοξενήσει μια τέτοιου μεγέθους εγκατάσταση φωτοβολταικων είναι το υπάρχον δίκτυο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΓΟΝΑ ΕΔΑΦΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ – ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ Την ποιότητα των εδαφών μας για να την χαρακτηρίσουμε πρέπει να την μελετήσουμε – με μια πρώτη μάτια όμως μπορώ να πω πως έχουμε άφορα εδάφη τα όποια απλά δεν καλλιεργούνται μιας και η ΜΑΜΑ ΔΕΗ τα διαχειρίζεται!
Ακόμα και περιβαλλοντικές οργανώσεις πρέπει να μας προστατέψουν διότι μην ξεχνάμε ότι
ΚΑΗΚΑΜΕ το προηγούμενο καλοκαίρι !
Συγγνώμη ξέχασα εμείς δε χαρακτηριστήκαμε ως πυρόπληκτος δήμος !