Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Δημήτρης Αποστολόπουλος: "Λιγνιτόσημο και παραπληροφόρηση"


Ο ειδικός αναπτυξιακός πόρος (Ε.Α.Π.) η λιγνιτόσημο, νομοθετήθηκε το 1996 (νόμ 2446/άρθ.20) για να χρηματοδοτήσει έργα ανάπτυξης και περιβαλλοντικής αποκατάστασης στις λιγνιτικές περιοχές της χώρας.
Στα 15 αυτά χρόνια τα χρήματα που αντιστοιχούν στο τέλος είναι περίπου 48 εκ ευρώ .Κοιτώντας κάποιος την Μεγαλόπολη, δεν θα δει κάτι διαφορετικό που να δικαιολογεί την τοποθέτηση αυτών των χρημάτων.
Με τα χρήματα αυτά η Μεγαλόπολη έπρεπε να είναι μια όαση στην Πελοπόννησο.
Ο νομοθέτης προέβλεψε πενταετής κύκλους χρηματοδότησης για την πραγματοποίηση μεγάλων έργων. Άνταυτου, από την πλευρά των δήμων που συνιστούν σήμερα τον Καλλικρατικό δήμο Μεγαλόπολης, έγιναν μικρές κατασκευές, αμφισβητούμενης σημασίας και μειωμένης εώς ανύπαρκτής αναπτυξιακής προοπτικής, ενώ η νομαρχία κάλυπτε υποχρεώσεις της κεντρικής διοίκησης προς την περιοχή της Μεγαλόπολης (οδοποιία κ.λ.π.).

Από τα παραπάνω προκύπτουν τα εξής:
1.Η κακή εφαρμογή ενός νόμου δεν αποτελεί κριτήριο για την ορθότητα του νόμου.
2.Οπαραπάνω νόμος  καθορίζει ότι τα ποσά του λιγνιτόσημου προκύπτουν ως ποσοστό 0,4  τοις εκατό(πανευρωπαικα το αντιστοιχο τέλος βρισκεται στο 1,3) του κύκλου εργασιών της ΔΕΗ.. Άρα καταρρίπτεται η άποψη ότι πρόκειται για <χαράτσι> που το πληρώνει ο απλός καταναλωτής, εκτός και αν κάποιοι εμφανίζονται ως υπερασπιστές των καπιταλιστικών μετοχικών συμφερόντων της ΔΕΗ, γιατί είναι δύσκολο να πιστέψω ότι είναι ελλιπώς ενημερωμένοι
Συμπερασματικά έστω και την ύστατη στιγμή, μιας και η λιγνιτική περίοδος πλησιάζει στο τέλος της, ο Δήμος Μεγαλόπολης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει εκπονήσουν ένα σχέδιο ανάπτυξης  της περιοχής με μεγάλα έργα μέσω του ΕΑΠ.

Αποστολόπουλος Δημήτρης
Καθηγητης  Φυσικός
Περιφεριακος Σύμβουλος Πελοποννήσου
                ΠΕ Αρκαδίας
Email:apostolopoulos.di@gmail.com

1 σχόλιο:

  1. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟ ΣΕ ΟΣΑ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΓΝΙΤΟΣΗΜΟ, ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΕΝΑΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ "ΚΑΘΑΡΣΗ" ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΟΙΑ ΤΟΥ ΟΡΟΥ.
    ΕΤΣΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟ ΝΑ ΒΓΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΠΑ ΤΩΝ 15 ΧΡΟΝΩΝ ΠΟΥ ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΗΛΙΓΓΙΏΔΕΣ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 48.000.000 ΕΥΡΩ. ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ. ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΦΟΡΕΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ. ΠΟΙΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕ ΚΑΘΕ ΕΡΓΟ. ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΣΕ ΚΑΘΕ ΕΡΓΟ.
    ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΟΥΝ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ. ΠΟΙΘΟΣ ΕΚΑΝΕ ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ. ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΣΕ Η ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ. ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΦΟΡΕΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΟ: ΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΠΟΝΗΘΕΙΣΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΠΟΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ Ή ΠΕΤΑΧΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΚΑΛΑΘΙΑ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ.
    ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΔΩΘΟΥΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑΤΕΘΗΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΑΠ. ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΑΝ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΗΤΑΝ ΧΑΜΗΛΑ Ή ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΟΠΩΣ ΛΕΧΘΗΚΕ ΑΠΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ.

    ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog