Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Προστασία της βιοποικιλότητας και εναλλακτικές καλλιέργειες

Το Σάββατο 22 κ Κυριακή 23 Νοεμβρίου στην περιοχή του Ναυπλίου πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετική διημερίδα που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία . Τα θέματα ήταν
1) σχετικά με την δημιουργία και την απαιτούμενη προεργασία για την κατασκευή βοτανικών κήπων
2) σχετικά με την προστασία της βιοποικιλότητας
3) ανάδειξη εναλλακτικών καλλιεργειών!

θα τα σχολιάσουμε με λίγα λόγια με την σειρά που πραγματοποιήθηκαν !

*Οι ομιλητές ήταν :

Μανώλης Μιτάκης , φαρμακοποιός , γενικός γραμματέας της ελληνικής εταιρίας Εθνοφαρμακολογίας

ΔΡ. Ελένη Μαλούπα, τακτική ερευνήτρια ΕΘΙΑΓΕ , υπεύθυνη Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κροσσίων

Μαρίνα Παναγιωτίδου , γεωπόνος αρχιτέκτων τοπίου

ΔΡ. Νικόλαος Κρίγκας , ερευνητής του τμήματος βιολογίας ΑΠΘ

ΔΡ. Θεοφάνης Κωνσταντινίδης επ. καθηγητής του τμήματος γεωπονικής βιοτεχνολογίας

Μαρία Καμπουράκη φαρμακοποιός , πρόεδρος της ελληνικής εταιρίας Εθνοφαρμακολογίας

Δημήτριος Δήμου γεωπόνος , πρόεδρος του συλλόγου γεωπόνων Αργολίδας

Τάκης Μπαντανάς πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αργολίδας και συντονιστής της διημερίδας

ΘΕΜΑ1 : Κατατέθηκε πρόταση από το ΕΘΙΑΓΕ για κατασκευή βοτανικών κήπων σε συνεργασία με τον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων. Σε τέτοια πάρκα προστατεύονται όλα τα αυτοφυή φυτά , ερευνητικό κέντρο μελετά τον τρόπο καλλιέργεια τους και της θεραπευτικές ιδιότητες τους αλλά και την εμπορική προοπτική τους . Τα ποσά είναι μικρά για την κατασκευή , θα έχουμε νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη της έρευνας άρα και προοπτικές για θεραπεία ασθενειών διότι καθώς όλοι γνωρίζουμε τα φυτά είναι τα κλειδιά για την παρασκευή των φαρμάκων !

ΘΕΜΑ2 : Οι επιστήμονες που ήταν στην διημερίδα ανέδειξαν τους καρπούς της έρευνας τους ! Η χωρά μας λόγο ανάγλυφου , γεωγραφικής θέσης , ποταμών , λιμνών και της διαφορές του μικροκλίματος κάθε περιοχής από άκρη σε άκρη της Ελλάδας καθίσταται με μοναδικές ιδιαιτερότητες παγκοσμίως ! Κάποια ελληνικά αυτοφυή φυτά δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον πλανήτη . Μάλιστα μιας και το θέμα συζητήσεις ήταν η Πελοπόννησος αναφέρθηκε ότι το 45% περίπου της βιοποικιλότητας των ελληνικών φυτών υπάρχει στην Πελοπόννησο . Να σημειωθεί ότι μόνο ένα μικρό κομμάτι της Πελοποννήσου έχει μελετηθεί . (δυστυχώς το κομμάτι γης που κάηκε στις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού ΧΑΘΗΚΕ ) . Τέλος μας προέβαλαν φυτά με εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες μέχρι και κάποια που πιθανόν να οδηγήσουν στην καταπολέμηση του AIDS και του ΚΑΡΚΙΝΟΥ .

ΘΕΜΑ 3 : Tέλος σκοπός της ημερίδας ήταν να πείσει και ότι τα φαρμακευτικά φυτά μαζί με τα αρωματικά είναι το μέλλον της παραγωγικής γεωργίας . Συντονισμένα στο μέλλον ο κάθε γεωργός να καλλιεργεί και τέτοια φυτά τα οποία θα επιφέρουν ένα καλό εισόδημα καθώς επίσης θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον . Τα πλεονεκτήματα αυτών των καλλιεργειών είναι: 1)ελάχιστα λιπάσματα 2)μικρές ποσότητες νερού 3)λιγότερες καλλιεργητικές φροντίδες(μιλάμε για αυτοφυή φυτά της κάθε περιοχής 4) ανάδειξη του πλούτου κάθε περιοχής και παραμονή στην τοπική κοινωνία όπου και ανήκει (πχ μαστίχα Χίου) 5)η δυνατότητα σύναψης συμβολαίων με εταιρίες καλλυντικών και φαρμακοβιομηχανιών άρα διασφάλιση της διοχέτευσης του προϊόντος . Καθώς και αντικατάσταση των ανθοκαλλιεργειών που υπάρχουν σήμερα με ελληνικές ποικιλίες .

Αυτά αναφέρθηκαν στην διημερίδα πολύ αναλυτικά και επιστημονικά τεκμηριωμένα !

Στόχος μας είναι να σας αναδείξουμε τι μέλλει γενέσθαι και να διεκδικήσουμε ενημέρωση και στον τόπο μας καθώς απουσίασε και η Δημοτική μας αρχή αλλά και η Νομαρχιακή .

Την ημερίδα διοργάνωσε ο φαρμακευτικός σύλλογος Αργολίδας

Με την υποστήριξη του ΕΘΙΑΓΕ , του φαρμακευτικού συλλόγου Κιλκίς και των φαρμακευτικών συλλόγων Πελοποννήσου

Υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου και της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Αργολίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog