Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Σπύρος Τσιριγώτης: "κ. Μπούρα κινηθείτε για να μην γίνετε ο νεκροθάφτης του Λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης…"

ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ 18 ΙΟΥΛ 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΕΗ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ.

Υπεγράφη στις 5/7/2011 η Κ.Υ.Α. των Υπουργών ΥΠΕΚΑ,ΥΓΕΙΑΣ,ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ που αφορά την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για το έργο: «Κατασκευή και λειτουργία Χώρου Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΔΒΑ) στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης Ν. Αρκαδίας της ΔΕΗ Α.Ε», απόφαση που υποβαθμίζει την περιοχή μας περιβαλλοντικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, οικονομικά και μετατρέπει το Λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης σε χαβούζα βιομηχανικών και άλλων επικίνδυνων αποβλήτων όλης της Νοτίου Ελλάδος.

Ο κυρίως υπεύθυνος για την κατάσταση είναι ο κ. Δήμαρχος. Με την ενδοτικότητα και την ανικανότητά του να διαχειριστεί σοβαρά θέματα, με τη «μυστική διπλωματία» και τις συμφωνίες με τη ΔΕΗ ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου και του Λαού της Μεγαλόπολης, μας οδήγησε μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα.
Για άλλη μια φορά προσπαθώντας να αποφύγει τις εγκληματικές ευθύνες που έχει, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 15-7-2011 προσέφυγε στη γνωστή τακτική της παραπληροφόρησης , της λασπολογίας, του ψεύδους και της συκοφαντίας. Εμείς για άλλη μια φορά δεν θα τον ακολουθήσουμε.

Η Δημοτική Αρχή όλα αυτά τα χρόνια σε ρόλο υπερασπιστή της ΔΕΗ και του ΥΠΕΚΑ, είχε αναλάβει να κατευνάσει τις έντονες ανησυχίες των Δημοτών λέγοντας ότι «στο ΧΔΒΑ θα ενταφιάζετε μόνο το αμιαντοτσιμέντο της ΔΕΗ, που είναι ένα ακίνδυνο οικοδομικό υλικό που εμπεριέχει ίνες αμίαντου», ενώ δεν παρέλειπε να λασπολογεί και να απαξιώνει τις θέσεις μας.
Στηλιτεύσαμε τη στάση του κ. Δήμαρχου και της πλειοψηφίας και καταγγείλαμε ότι με αυτή την πολιτική «ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου». Όμως και πάλι ο κ. Δήμαρχος λοιδόρησε τη στάση μας, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες του κόσμου.
Από το 2007 μέχρι σήμερα, σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του Δ.Σ. που έχει συγκληθεί με τις υπόγραφες της παράταξης μας, (γιατί άραγε;) είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο και είχαμε αποδείξει με αδιαμφισβήτητα στοιχεία (έγγραφα, σχέδια κλπ) ότι η ΔΕΗ ΑΕ προχωρά τις διαδικασίες κατασκευής Χ.Δ.Β.Α. και προτείναμε στη Δημοτική αρχή συγκεκριμένες δυναμικές κινήσεις, ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί εν τη γενέσει, οριστικά και αμετάκλητα. Ο κ. Δήμαρχος αδιαφορούσε και αρκούταν να λέει ειρωνικά ότι «οι δυναμικές κινητοποιήσεις είναι μέθοδος παλαιάς κοπής», εννοώντας προφανώς ως μέθοδο νέας κοπής τις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Αλλά και τις αποφάσεις που έτυχε να πάρουμε εμβόλιμα για δράσεις κατά του ΧΔΒΑ, ουδέποτε υλοποίησε ο κ. Δήμαρχος.

Ακόμη και σήμερα μετά την υπογραφή της Κ.Υ.Α., ο κ. Μπούρας, προσπαθεί να υπερασπιστεί τη ΔΕΗ.
Την ίδια μέρα δήλωσε στο τοπικό ραδιόφωνο ότι οι Γενικοί Διευθυντές της ΔΕΗ τον διαβεβαίωσαν (άκουσον, άκουσον) ότι δεν γνώριζαν τίποτε για το θέμα και πως θα τον βοηθήσουν (αν είναι ποτέ δυνατό) να αποτρέψουν την κατασκευή ΧΔΒΑ στα εξαντλημένα λιγνιτωρυχεία. Ξεχνάει ότι την κατασκευή του ΧΔΒΑ τη ζήτησε η ΔΕΗ; Ότι η ΔΕΗ έκανε όλες τις μελέτες; Ότι η ΔΕΗ αναλαμβάνει το κόστος κατασκευής; Ότι η ΔΕΗ αποπειράθηκε να δημοπρατήσει το έργο; Ότι η ΜΠΕ που εγκρίθηκε με τη συγκεκριμένη ΚΥΑ έγινε από τη ΔΕΗ; Ότι ο χώρος που πρόκειται να γίνει ο ΧΔΒΑ ανήκει στη ΔΕΗ; Ότι φορέας διαχείρισης του ΧΔΒΑ θα είναι η ΔΕΗ ή ο επόμενος ιδιοκτήτης της ΔΕΗ αν αυτή πουληθεί; Επιτέλους ποιος κοροϊδεύει ποιόν σ’ αυτή την υπόθεση;
Είμαστε πλέον σίγουροι ότι ο κ. Δήμαρχος ήταν ενήμερος για τις προθέσεις της ΔΕΗ και του ΥΠΕΚΑ από τις αρχές του 2007, από τη μυστική συνάντηση που είχε τότε με τον Γενικό Διευθυντή Ορυχείων της ΔΕΗ στη Τ.Κ. ΄Ισαρη. Σύντομα θα δημοσιεύσουμε και τα σχετικά έγγραφα που το αποδεικνύουν. Από τότε παραπληροφορεί συστηματικά και ανερυθρίαστα τόσο το Δ.Σ. όσο και τους Δημότες.

Όπως και να έχουν τα πράγματα και όσο περνάει από το χέρι μας, δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί το Λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης σε χαβούζα βιομηχανικών και άλλων επικίνδυνων αποβλήτων. Ο χρόνος τελείωσε και ανά πάσα στιγμή η ΔΕΗ μπορεί να αναθέσει το έργο για κατασκευή. Αυτό θα σήμαινε το τέλος του Λεκανοπεδίου.
Προτείναμε συγκεκριμένες δράσεις όπως, καταλήψεις των γραφείων του Υπουργού ΥΠΕΚΑ, του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ Α.Ε., του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, διακοπή της λειτουργίας των ταινιόδρομων των ορυχείων, κλείσιμο καταστημάτων της πόλης με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου, σταμάτημα της κυκλοφορίας των οχημάτων στη Ε.Ο. Τρίπολης - Καλαμάτα, προσφυγή στο ΣτΕ και στη Ε.Ε. κ.λπ. στο Δημοτικό Συμβούλιο τις οποίες απεδέχθη η δημοτική αρχή αλλά και όλες οι δημοτικές παρατάξεις, που θα πρέπει να υλοποιηθούν μέσα σε 10 ημέρες από την συνεδρίαση του Δ.Σ.

Καταγγέλλουμε την ΔΕΗ Α.Ε. την κυβέρνηση και το Υ.Π.Ε.Κ.Α. γιατί με την υπογραφή της Κ.Υ.Α. για την κατασκευή και λειτουργία Χώρου Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΔΒΑ) στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης, οδηγούν το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης σε αφανισμό.
Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα για να αποκρούσουμε την νέα περιβαλλοντική υποβάθμιση που προγραμματίζει η Δ.Ε.Η.-Α.Ε. για την περιοχή μας με την κατασκευή του Χώρου Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων

Καλούμε το δήμαρχο τούτη τη φόρα να κινηθεί άμεσα, ειλικρινά και με αποφασιστικότητα για να μη χαρακτηριστεί στο μέλλον ως ο νεκροθάφτης του Λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης…

3 σχόλια:

  1. τσιριγώτη είσαι κι εσύ ένας από αυτούς που έφερε τη Μεγαλόπολη σε αυτό το τέλμα.....
    ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ κοίτα το πραγματικό συμφέρον αυτού του τόπου....
    αφήσε στην άκρη τις μικροπολιτικές σας και ενωθείτε ενατντίον του ΧΔΒΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν επί Τσοχατζόπουλου εν μια νυκτί πέρναγε νόμο το τότε κυβερνών κόμμα ΠΑΣΟΚ (η ΔΕΗ να γίνει Α.Ε ) και στην ουσία της χάριζε τις εκτάσεις που είχε απαλλοτριώσει και όφειλε να τις επιστρέψει πίσω στους Μεγαλοπολίτες . Η Τότε Δημοτική αρχή αντιτάχθηκε κατά του νόμου αυτού; προσέφυγε μήπως στο ΣΤΕ για να τον προσβάλει; Τι έκανε;

    ΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΙΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ.
    ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ, ΤΑ ΠΗΡΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΟΥΝ ΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΠΡΕΠΑ ΝΑ MAΣ ΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ.
    ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟ ΕΔΩΣΕ : Η Τοπική Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Πτολεμαιδας και Κοζάνης
    Ας διαβάσουμε το άρθρο αυτό της Ελευθεροτυπίας.

    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=275425
    Επενδύσεις σε ξένα οικόπεδα
    Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ siouti@enet.gr
    Το μέγεθος μιας χώρας, λίγο πιο μικρής από τη Μάλτα, έχουν, στο σύνολότους, οι εκτάσεις όπου βρίσκονται τα παλιά λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ.
    Πρόκειται για 250.000 στρέμματα που διεκδικεί εδώ και χρόνια η τοπική κοινωνία. Πριν από δύο χρόνια προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Παρ' ότι η υπόθεσή τους εκκρεμεί, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τη δημιουργία σε τμήμα της συγκεκριμένης περιοχής του «μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο», για το οποίο είναι σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός της ΔΕΗ.
    Οι κάτοικοι των περιοχών της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης, όπου βρίσκονται τα λιγνιτωρυχεία, χρόνια τώρα βλέπουν το περιβάλλον τους να καταστρέφεται και τον καρκίνο να θερίζει. «Σε περίπτωση που η κυβέρνηση πουλήσει τη ΔΕΗ, ο νέος ιδιοκτήτης θα είναι ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας στην Ελλάδα», λένε οι κάτοικοι, «και θα εξαρτιόμαστε όλοι από αυτόν».
    Εκτός από την προσφυγή της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα συζητηθεί τον Νοέμβριο, υπάρχει και πιο πρόσφατη, καθώς και καταγγελία στην Ε.Ε. Η δεύτερη έγινε τον Σεπτέμβριο από τη νομαρχία Κοζάνης και στρέφεται κατά της υπουργού Περιβάλλοντος, των υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και της ΔΕΗ.



    ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΣΤΟ ΕΠΌΜΕΝΟ ΣΧΌΛΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πώς, λοιπόν, η κυβέρνηση εξαγγέλλει μια επένδυση μισού δισ. και αναζητεί επενδυτή, όταν εκκρεμούν προσφυγές στο ΣτΕ; «Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγουν όλοι για όλα» δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθ. Ζερβός. «Εάν περιμέναμε να συζητηθούν οι προσφυγές, δεν θα κάναμε τίποτα. Εμείς κινηθήκαμε βάσει του νόμου για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ του 2001, με τον οποίο παραχωρήθηκε η κυριότητα στη ΔΕΗ».
    Σύμφωνα με τον δικηγόρο και συνταγματολόγο Απ. Παπακωνσταντίνου, όμως, που έχει καταθέσει την αίτηση ακυρώσεως στο ΣτΕ, ο νόμος του 2001 αφ' ενός «είναι αντισυνταγματικός και αντίθετος με την ευρωπαϊκή νομοθεσία», αφ' ετέρου «δεν έχει αναδρομική ισχύ». Δηλαδή, δεν αφορά τις περιοχές που έπρεπε να έχει ήδη παραδώσει η ΔΕΗ μέχρι τότε.
    Στην προσφυγή αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τον παλαιότερο νόμο 1.280/1982, η ΔΕΗ έπρεπε να έχει επιστρέψει τις εκτάσεις που πήρε από τους αγρότες για να εξορύξει τον λιγνίτη όταν αυτός εξαντλήθηκε. «Παρά τον δεσμευτικό χαρακτήρα των διατάξεων, αυτό δεν έγινε» αναφέρει ο Απ. Παπακωνσταντίνου. «Η νομαρχία ζητάει να επιστραφούν τα εδάφη είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση, είτε σε ακτήμονες καλλιεργητές, ή σε αγροτικούς συνεταιρισμούς της περιοχής». Ζητείται, επίσης, να προβεί η ΔΕΗ σε περιβαλλοντική αποκατάσταση των επίδικων εκτάσεων, όπως ήταν υποχρεωμένη βάσει του νόμου να πράξει.
    «Η συνταγματική αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης», αναφέρει ο Απ. Παπακωνσταντίνου, «επιβάλλει να τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και να "αντισταθμίζεται" η περιβαλλοντική βλάβη, ιδίως με μορφές οικονομικών ανταλλαγμάτων που προορίζονται για περιβαλλοντική αποκατάσταση και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των πληττόμενων περιοχών».
    Σήμερα η ΔΕΗ έχει αποκαταστήσει μόνο 6.000 στρέμματα από την αχανή έκταση των παλιών λιγνιτωρυχείων. «Τα υπόλοιπα απλώς τα έχει ισοπεδώσει, αλλά είναι ακόμα σκεπασμένα με τέφρα» αναφέρει ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, Σάββας Ζαμανίδης. «Αυτά τα 6.000 στρέμματα, στα οποία σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το φωτοβολταϊκό πάρκο, σήμερα οι ντόπιοι αγρότες αναγκάζονται να τα νοικιάζουν από τη ΔΕΗ και καλλιεργούν σιτηρά. Σε λίγο θα πάψουν να έχουν κι αυτό το εισόδημα».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog