Από την ΔΕΗ Α.Ε. παραλάβαμε το παρόν.
Το δημοσιεύουμε αυτούσιο.
Και αναρωτιόμαστε:
που είναι αυτοί οι παράδεισοι της ΔΕΗ?
Εμείς στην Μεγαλόπολη γιατί,
αντί να απολαμβάνουμε τέτοιες εικόνες,
φορτωνόμαστε φωτοβολταϊκά μαμούθ
στη θέση του μοναδικού οικολογικού πάρκου
και δάσους στο Ψαθί?
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ A.E.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ
Η ΔΕΗ Α.Ε. συμμετέχει στον εφετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Υγροτόπων, στις 2 Φεβρουαρίου, μέσα από τη μεγάλη συμβολή της στην ανάπτυξη τεχνητών λιμνών, αξιοποιώντας τους υδάτινους πόρους της χώρας και εξασφαλίζοντας όχι μόνο ηλεκτρική ενέργεια αλλά και ένα καλλίτερο φυσικό περιβάλλον.
Οι υγρότοποι τους οποίους έχει δημιουργήσει η ΔΕΗ συντελούν στην περιβαλλοντική αναβάθμιση διαφόρων περιοχών και στη δημιουργία πόλων ανάπτυξης και νέων εισοδημάτων μέσω του ήπιου τουρισμού.
Η ΔΕΗ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αξιοποίηση των υδατίνων πόρων της χώρας με την κατασκευή μικρών και μεγάλων φραγμάτων τα οποία δημιουργούν τεχνητές λίμνες που επιτρέπουν, μεταξύ των άλλων, τη συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων νερού που χρησιμοποιούνται για ύδρευση και άρδευση μεγάλων αγροτικών εκτάσεων.
Οι υγρότοποι είναι οικοσυστήματα που επιτελούν πολλαπλές φυσικές λειτουργίες, ενώ καθοριστικός παράγοντας ενός υγροτόπου είναι το υδρολογικό του καθεστώς. Μια περιοχή που κυριαρχείται μόνιμα ή εποχικά από νερό αναγνωρίζεται ως υγρότοπος όταν υπάρχουν:
- κατάλληλες υδρολογικές συνθήκες,
- υδρομορφικό έδαφος και
- υδροφυτική βλάστηση.
Σύμφωνα με την Σύμβαση Ραμσάρ (2 Φεβρουαρίου 1971) και την ταξινόμηση τύπων υγροτόπων που εγκρίθηκε, οι περιοχές αποθήκευσης νερού – ταμιευτήρες - που δημιουργούνται με φράγματα, ονομάζονται τεχνητοί υγρότοποι.
Η ΔΕΗ Α.Ε., εκμεταλλευόμενη το έντονο φυσικό ανάγλυφο της χώρας μας, έχει κατασκευάσει φράγματα τα οποία επιτρέπουν τη δημιουργία τεχνητών λιμνών ή αλλιώς ταμιευτήρων. Οι τεχνητές αυτές λίμνες εκτός από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εξυπηρετούν και άλλες ανάγκες, όπως αντιπλημμυρική προστασία, άρδευση και ύδρευση, ενώ η αύξηση της βιοποικιλότητας που επιτυγχάνεται στην περιοχή των ταμιευτήρων, μετατρέπει τις περιοχές σε ωραιότατους υγροτόπους. Επιπλέον στο όμορφο φυσικό περιβάλλον των λιμνών που δημιουργείται αναπτύσσεται ήπια τουριστική ανάπτυξη.
Οι νέοι αυτοί οικότοποι, με λιμναίες πλέον οικολογικές συνθήκες, ευνοούν την ανάπτυξη αρκετών υδρόβιων οργανισμών (ψαριών και αμφίβιων), που προσφέρουν τροφή και καταφύγιο σε μεγάλο αριθμό αποδημητικών ή μη πουλιών και παραποτάμιας βλάστησης. Επίσης δημιουργούνται άριστες συνθήκες διαβίωσης πολλών μικρών θηλαστικών και προστατευόμενων ειδών. Τα δέλτα των ποταμών τροφοδοτούνται ενώ συγχρόνως εμπλουτίζονται με άφθονο καθαρό νερό κατά τους ξηρούς μήνες του έτους.
Στην Ελλάδα, η ΔΕΗ Α.Ε. έχει κατασκευάσει τεχνητές λίμνες στους παρακάτω ποταμούς: Αχελώο, Αλιάκμονα, Νέστο, Άραχθο & Λούρο, Λάδωνα, Αώο, Άγρα & Εδεσσαίο κ.ά.
Οι περιοχές αυτές από παραποτάμιες γίνονται παραλίμνιες. Αυτό επιδρά στη μορφή της βλάστησης και τον αριθμό των ειδών της περιοχής, αφ’ ενός με την ανάπτυξη παρόχθιας χλωρίδας και αφ’ ετέρου με την τόνωση της βλάστησης. Όλα αυτά αποτελούν σαφή ένδειξη της αξίας των υγροβιοτόπων που δημιουργούνται, και παρουσιάζονται παρακάτω:
Λίμνη Ν.Πλαστήρα (Αχελώος)
Η τεχνητή λίμνη Ταυρωπού ή Πλαστήρα δημιουργήθηκε με την κατασκευή του φράγματος στον ποταμό Μέγδοβα. Πρόκειται για μια περιοχή μοναδικής φυσικής ομορφιάς, η παρουσία της οποίας έδωσε την ευκαιρία στους κατοίκους και για άλλες εναλλακτικές απασχολήσεις αρμονικά δεμένες με το φυσικό περιβάλλον, πέραν της απασχόλησης τους με την γεωργία και την κτηνοτροφία.
Γενικώς, η έκταση της περιοχής στην λεκάνη απορροής του ποταμού Αχελώου (φράγματα Κρεμαστών, Καστρακίου, Στράτου και Ν.Πλαστήρα) είναι μεγάλη και παρουσιάζει ποικιλία οικοτόπων, όπου μπορούμε να συναντήσουμε ανάλογη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας.
Υγροβιότοπος τεχνητής λίμνης Στράτου Χλωρίδα στην περιοχή του φράγματος Ν. Πλαστήρα
Λίμνη Πολυφύτου (Αλιάκμονας)
Η λίμνη Πολυφύτου δημιουργήθηκε με την κατασκευή από τη ΔΕΗ Α.Ε. του ομώνυμου φράγματος στον ποταμό Αλιάκμονα.
Στη λίμνη υπάρχουν 17 είδη ψαριών του γλυκού, ενώ στο Δέλτα του ποταμού Αλιάκμονα απαντώνται και πολλά ευρύαλα είδη. Η περιοχή του ταμιευτήρα Αλιάκμονα είναι σημαντικός βιότοπος για τα αρπακτικά πουλιά, διότι τους προμηθεύει τροφή, φώλιασμα και καταφύγιο. Η περιοχή χρησιμοποιείται επιπλέον και από μεταναστευτικά είδη σαν χειμερινό καταφύγιο.
Αναφέρονται επίσης αρκετά είδη ερπετοπανίδας, ενώ σε ότι αφορά την πανίδα των θηλαστικών στη λίμνη και γύρω απ’ αυτήν, έχουν αναφερθεί 10 διαφορετικά είδη θηλαστικών.
Ορνιθοπανίδα στον ποταμό Αλιάκμονα Πανίδα στην περιοχή Πολυφύτου
Λίμνες Θησαυρού και Πλατανόβρυσης (Νέστος)
Η εξέλιξη της υγροτοπικής βλάστησης είναι σημαντική αν λάβουμε υπόψη μας ότι πρόκειται για ένα τεχνητό υγρότοπο που δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα. Τα πρανή του ποταμού Νέστου και των λιμνών του καλύπτονται κυρίως με δρυοδάση, ενώ η παρόχθια βλάστηση των λιμνών και των ρεμάτων αποτελείται περισσότερο από υδροχαρή φυτά.
Παρόχθια βλάστηση στον ποταμό Νέστο
Λίμνες Πουρναρίου Ι και ΙΙ (Άραχθος) και Λούρου
Στον ποταμό Άραχθο υπάρχουν οι ταμιευτήρες του Πουρναρίου Ι και ΙΙ. Η ιχθυοπανίδα που παρουσιάζεται στις τεχνητές λίμνες του Αράχθου είναι αρκετά σημαντική. Έτσι εξηγούνται και οι αρκετές βάρκες που βλέπει συχνά ο επισκέπτης στη λίμνη.
Η ορνιθοπανίδα στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης, εμφανίζεται περίπου όμοια με αυτήν της λεκάνης του Αχελώου. Το ίδιο συμβαίνει και με την πανίδα των θηλαστικών και των ερπετών. Όσον αφορά τη χλωρίδα της περιοχής, η βλάστηση που παρουσιάζεται είναι μεσο-μεσογειακής διάπλασης στην οποία εμφανίζονται διάφορες χαρακτηριστικές φυτοκοινωνίες, όπως ρείκια, ασπάλαθος, αριά κ.ά.
Βιοκλιματικά, η περιοχή στην οποία βρίσκεται ο ταμιευτήρας επί του ποταμού Λούρου, ανήκει στην ίδια κατηγορία με την περιοχή των τεχνητών λιμνών του ποταμού Αράχθου, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν και την ίδια βιοποικιλότητα.
Υγροβιότοπος στον ποταμό Λούρο
Λίμνη Λάδωνα
Ο ταμιευτήρας του Λάδωνα, ο οποίος βρίσκεται στον ομώνυμο παραπόταμο του Αλφειού ποταμού, βιοκλιματικά ανήκει στις περιοχές με ασθενές μεσο-μεσογειακό κλίμα. Εντυπωσιακή είναι η παρουσία ιχθυοπανίδας και ορνιθοπανίδας στην περιοχή της λίμνης του πλατάνου και της ιτιάς στις όχθες της.
Βλάστηση στις όχθες της λίμνης του Λάδωνα
Λίμνη Αώος
Η τεχνητή λίμνη των Πηγών Αώου βρίσκεται μεταξύ δύο χαρακτηρισμένων προστατευόμενων εθνικών δρυμών, του Βίκου-Αώου και της Πίνδου, που εμπεριέχουν αναντικατάστατα σπάνια στοιχεία χλωρίδας, και πλούσιας πανίδα.
Η ευρύτερη περιοχή διαθέτει επίσης μια πλούσια ποικιλία ειδών ορνιθοπανίδας
Άποψη από την τεχνητή λίμνη των Πηγών Αώου
Λίμνη Άγρα-Εδεσσαίου
Οι εξαιρετικές βιοκλιματικές συνθήκες των υγροτόπων Άγρα και Εδεσσαίου έχουν σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη στην περιοχή σημαντικών φυτοκοινωνιών και τη διατήρηση μεγάλου αριθμού φυτικών και ζωικών ειδών.
Ο υγρότοπος Άγρα-Νησίου-Βρυττών είναι ένα σύστημα, για τη δημιουργία και διατήρηση του οποίου, η ΔΕΗ Α.Ε. έχει παίξει έναν ιδιαίτερο ρόλο, ενώ αποτελεί μια περιοχή υψηλής οικολογικής αξίας. Δεδομένης της μοναδικότητας των ενδιαιτημάτων που περιλαμβάνει και της ιδιαίτερης σημασίας του στο μεταναστευτικό ταξίδι και τον φωλεασμό πολλών σπάνιων και απειλούμενων ειδών, ο υγρότοπος Άγρα-Νησίου-Βρυττών αποτελεί ένα οικοσύστημα εθνικής σημασίας.
Ορνιθοπανίδα στην τεχνητή λίμνη του Άγρα
Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2009 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog